• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вчені: прийом їжі в компанії призводить до переїдання

    Опубликовано: 2022-07-26 14:33:13

    Еволюційний механізм, який колись забезпечував нам харчову безпеку, тепер веде до переїдання.

    Вчені з Великобританії і Австралії розібралися, чому, приймаючи їжу в поодинці, ми з’їдаємо майже вдвічі менше, ніж коли хтось ділить з нами трапезу. Стаття про це опублікована в American Journal of Clinical Nutrition, інформує Ukr.Media.

    Дослідники провели метааналіз 42 робіт по «соціалізованому прийому їжі» і виявили, що прийом їжі в компанії надає значний вплив на кількість з’їденого. Ті, хто їсть разом з іншими людьми, з’їдають у середньому на 48% більше, ніж коли їдять поодинці. Для окремих категорій випробовуваних різниця була меншою, але тенденція зберігалася. Так, жінки, які страждають ожирінням, в компанії з’їдали на 29% більше.

    За словами вчених, цей феномен може бути пов’язаний з так званим соціальним сприянням — стратегією, яка допомагала вижити нашим далеким предкам. Стародавні мисливці-збирачі завжди ділили їжу один з одним і наїдалися в запас на випадок майбутнього нестатку кормів. Це призвело до того, що соціальні норми немов би почали заохочувати переїдання в компанії.

    Крім цього, у разі колективного прийому їжі спостерігається позитивний зворотній зв’язок. Прийом їжі стає приводом для зміцнення соціальних зв’язків, і винагорода за соціалізацію може стимулювати споживання.

    Вчені відзначили, що «соціалізоване переїдання» спостерігалося лише в тому випадку, коли компанію складають добре знайомі один одному люди. Коли людині доводиться їсти в оточенні незнайомців, він може обмежувати себе в їжі. «Люди хочуть передати позитивні враження незнайомцям. Вибір невеликих порцій може посприяти цьому і, можливо, саме тому соціальне сприяння при прийомі їжі менш виражено серед груп незнайомців, — говорить провідний автор дослідження Хелен Раддок з Бірмінгемського університету. — Це може бути особливо яскраво виражено у жінок, що обідають з чоловіками, яких вони хочуть вразити, і у людей з ожирінням, які хочуть уникнути засудження за переїдання».

    Дослідники зазначають, що механізм соціального сприяння, успадкований нами від предків, що колись забезпечував справедливий розподіл продуктів харчування. Однак тепер цей феномен робить сильний вплив на нездоровий раціон харчування. Те ж явище спостерігається у курей, щурів, піщанок та інших видів тварин, що свідчить про його єдину кінцеву мету. Живі істоти конкурують один з одним за ресурси і надмірне їх споживання може викликати осуд.

    «Вирішення цієї проблеми може полягати в тому, щоб їсти щонайменше стільки ж, скільки інші в групі — окремі члени співвідносять свою поведінку з іншими, фактично пропонуючи з’їсти більше, ніж можна було б з’їсти за відсутністю соціальної конкуренції», — підсумовує Хелен Раддок.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.