• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Як уникнути або ж зняти похмілля

    Опубликовано: 2022-07-24 08:08:09

    Насамперед слід розмежувати два синдроми, званих у народі «похміллям».

    Кожен пристойний лікар вам скаже, що єдино вірний спосіб уникнути похмілля — не пити. Або хоча б «знати міру». Якщо ж все-таки наслідків уникнути не можна, давайте спробуємо хоча б їх мінімізувати, інформує Ukr.Media.

    Насамперед слід розмежувати два синдроми, званих у народі «похміллям»:

    Постінтоксикаційний синдром. Виникає після вживання великих доз алкоголю у тих, хто взагалі не страждає алкогольною залежністю. Нудота, блювання, слабкість, пітливість, сильні пульсуючі головні болі, особливо в потиличній області, серцебиття і так далі.


    Похмільний синдром — доля тих, хто страждає алкогольною залежністю. Вкрай важкий стан, що проявляється порушенням цілого ряду функцій організму. Вищеперелічена симптоматика ускладнюється порушенням роботи печінки (біль у правому підребер’ї, відсутність апетиту, відчуття гіркоти у роті), підшлункової залози (оперізуючі болі в животі або атонія кишечнику).
    При багатоденному вживанні алкоголю часто відзначаються порушення з боку головного мозку, які проявляються розвитком депресії, часто розвиток страху, особливо посилюється при гучних звуках або несподіваному появі в полі зору рухомих предметів. На відміну від постінтоксикаційного синдрому, при похмільному синдромі постійно є непереборне бажання випити ще. Іноді, під час розвитку похмільного синдрому, починається алкогольний психоз, або «біла гарячка» — важке психічне захворювання, що потребує лікування в умовах психіатричної лікарні.

    Звідки береться похмілля

    Виною всьому гігроскопічність спирту. Він прагне туди, де найбільше води, і, сконцентрувавшись в цьому місці, починає притягувати воду до себе. Так вже сталося, що найбільший відсоток рідини у нас в головному мозку. Алкоголь починає концентруватися там, приводячи до набухання або набряку. Причини головного болю, таким чином, очевидні. Причиною смерті при вживанні великих доз алкоголю не є отруєння алкоголем, а смерть від набряку головного мозку.

    Крім головного мозку, спирт концентрується в проміжках між клітинами організму, що призводить до набряку тканин і, що найстрашніше, до зменшення об’єму циркулюючої крові в кровоносному руслі: він відтягує на себе її рідку частину. Кров згущується, серцю важко «продавити» її по судинах — ось вам серцебиття і утворення тромбів різної локалізації.

    Як уникнути похмілля

    Практично кожна доросла людина має досвід вживання спиртних напоїв і знає, за якої дози вона відчуває легку ейфорію і підвищення настрою, а яка загрожує втратою контролю і погіршенням самопочуття. Тримайте себе в руках.

    Прийміть трохи алкоголю (30-50 г) перед застіллям. Завдяки цьому запускаються ферментні системи печінки, які відповідають за метаболізм алкоголю. Організм прийде в бойову готовність, навантаження спиртним буде для нього не настільки небезпечним. Ця порада актуальна для тих, у кого ферментативні резерви не виснажені, але не підходить тим, у кого вони спочатку низькі через генетичні особливості, або тим, хто часто п’є.
    Більше рухайтеся. Рух різко прискорює обмінні процеси, що сприяє швидкому розщепленню алкоголю, утилізації і виведенню з організму його метаболітів.
    Пийте більше чистої води. Можна розбавляти вино водою. Ви ж пам’ятаєте: спирт йде туди, де води найбільше. Заповніть собі сечовий міхур.
    Віддайте перевагу шампанському, а не горілці. Газовані спиртні напої менш небезпечні, ніж міцні. Відсоток алкоголю в них невисокий, але за наявності вуглекислого газу вони швидше всмоктуються, відповідно, і сп’яніння настає швидше. Якщо ви вчасно зупинитеся, воно так само швидко пройде. Але якщо постійно підтримувати себе додатковими дозами вина, то можна отримати алкогольну абстиненцію на наступний день.
    Як лікувати похмілля

    Лікування спрямоване на усунення порушень, пов’язаних з кровообігом. У народі для зняття постінтоксикаційного і похмільного стану часто користувалися сольовими розчинами, що утворюються при квашенні капусти та огірків. Крім солей калію і магнію в розсолі багато вітаміну С, який сприяє зниженню проникності капілярів і не дозволяє рідкій частині крові «тікати».
    Чорне активоване вугілля, як і будь-який інший адсорбент, може ввібрати якусь частину токсинів з порожнини кишечника. Однак для цього двох-трьох таблеток недостатньо, їх потрібно випити двадцять-двадцять п’ять штук. Але навіть у цьому випадку даний метод не дуже ефективний.
    Всі препарати, що рекламуються як засоби, що знімають симптоми похмілля, можуть бути ефективні тільки в разі постінтоксикаційного синдрому, тобто не допомагають тим, хто вже страждає алкогольною залежністю. У них так само містяться солі, різні сорбенти (для виведення токсинів), багато вітаміну С — по суті це препарати комплексної дії.
    Пийте більше води та частіше ходіть в туалет — так продукти розпаду алкоголю швидше вийдуть з організму.
    Можна приймати протизапальні нестероїдні препарати, вони усувають больові симптоми, вирівнюють електролітний баланс, допомагають вийти зі стану токсикації. Приймати будь-які препарати потрібно вранці! Увечері, після перевантаження алкоголем, є ризик випити не те і не в тих кількостях. До того ж навіть звичайні нестероїдні протизапальні препарати, прийняті на тлі вираженої інтоксикації алкоголем, коли навантаження на печінку і так дуже високе, можуть стати причиною розвитку токсичного гепатиту.
    Загалом, порада про «знати норму» залишається універсальним і найбільш надійним способом уникнути похмілля.

    Дана стаття носить виключно інформаційний характер. Перед використанням даних, наданих вище, проконсультуйтеся з сертифікованим фахівцем. Редакція не гарантує будь-які результати і не несе ніякої відповідальності за шкоду або інші наслідки, які можуть виникнути внаслідок використання відомостей, наданих вище.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.