• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Хитрощі, які вбережуть і допоможуть уникнути застуди

    Опубликовано: 2022-07-18 18:48:33

    Профілактика застуди, грипу і ГРВІ: що потрібно зробити, щоб зберегти здоров’я цієї осені, як передає Интернет-издание для девушек и женщин от 14 до 35 лет Pannochka.net

    Коли погода стає все холодніше, ненароком замислюєшся про те, як убезпечити себе в цьому сезоні і не провалятися в черговий раз в ліжку зі звичними для застуди температурою і кашлем. Розкриємо секрет: врятувати вас може позбавлення від деяких звичок і парочка не очевидних правил, інформує Ukr.Media.

    Не сідайте на знежирену дієту

    Дієти взимку — свідомо погана ідея, особливо це стосується знежирених дієт. Річ у тому, що для нормального функціонування імунної системи в організмі має дотримуватися певне співвідношення всіх видів клітин. Зокрема, стан імунітету залежить від діяльності В-лімфоцитів, Т-лімфоцитів і макрофагів. Ось тут і криється секрет: жири також необхідні для формування імунної системи, тому що стінки 3 зазначених видів клітин складаються з ліпідів. Не дивно, що при значному або повному виключенні жиру з меню опірність інфекційних захворювань знижується.

    Варто зауважити, що і переїдати теж не варто, оскільки надлишок жирів також пригнічує імунітет, а надлишки цукрів — прямий шлях до ожиріння. Найкраще взяти на замітку такий розпорядок: не пропускаємо сніданок і крім нього залишаємо ще 3 повноцінних прийоми їжі в день, що містять вуглеводи, білки і значну кількість фруктів або овочів.

    Підстригайте нігті коротко і не гризіть їх

    Це не тільки не елегантно і псує зовнішній вигляд пальців, але і призводить до захворювань — як травних, так і інфекційних. Щоб уникнути будь-яких небажаних захворювань фахівці в принципі радять зайвий раз не торкатися до свого обличчя, тільки якщо ви не ходите скрізь і всюди в стерильних хірургічних рукавичках. Дослідження показують, що люди, які мають звичку доторкатися до очей, носа або губ, на 41% частіше страждають від інфекційних захворювань верхніх дихальних шляхів, що вже говорити про тих, хто гризе нігті «на постійній основі».

    Більше того, лікарі також не радять відрощувати в сезон застуд довгі нігті: в такому випадку стає особливо складно стежити за чистотою шкіри та часто навіть після миття рук бруд залишається під нігтями і потім відправляється прямо в рот при прийомі їжі. Таким чином, віддаючи перевагу коротким нігтям, ви свідомо зменшуєте ризик потенційних проблем зі здоров’ям.

    Чистіть зуби частіше, а зубну щітку міняйте раз на 2 місяці

    Регулярне чищення зубів знижує ймовірність захворіти, оскільки успішно усуває джерела запалень та інфекцій ротової порожнини. Частіше проводячи цю процедуру, ми перешкоджаємо потраплянню бактерій в легені. В одному з досліджень ізраїльським вченим вдалося встановити зв’язок між 3-разовим чищенням зубів і значним зниженням ризику розвитку пневмонії у пацієнтів. До речі, те ж саме стосується і вечірнього промивання носа солоною водою.

    Але у регулярному і частому чищенню зубів є і зворотна сторона: якщо зазвичай фахівці рекомендують міняти зубну щітку раз на 3-4 місяці, то в сезон грипу краще робити це ще частіше — раз на 1-2 місяці. Це необхідно з цілком об’єктивних причин: на щетинках теж скупчуються бактерії, як би добре і ретельно ви не мили щітку, і вони цілком можуть спровокувати хворобу.

    Менше стресу і більше медитацій

    Згідно з дослідженням, проведеним в Університеті Карнегі — Меллон, люди, які відчувають хронічне нервове напруження, володіють зниженим імунітетом і хворіють частіше. Тобто, існує прямий зв’язок: при пригніченому стані організм виробляє так звані гормони стресу, які послаблюють імунну систему і багаторазово збільшують ймовірність підхопити застуду чи грип.

    Тому, якщо ви відчуваєте, що ваші нерви на межі і стан виходить з-під контролю, зробіть крок назад, видихніть і прийміть деякі заходи. Наприклад, добре себе зарекомендувала медитація. Вчені з Університету Вісконсина в Медісоні виявили, що люди, які практикують медитацію, на 76% менше схильні до захворювань. Дозвольте собі розслабитися у вихідний день, «перезавантажити» нервову систему після минулого тижня та підготувати її до наступного.

    Частіше провітрюйте приміщення

    Взагалі провітрювання приміщень, особливо тих, у яких ви проводите велику кількість часу, важливо круглий рік. Особливо це стосується офісів, де сидить відразу багато людей, але і просто в кімнаті це також не буде зайвим.

    Що ж до осінньо-зимового періоду, то відкривати вікна слід не рідше 1 разу на день незалежно від того, наскільки холодна погода. Звичайно, на ці 10-15 хвилин треба утеплятися і йти в інше приміщення. Варто зауважити, що мова йде не про протяги, а саме про провітрювання, яке працює відразу у двох напрямках: вивітрює віруси і бактерії і допомагає клітинам вашого тіла, особливо імунним, працювати краще завдяки припливу кисню.

    Добре висипайтеся, але без допомоги пігулок

    Якісний і правильний сон передбачає мінімум 7 годин відпочинку в певний час доби (в проміжку між 22:00 і 7:00). Дослідженнями доведено, що люди, які сплять менше покладеного, виявляються жертвами застуди в 3 рази частіше, оскільки через це слабшає імунна система.

    Є одне істотне «але»: налагоджувати режим фахівці рекомендують природним шляхом, але ні в якому разі не з допомогою снодійних. Чому? Тому що будь-які пігулки, що вживаються без розбору, — вороги здорового імунітету. Краще візьміть за правило робити зарядку, запишіться на йогу, здійснюйте вечірні прогулянки або, що ще простіше, почніть з купівлі правильної ортопедичної подушки та матрацу.

    Задійте смакові рецептори

    Вживання теплих напоїв здавна вважається панацеєю при застуді: ми старанно п’ємо теплу воду, трав’яні чаї, курячий бульйон як для профілактики, так і при лікуванні. Але особливу увагу фахівці радять приділяти напоям саме з яскраво вираженим смаком, наприклад таким як чай з лимоном або імбиром. Крім очевидної користі, вони полегшують біль у горлі за рахунок рясного виділення слини, ці продукти володіють іншими важливими властивостями.

    Лимон багатий не тільки вітаміном С, але і пектином — натуральним пребіотиком, який допомагає травленню. Він також містить велику кількість лимонної кислоти, яка очищає нирки. Все це в цілому позитивно впливає на імунну систему.

    Імбир володіє зігріваючим і заспокійливим ефектом. Він містить велику кількість вітамінів і мінералів, включаючи хром, який відмінно протистоїть як ознобу, так і спеці. Імбир також ефективний у боротьбі з кашлем, болями в горлі і головними болями, адже здатний виводити з організму токсини і очищати організм.

    Частіше заглядайте в сауну

    У дослідженні австрійських учених 50 дорослих випробовуваних були розділені на 2 групи і поставлені під нагляд на 6 місяців. Одній групі було доручено регулярно відвідувати сауну, а інша вела свій звичайний спосіб життя. В результаті експерименту були підведені підсумки: люди з першої групи показали кращу резистентність до застуд і хворіли у 2 рази рідше.

    Пов’язано це з тим, що гаряче повітря вбиває бактерії, а парні процедури позитивно впливають на імунітет. Варто тільки відзначити, що перед відвідуванням сауни варто проконсультуватися з лікарем, оскільки це щонайменше протипоказано людям з проблемами серця і кровообігу.

    Не переборщіть з частотою прибирань

    Регулярне прибирання, звичайно, важливе і навіть необхідне. Особливу увагу варто приділяти вологому прибиранню в цілому та поверхням, над якими ви проводите особливо багато часу (на зразок робочого столу), зокрема. Також лікарі радять не обходити стороною дверні ручки, вимикачі та інші подібні елементи, до яких ми, а також інші члени сім’ї та гості торкаються найчастіше. Це потрібно, щоб своєчасно знищувати мікроби, які накопичилися від дотиків і пилу, і не дозволяти їм розмножуватися і збиратися в таких кількостях, які в теорії можуть призвести до захворювання.

    Водночас варто пам’ятати, що надмірне використання дезінфікуючих засобів з агресивною речовиною призводить до розвитку і появи стійких до них мікроорганізмів. Тому не прагніть до 100% стерильності — цілком достатньо лише періодично протирати поверхні губкою з нейтральним або м’яким миючим засобом.

    Частіше проводьте час з тими, кого любите

    Сміх, позитивні емоції і позитивна соціальна взаємодія надають досить сильний вплив на імунну систему. Тому порада поменше спілкуватися з людьми в сезон застуд не така вже й однозначна, як здається. До таких висновків прийшли вчені, які з’ясували, що спільне проведення часу з близькими людьми, обійми і задушевні розмови роблять наше здоров’я міцніше.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.