• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Які повсякденні речі порушують баланс гормонів

    Опубликовано: 2022-07-13 13:08:11

    Гормони – це біологічно активні речовини, які продукуються ендокринними залозами.

    Вони контролюють ріст і розвиток організму, регулюють метаболічні реакції, що відповідають за відчуття голоду і насичення, впливають на репродуктивну систему, забезпечують адаптацію організму до умов навколишнього середовища і підтримують гомеостаз. Існує безліч факторів, що активізують або пригнічують вплив на синтез гормонів. Знання цих факторів допоможе значно поліпшити якість вашого життя.

    Стрес

    Хронічний стрес призводить до зрушення гормонального балансу — підвищення вироблення так званих гормонів стресу (кортизолу та адреналіну). Згідно із дослідженнями Американської психологічної асоціації, збільшення синтезу цих речовин може призвести до порушення роботи серцево-судинної системи і травного тракту, підвищення рівня глюкози в крові, збільшення апетиту, інформує Ukr.Media.

    Поганий сон

    Як і у випадку постійного стресу, депривація сну збільшує вироблення кортизолу, а також порушує синтез греліну і лептину (гормонів, що регулюють відчуття голоду і насичення). Таким чином, відсутність нормального нічного сну підвищує ймовірність виникнення метаболічних розладів.

    Косметика

    У деяких косметичних засобах виявляються ксеноестрогени (речовини, які під час попадання в організм імітують ефект жіночих статевих гормонів. Адже косметика — одна з тих речей, якими ми користуємося щодня. Фталати, що застосовуються в косметології та парфумерії, можуть негативно впливати на роботу репродуктивної системи.

    М’ясні вироби

    У харчовій промисловості активно використовуються гормональні речовини для стимуляції росту тварин, яких вирощують на забій. Гормони, що містяться в м’ясі цих тварин, потім потрапляють у наш організм. Це може призводити до негативних наслідків для здоров’я. Деякі вчені навіть пов’язують виникнення раку молочної залози зі споживанням м’яса.

    Світло

    Не варто дивуватися! Вплив світла (як природного, так і штучного) впливає на рівень гормонів. Гормон мелатонін, який синтезується в середній частці гіпофізу, регулює цикл сон-бадьорість. Саме ця речовина відповідає за те, що ми активні вдень і хочемо спати вночі. Надмірний вплив світла в нічний час доби (наприклад, випромінювання від електронних пристроїв) може призвести до зниження вироблення мелатоніну і порушення регуляції циркадних ритмів.

    Кава

    Не поспішайте засмучуватися! Безумовно, споживання кави в невеликих кількостях має масу позитивних ефектів на організм: тонізує нервову систему, поліпшує когнітивні функцій, знижується втома, покращується кровопостачання головного мозку. Однак великі дози кофеїну підвищують рівень кортизолу. Це може спричинити роздратованість, тривогу, сильне збудження, збільшення апетиту, підвищення рівня глюкози в крові. Щоб уникнути побічних ефектів рекомендується випивати не більше 2 чашок кави в день.

    Якщо візьмете до уваги зазначену інформацію, то и не тільки зможете тримати рівень своїх гормонів під контролем, але і запобігти виникненню проблем зі здоров’ям.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.