• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Звички, які варто назавжди залишити в минулому, якщо хочете бути здоровими

    Опубликовано: 2022-07-08 20:28:21

    7 шкідливих звичок, які не можна робити після їжі.

    Дослідження Університету Дьюка показали, що приблизно 45 відсотків щоденних справ ми робимо «на автопілоті». Звички настільки міцно увійшли в наше життя, що їх сміливо можна назвати основними «хранителями» психічної енергії. Нам не потрібно витрачати розумові ресурси, щоб почистити зуби або зав’язати шнурки, — усе станеться завдяки звичці, інформує Ukr.Media.

    Проте, крім корисних навичок, існують потенційно небезпечні. І найгірше те, що вони вправно маскуються під «невинними витівками». Розповідаємо, які звички після їжі варто назавжди залишити в минулому, якщо ви хочете бути здоровими.

    Що не можна робити після їжі?

    Робота органів травлення ведеться постійно, а не тільки тоді, коли ми балуємо організм новою порцією їжі. Варто відчути приємний аромат свіжозвареної кави, спечених булочок із корицею, або просто побачити щось смачне, у роті починає вироблятися слина, а в шлунку — шлунковий сік. Це один із етапів травлення, такий же важливий, як і всі інші.

    Основна функція травного тракту — розщеплення складних компонентів харчування не прості. Деякі звички після їжі перешкоджають цьому процесу, інші — викликають дискомфорт, а треті — блокують засвоєння важливих елементів. Крім того, деякі дії становлять загрозу не тільки для органів травлення, але і для здоров’я в цілому. Із якими справами краще почекати після їжі?

    Чистити зуби

    Чистити зуби після їжі закликають багато трактатів про здоровий спосіб життя. Однак є в цій звичайній дії «ложка дьогтю». Якщо ви вживаєте кислі продукти, любите фрукти, вино та соки, слід почекати не менше пів години. Це треба, щоб виділилося достатню кількість слини для нейтралізації кислотності їжі.

    «Чищення зубів відразу після трапези проштовхує кислоту в структуру зубного покриття, тим самим, прискорюючи процес розкладання емалі та псування зубів», — каже доктор Говард Гембл, президент американської Академії загальної стоматології. Якщо вам важливо освіжити дихання, краще скористайтеся ополіскувачем. Від здоров’я зубів багато в чому залежить здоров’я органів травлення.

    Пити дуже багато води

    Для відмінного самопочуття та профілактики зневоднення людина повинна випивати близько восьми склянок води на добу. Робити це можна в будь-який час, крім безпосередньо моменту поглинання їжі та протягом години після цього.

    Будь-яка рідина, яка надходить в організм разом із їжею, знижує ефективність шлункової секреції. Пиття холодної води зовсім уповільнює травлення та може викликати спазми у чутливих людей.

    На замітку!

    Чашка чаю або кави після їжі — теж погана звичка! Учені виявили в цих напоях поліфеноли та дубильні речовини, які перешкоджають засвоєнню заліза з їжі.

    Подавати фрукти на десерт

    Свіжі фрукти необхідні для здоров’я, молодості та краси людини. Адже це багате джерело антиоксидантів, мінеральних речовин, вітамінів і клітковини. Проте, якщо вживати їх на завершення «банкету», це може призвести до розладу шлунку.

    Фруктові кислоти викликають підвищене газоутворення та бродіння в шлунку. Отже, їжа буде перетравлюватися довше, а ви можете відчувати дискомфорт.

    Сідати за кермо

    Після щільного обіду до травного тракту надходить більше крові, адже все з’їдене потрібно засвоїти. Організм відчуває переважний вплив парасимпатичної нервової системи. Щоб захистити організм від можливого стресу і тим самим попередити активізацію симпатичної нервової системи (яка не сприяє травленню) мозок нам дарує відчуття розслаблення, а разом із ним і сонливість. Сідати в такому стані за кермо небезпечно. Проте це ще не все!

    Якщо на дорозі виникне стресова ситуація, нормальний процес травлення буде порушений.

    Приймати гарячу ванну

    Пінна ванна після рясної трапези, можливо, і бажане продовження «свята живота», але потенційно небезпечне для загального самопочуття та здоров’я в цілому. Гаряча вода збільшує температуру тіла, що в свою чергу, впливає на кровообіг. Завдяки тому, що кров активно надходить у поверхню тіла, вона зменшується в межах шлунку, а це, як було вже зазначено, перешкоджає нормальному засвоєнню їжі.

    Курити

    Учені з’ясували, що пристрасть до нікотину загрожує порушеннями нормальної гуморальної та нервової регуляції шлунка та кишківника. Проте на цьому вплив звички не закінчується!

    За рахунок того, що після їжі посилюється кровообіг, хімічні компоненти диму від сигарет активніше поглинаються організмом і пошкоджують життєво важливі органи — печінку, мозок і кровоносні судини.

    На замітку!

    Людина, яка щодня викурює пачку цигарок, за рік отримує дозу опромінення, що дорівнює 500 рентгенів.

    Займатися фітнесом

    Активні фізичні навантаження відразу після їжі завжди даються складніше, але це ніщо у порівнянні з тим впливом, який вони здійснюють на організм! Нудота, гикавка, поява кислотного рефлюксу і відчуття тяжкості та інші «капризи» травної системи, здатні зіпсувати тренування та звести нанівець користь від заняття.

    Якщо ж регулярно тренуватися, не вичікуючи хоча б годину після рясної трапези, можна сповільнити обмін речовин і тим самим запустити процес накопичення зайвих кілограмів.

    На замітку!

    Вирушати в спортзал спалювати калорії краще всього через 2-3 години після обіду, а ось виходити гуляти можна вже через 30-40 хвилин. У цьому випадку прогулянка буде сприяти нормальному травленню та засвоєнню цінних речовин із їжі.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.