• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Як виявити надлишок вітаміну С в організмі та чим це може нашкодити

    Опубликовано: 2022-07-08 07:24:41

    Навіть із таким корисним вітаміном варто поводитись обережніше.

    Попри те, що ви можете споживати кожен вид вітамінів щодня, інколи вітамін C складно отримувати у потрібному обсязі. Багато людей взагалі думають, що він зовсім не важливий, інформує Ukr.Media.

    «Вітамін С є незамінним, а це означає, що ми повинні отримувати його з їжі, тому що наш організм потребує його постійно, — розповідає Кріста Лінарес, зареєстрований дієтолог. — Він відіграє велику роль для організму, і є антиоксидантом, виробляє колаген і регулює імунну функцію».

    Як засвоюється вітамін C

    На відміну від жиророзчинних вітамінів, які можуть накопичуватися в організмі та викликати побічні ефекти, вітамін С розчиняється у воді. Щойно ваше тіло отримає те, що йому потрібно, ви, безумовно, захочете до туалету.

    «Ось чому дуже великі дози вітаміну С за один прийом не дають додаткових переваг, — каже Лінарес. — Крім того, оскільки він не зберігається в організмі, високі дози вітаміну С не викликають проблем із організмом».

    Для того щоб отримати ту дозу, яка вам потрібна, ви повинні споживати близько 75 мг вітаміну С на день, що стає можливим завдяки дієті, але дозу можна збільшити за допомогою добавок. За словами Лінарес, дозволена верхня межа вмісту вітаміну С для дорослих становить 2000 мг. Це означає, що це максимально можлива норма споживання, яка, ймовірно, не становить ризику або не призведе до несприятливих наслідків. Якщо ж ви вживатимете більше, ніж належить, то можете викликати у себе розлад кишківника і діарею.

    Такий високий рівень вітаміну С може бути при використанні порошків, які підвищують імунітет, або при перекусі солодкими жувальними вітамінами.

    Христина Андерсон, зареєстрований дієтолог, сертифікований фахівець з підтримки харчування, розповідає: «Надто велика кількість вітаміну С може викликати проблеми з животом».

    Ви можете отримувати дуже багато вітаміну С, якщо приймаєте різні добавки, які містять його (наприклад, аскорбінову кислоту) та/або збагачені цим вітаміном продукти. Якщо ж ви споживаєте кожен із зазначених препаратів і продуктів, то можете дуже легко перетнути дозволену межу.

    Які ще проблеми виникають

    Крім проблем із травленням, деякі експерти вказують на зв’язок між вітаміном С і утворенням каменів у нирках — одне цікаве дослідження показало, що високі дози вітаміну С можуть подвоїти ризик цієї патології у чоловіків. Правда, інші дослідження не виявили жодного зв’язку між вітаміном С і утворенням каменів у нирках у жінок, і змушують сумніватися в тому, що він взагалі існує.

    «Більшість каменів у нирках складаються з оксалату кальцію, тому існує думка, що оксалати у вітаміні С можуть сприяти утворенню цих відкладень», — говорить лікар Келлі Бей, сертифікований дієтолог і фахівець із харчування.

    За його словами, оскільки ми виводимо надлишки через сечу, це не гарантує проблем. Оксалати, що виробляються з вітаміну С, насправді можуть бути з сахарози та інших добавок, які ми споживаємо, а не з самого вітаміну С, що сприяє оксалатам. Але це не завадить вам проконсультуватися з вашим лікарем про те, як добавки вітаміну С можуть вплинути на здоров’я.

    Дієта — ваш вибір

    Взагалі, вітамін С безпечний. І приємна новина полягає в тому, що більшість людей, які споживають його з харчових джерел, таких як фрукти та овочі, будуть отримувати його у потрібній для організму кількості. Дуже рідко хтось отримує забагато вітаміну С з однієї їжі. Набагато частіше це трапляється при вживанні харчових добавок.

    Тому читайте етикетки, коли споживаєте продукти з вітаміном C.

    «Моя головна рекомендація — щоденно отримувати вітамін С з фруктів і овочів, особливо цитрусових, помідорів, ягід і зелені, — каже Лінарес. — Я рекомендую споживати добавки лише у тому випадку, якщо з якоїсь причини ви не їсте три-чотири порції фруктів і овочів щодня».

    За словами Бей, до інших чудових харчових джерел відносяться ківі, броколі, брюссельська капуста, банани, сливи, яблука, шпинат, червоний перець і гарбуз. З усіма цими варіантами ви, можливо, навіть не захочете чи не будете споживати добавки з вітаміном С.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.