• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вчені довели, що ризик серцевої недостатності знижується при регулярному чищенні зубів

    Опубликовано: 2022-07-06 14:28:24

    Гігієна зубів допомагає запобігти появі серцевої недостатності.

    Нове дослідження показало, що чищення зубів тричі на день може знизити ризик серцевої недостатності більш ніж на 10 %, інформує Ukr.Media.

    Дослідники з жіночого університету Ewha у Сеулі (Південна Корея), вивчали питання, чи може поліпшення гігієни порожнини рота бути пов’язане зі зниженим ризиком виникнення миготливої аритмії (фібриляції передсердь) і серцевої недостатності.

    Вчені оцінили дані понад 160000 учасників у віці від 40 до 79 років, у яких на початку дослідження не було діагностованої фібриляції передсердь або серцевої недостатності. Усі учасники спостерігалися у середньому протягом 10 з половиною років.

    Дані були отримані з Корейської національної системи медичного страхування. Крім інформації про захворювання у цій базі даних містяться такі характеристики як зріст, вага, спосіб життя та звички, зокрема, звична гігієна порожнини рота.

    За цей час у трьох відсотків учасників розвинулася миготлива аритмія, а у п’яти відсотків — серцева недостатність.

    При цьому чищення зубів три або більше разів на день корелювало зі зменшенням ризику розвитку фібриляції передсердь на 10 % і зниженням ризику серцевої недостатності на 12 %.

    Ці результати були отримані вже з урахуванням таких факторів як вік учасників, стать, ІМТ (індекс маси тіла), соціально-економічний статус, вживання алкоголю, куріння і фізична активність.

    Однак, дослідники визнають, що не враховували, наприклад, стан ясен піддослідних або їх візити до стоматолога, і у будь-якому випадку, «причинність виявлених асоціацій до кінця не зрозуміла».

    А все-таки, це вже не перше дослідження, що показує важливість гігієни порожнини рота для здоров’я організму в цілому. Крім того, масштаб дослідження — велика кількість учасників і тривалий період часу — є плюсом на користь достовірності передбачуваного причинно-наслідкового зв’язку.

    Автори пояснюють, що одна з теорій, яка лежить в основі їх висновків з дослідження, полягає в тому, що регулярне чищення зубів зменшує кількість бактерій, присутніх у роті, що у свою чергу знижує ризик потрапляння бактерій у кров.

    У цілому, дослідники рекомендують чистити зуби не лише вранці та перед сном, але і, принаймні, ще один раз протягом дня. При цьому зубну щітку необхідно міняти раз на два-три місяці.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.