• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Протести в Каракалпакстані дали результат: влада Узбекистану збереже його суверенітет

    Опубликовано: 2022-07-04 14:30:09

    Парламент Узбекистану вирішив, що не буде скасовувати суверенний статус Республіки Каракалпакстан. Відповідне рішення було ухвалено 4 липня на тлі протестів, що спалахнули в Каракалпакстані наприкінці минулого тижня, пише місцеве видання Podrobno.uz.

    Депутати заявили, що, враховуючи думки та пропозиції населення Каракалпакстану, статті 70, 71, 72, 74 та 75 конституції будуть залишені без змін, а чинні норми – збережені. Вони передбачають, що Каракалпакстан має суверенний статус у складі Узбекистану, власну конституцію і може вийти зі складу Узбекистану на підставі рішення референдуму.

    Протести в Каракалпакстані розпочалися 1 липня та, за словами президента Узбекистану Шавкат Мірзійоєва, призвели до людських жертв як з боку мітингарів, так і з боку правоохоронних органів.

    Республіка Каракалпакстан, або Каракалпакія, знаходиться на заході Узбекистану, займаючи близько 40% його території. Її власну конституцію було ухвалено 1993 року, а в конституції Узбекистану Каракалпакстану присвячено цілу главу.

    Зараз в Узбекистані проводять конституційну реформу, яка поки що знаходиться на стадії громадського обговорення. Проєкт поправок передбачав радикальні зміни глави конституції, що стосується Каракалпакстану. З неї планували прибрати слова "суверенний" і "суверенітет" і виключити положення, що гарантує право на вихід зі складу Узбекистану.

    Окрім того, поправки зобов'язували Каракалпакстан узгодити з законодавчими нормами Узбекистану не лише власну конституцію, але й усі інші закони.

    Андрей Водяный

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.