• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо реєстру олігархів

    Опубликовано: 2022-06-30 11:00:21

    Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про реєстр олігархів, порядок його формування та ведення.

    Відповідний указ Зеленський підписав 29 червня.

    "Ввести в дію рішення Ради національної безпеки та оборони України від 29 червня 2022 року "Про затвердження Положення про Реєстр осіб, які мають значну економічну та політичну вагу у суспільному житті (олігархів), порядок її формування та ведення", – йдеться у тексті указу.

    У рішенні РНБО викладено, як формуватиметься та вестиметься реєстр – в апараті РНБО буде визначено відповідальні за це структури. Реєстр ведеться в електронній формі державною мовою. До нього не вносяться дані, що містять держтаємницю та службову інформацію.

    В той же час   дані про олігархи, які вносяться до Реєстру, не можуть бути визнані конфіденційними.

    Також у рішенні РНБО зазначено порядок внесення відомостей про олігархів. Вони включатимуть ПІБ, дату та місце народження, ідентифікаційні дані, реквізити паспортів та інше, а також обґрунтування визнання особи олігархом.

    Нагадаємо, що ініційований президентом Володимиром Зеленським закон про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну чи політичну вагу у суспільному житті (олігархів), Верховна Рада прийняла ще 23 вересня 2021 року.

    Однак 2 листопада Зеленський ветував закон через неузгодженості, що виникли при його прийнятті, але вже наступного дня парламент їх усунув, а 5 листопада президент підписав закон .

    Як  прогнозував  секретар РНБО Данилов у грудні РНБО почне визнавати певних осіб олігархами, вносячи їх до відповідного реєстру, передбаченого цим законом, 20-25 травня. Однак після російського військового вторгнення в Україну тема деолігархізації, зокрема реалізації зазначеного закону, фактично зникла з публічного порядку денного української влади.

    Світлана Манько

    Інф. delo.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.