Люди, які віддають перевагу харчуванню продуктами з високим вмістом жирів, не тільки набирають зайву вагу, але, до того ж, їх мозок починає «гальмувати».
Американські вчені з Університету Південного Іллінойсу в Едвардсвіллі після проведеного дослідження з’ясували, що продукти з великим вмістом жирів за їх регулярного споживання викликають тимчасове зниження когнітивних здібностей. До того ж, людині, яка сидить на такій дієті, загрожує ожиріння і метаболічні розлади.
За словами фахівців, високожирове харчування викликає перебої в постачанні мозку основного елемента живлення — глюкози. Тому організм змушений харчуватися кетоновими тілами, які отримуються з жирів. А це дуже повільне джерело енергії, і мозок за такої дієти починає «гальмувати».
Досліди на щурах показали, що ті тварини, яких посадили на високожирову дієту, по-перше, набрали зайву вагу, а по-друге, в забігу по лабіринту показали найгірший результат, ніж їх побратими, яких годували звичайною для гризунів їжею.
«Потрібно відмовитися від дієти з високим вмістом жирів, яка не тільки призводить до ожиріння, але також негативно впливає на когнітивні здібності», — підсумували автори дослідження.
До високожирної їжі відносяться: бургери, піца, картопля фрі, чіпси, бутерброди з ковбасою, сиром і вершковим маслом, смажена картопля, плов, свинячий шашлик, сосиски, сардельки, салати з майонезною заправкою, торти і тістечка на основі масляного крему і т. п.
e-news.com.ua