• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Україні відстрочили обов'язкове використання електронного підпису на захищеному носії

    Опубликовано: 2022-05-26 13:15:25

    Обов'язкове використання електронного підпису на захищеному носії в Україні відстрочено на період дії військового стану та протягом 6 місяців з дня його припинення.

    25 травня Кабінет міністрів ухвалив зміни до відповідної постанови, повідомляє Міністерство цифрової трансформації.

    У 2020 році використання електронного підпису було запроваджено у межах експериментального проекту. Обов'язкове використання е-підпису на захищених носіях планувалося запустити з 31 березня цього року.

    Експериментальний проект вдало зарекомендував себе. Лише минулого року було отримано 17 млн ​​е-підписів, якими скористалися понад 8 млрд разів.

    Проте для того, щоб не створювати під час воєнного стану навантаження на органи, які надають електронні послуги та великі черги на отримання довірчих послуг, рішення відстрочили.

    А це означає, що користувачі електронних довірчих послуг з 1 червня 2022 р. зможуть і надалі використовувати удосконалені підписи, що базуються на кваліфікованих сертифікатах для взаємодії фізичних та юридичних осіб, а також аутентифікації в держсистемах.

    Нагадаємо, минулого року Кабмін схвалив законопроект про укладання угоди з Євросоюзом про взаємне визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг та імплементацію законодавства ЄС у сфері електронної ідентифікації. Документ спрямовано на удосконалення державного регулювання у цій сфері. Верховна Рада вже ухвалила його у першому читанні.

    Зазначимо, що раніше Європейська Бізнес Асоціація зазначала, що українські підприємці зараз не готові до обов'язкового використання кваліфікованих електронних підписів, сертифікати яких зберігаються на токені або у хмарному сховищі, замість удосконалених е-підписів.

    Світлана Манько
     
    Інф. delo.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.