• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Стопами Ердогана. У Хорватії президент хоче блокувати шлях Фінляндії та Швеції до НАТО

    Опубликовано: 2022-05-19 13:45:31

    Слідом за Туреччиною блокувати вступ Фінляндії та Швеції до НАТО заради регіональних інтересів пригрозив і хорватський президент Зоран Міланович. Про це він заявив на пресконференції, пише vecernji.hr.

    Внутрішньополітичний конфлікт між Мілановичем та прем'єром країни Андрієм Пленковичем призводить до постійних звинувачень одне одного, зазначає видання. Усупереч позиції уряду, який виступав за членство цих північних країн в Альянсі, Міланович має намір "дати інструкції" постпреду при НАТО Маріо Нобіло голосувати "проти", доки не буде внесено зміни до закону про вибори в Боснії та Герцеговині.

    За словами президента, хорватів у Боснії "політично знищують під керівництвом Пленковича", тому Хорватія, як раніше Туреччина, нібито має висунути свої вимоги, користуючись тим, що для розширення НАТО потрібна згода всіх країн-членів.

    "Хорватів не вистачає. Ось чому Хорватія підписала Дейтонські угоди, щоби захистити хорватів", – заявив він, додавши "не дозволить поставити країну на коліна".

    У глави МЗС Хорватії Гордана Грліч-Радмана заявили раніше, що президент своїми різкими заявами та "шантажем" шкодить Хорватії на міжнародній арені. Там вважають, що Нобіло має виконувати вказівки МЗС, а не Мілановича.

    Останній, однак, заявив, що закликає парламент не ратифікувати угоду про прийняття Швеції та Фінляндії до НАТО, і оголосив, що надішле листа генсеку організації Єнсу Столтенбергу.

    "Я не знаю, що буде з переговорами з турками, але незадоволеними з-за стола вони точно не встануть. <...> Ми повинні боротися за свої інтереси. <...> Хорвати в Боснії для мене важливіші, ніж увесь російсько-фінський кордон. Я маленький егоїстичний хорватський державний діяч", – додав він.

    За словами Мілановича, війна в Україні також "не є для нас гострою проблемою". Пленкович раніше назвав президента "маніпулятором із проросійськими поглядами".

    Після внесення змін до конституції у 2010 році президент Хорватії здійснює загалом церемоніальні функції, а також керівництво армією та дипломатією.

    Евгений Пилипенко
     
    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.