• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Продукти, які допоможуть підняти рівень гемоглобіну у крові

    Опубликовано: 2022-05-20 07:24:28

    Вживання певних продуктів допоможе підняти рівень гемоглобіну у крові.

    За статистикою ВООЗ, проблема зниженого гемоглобіну є приблизно у 2 млрд людей на планеті. Тобто майже третина усього населення Землі страждає через нестачу заліза в організмі, інформує Ukr.Media.

    Ознаки низького гемоглобіну

    Гемоглобін — це білок, насичений залізом. Він необхідний для того, щоб насичувати тканини киснем, позбавляючи їх при цьому від вуглекислого газу. Отже, гемоглобін нам потрібен приблизно так само, як і повітря. Без нього наше тіло просто не в змозі нормально дихати, і органи зіштовхуються з кисневим голодуванням. Ознаки, що рівень гемоглобіну у крові знижений, можуть бути схожі на симптоми багатьох інших нездужань:

    блідість, іноді до синяви;
    сонливість;
    загальна слабкість, стомлюваність;
    сухість шкіри, лущення, тріщини у кутках губ;
    знижений тиск і апетит, сухість у роті;
    ламкість нігтів і випадання волосся — у важких випадках.
    Діти, у яких знижений рівень гемоглобіну, часто хворіють, але власне хворобливість не є ознакою анемії.

    Якщо блідість шкіри і ясен зберігається довго, поєднується з м’язовою слабкістю, прискореним серцебиттям, часто болить голова і з’являються незрозумілі синці, потрібно терміново бігти до лікаря.

    А ось на початковому етапі скорегувати проблему часто можна просто за допомогою правильного харчування.

    Що потрібно їсти

    По-перше, продукти, багаті на залізо. Вони, до речі, цілком доступні, ніякої екзотики у цьому списку немає:

    печінка і субпродукти;
    молюски;
    яловичина;
    броколі та білокачанна капуста;
    шпинат;
    яблуко;
    зелена квасоля;
    гіркий шоколад;
    капуста;
    квасоля, нут і сочевиця;
    тофу;
    запечена картопля;
    гречка;
    томатний сік.
    По-друге, продукти, що містять фолієву кислоту. Без неї неможлива нормальна регенерація еритроцитів, червоних кров’яних тілець, що містять гемоглобін. Фолієва кислота міститься у:

    яловичині;
    шпинаті;
    спаржевій і звичайній квасолі;
    авокадо;
    салаті;
    рисі;
    арахісі.
    Щоб краще засвоювалося

    Але наївно думати, що якщо ви просто будете з’їдати по жмені гречки щодня, то все з вашим гемоглобіном буде гаразд. Річ у тім, що залізо дієтологи ділять на два види: гемове і негемове. Перший різновид мікроелемента зустрічається тільки у продуктах тваринного походження. Чемпіони за його змістом — червоне м’ясо і яловича печінка. Правда, вони ще й дуже жирні, тому зловживати ними не варто. Якщо, звичайно, лікар не прописав вам кетодієту.

    Другий різновид — негемове залізо — міститься у рослинній їжі. Його головний недолік — залізо з таких джерел засвоюється нашим організмом набагато гірше. Саме тому у веганів дефіцит заліза зустрічається частіше, ніж у людей, які їдять усе.

    Крім того, є продукти, які покращують засвоюваність заліза, ті, що містять велику кількість вітаміну С. Це зелень, цитрусові, полуниця, шипшина. Корисні у цьому сенсі і продукти з вітаміном А: морква, гарбуз, манго та інші.

    Що заважає

    Є і своєрідні антидоти, які заважають нормальному засвоєнню заліза. До них належать продукти, багаті на кальцій: молочні продукти, мигдаль, інжир. Не товаришують з залізом і продукти, що містять велику кількість фітинової кислоти: волоські і бразильські горіхи, кунжут.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.