Продукти, які допоможуть підняти рівень гемоглобіну у крові

20 май, 07:24

Вживання певних продуктів допоможе підняти рівень гемоглобіну у крові.

За статистикою ВООЗ, проблема зниженого гемоглобіну є приблизно у 2 млрд людей на планеті. Тобто майже третина усього населення Землі страждає через нестачу заліза в організмі, інформує Ukr.Media.

Ознаки низького гемоглобіну

Гемоглобін — це білок, насичений залізом. Він необхідний для того, щоб насичувати тканини киснем, позбавляючи їх при цьому від вуглекислого газу. Отже, гемоглобін нам потрібен приблизно так само, як і повітря. Без нього наше тіло просто не в змозі нормально дихати, і органи зіштовхуються з кисневим голодуванням. Ознаки, що рівень гемоглобіну у крові знижений, можуть бути схожі на симптоми багатьох інших нездужань:

блідість, іноді до синяви;
сонливість;
загальна слабкість, стомлюваність;
сухість шкіри, лущення, тріщини у кутках губ;
знижений тиск і апетит, сухість у роті;
ламкість нігтів і випадання волосся — у важких випадках.
Діти, у яких знижений рівень гемоглобіну, часто хворіють, але власне хворобливість не є ознакою анемії.

Якщо блідість шкіри і ясен зберігається довго, поєднується з м’язовою слабкістю, прискореним серцебиттям, часто болить голова і з’являються незрозумілі синці, потрібно терміново бігти до лікаря.

А ось на початковому етапі скорегувати проблему часто можна просто за допомогою правильного харчування.

Що потрібно їсти

По-перше, продукти, багаті на залізо. Вони, до речі, цілком доступні, ніякої екзотики у цьому списку немає:

печінка і субпродукти;
молюски;
яловичина;
броколі та білокачанна капуста;
шпинат;
яблуко;
зелена квасоля;
гіркий шоколад;
капуста;
квасоля, нут і сочевиця;
тофу;
запечена картопля;
гречка;
томатний сік.
По-друге, продукти, що містять фолієву кислоту. Без неї неможлива нормальна регенерація еритроцитів, червоних кров’яних тілець, що містять гемоглобін. Фолієва кислота міститься у:

яловичині;
шпинаті;
спаржевій і звичайній квасолі;
авокадо;
салаті;
рисі;
арахісі.
Щоб краще засвоювалося

Але наївно думати, що якщо ви просто будете з’їдати по жмені гречки щодня, то все з вашим гемоглобіном буде гаразд. Річ у тім, що залізо дієтологи ділять на два види: гемове і негемове. Перший різновид мікроелемента зустрічається тільки у продуктах тваринного походження. Чемпіони за його змістом — червоне м’ясо і яловича печінка. Правда, вони ще й дуже жирні, тому зловживати ними не варто. Якщо, звичайно, лікар не прописав вам кетодієту.

Другий різновид — негемове залізо — міститься у рослинній їжі. Його головний недолік — залізо з таких джерел засвоюється нашим організмом набагато гірше. Саме тому у веганів дефіцит заліза зустрічається частіше, ніж у людей, які їдять усе.

Крім того, є продукти, які покращують засвоюваність заліза, ті, що містять велику кількість вітаміну С. Це зелень, цитрусові, полуниця, шипшина. Корисні у цьому сенсі і продукти з вітаміном А: морква, гарбуз, манго та інші.

Що заважає

Є і своєрідні антидоти, які заважають нормальному засвоєнню заліза. До них належать продукти, багаті на кальцій: молочні продукти, мигдаль, інжир. Не товаришують з залізом і продукти, що містять велику кількість фітинової кислоти: волоські і бразильські горіхи, кунжут.

aspekty.net


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/525833.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua