• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Фонд гарантування вкладів цілком позбувся заборгованості перед державою

    Опубликовано: 2022-05-13 13:45:45

    Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) повністю реструктуризував свої борги перед державою (Мінфіном) та є цілком капіталізованим, повідомила в інтерв’ю Delo.ua голова фонду Світлана Рекрут.

    "Два тижні тому ми підписали з міністерством фінансів договір про реструктуризацію наших боргів. Тому зараз вони стали умовними. І на сьогоднішній день ми маємо 45 млрд грн зобов’язань перед Мінфіном у вигляді основного боргу, але він є умовним, оскільки прив’язаний до надходжень від банків", – каже вона.

    Іншими словами, переведення боргу у статус умовного – це питання його відображення у балансі.

    Відсотки ж за боргом ФГВФО по кредиту від міністерства фінансів також перейшли до категорії умовних зобов’язань та прив’язані до надходжень фонду від роботи з пов’язаними з особами, які виводили активи з банків перед їхнім банкрутством.

    З Нацбанком, як відомо, Фонд гарантування цілком розрахувався.

    "Тобто на сьогоднішній момент Фонд гарантування не має прямих боргів перед міністерством фінансів, має позитивний капітал, є повністю капіталізованим та має умовні зобов’язання щодо повернення боргів, які виникли з попередньої кризи", – акцентує голова ФГВФО.

    На сьогодні, за її словами, підстав для звернення фонду по додаткове фінансування до держави немає.

    "Сьогодні фонд має достатньо ліквідності, щоб покрити усі ризики з гарантією у 100%. Якщо ж будуть додаткові, непрогнозовані потрясіння, – а таке під час війни ми виключати не можемо, – то згідно з законом ФГВФО має право звернутись до НБУ чи Мінфіну по кредит", – додає Рекрут.

    У фонду навіть є можливість звернутись до міністерства фінансів по безповоротну фінансову допомогу. Що ж стосується управління ліквідністю, то фонд, за словами Рекрут, активно вкладає кошти в облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) з різними строками погашення.

    "Щодо процентного доходу я навіть скажу більше. ФГВФО протягом усіх останніх років завдяки їм покриває усі свої операційні видатки, в тому числі щодо стягнення коштів з пов'язаних осіб.  Тобто фонд живе більше коштом управління ліквідністю, ніж витрачанням внесків банків-учасників фонду", – підкреслила Рекрут.

    Інф. delo.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.