Симптоми нестачі калію та способи відновлення макроелементу. Користь і вплив речовини на функції організму.
Речовина, яка необхідна для кожної клітини тіла, відповідає за виробництво енергії, захист серця. Калій бере участь у багатьох функціях організму. Що відбувається при дефіциті, які ознаки сигналізують про небезпечний стан. Продукти, які допомагають відновити його рівень, інформує Ukr.Media.
Користь калію
Макроелемент бере участь в кислотно-лужному балансі і вуглеводному обміні. Він необхідний для росту і скорочення скелетних і гладких м’язів. Калій діє як судинорозширювальний засіб, зменшує напругу в їх стінках, знижує тиск, ризик інсульту і остеопорозу, як передає Интернет-издание для девушек и женщин от 14 до 35 лет Pannochka.net
Причини дефіциту
Кількість речовини залежить від вмісту в крові інших мінералів. Якщо людина дотримується харчування з надлишком натрію, може знадобитися більше калію, щоб відновити електролітний баланс. В організмі відсутні механізми збереження цієї речовини. Навіть при незначній кількості він виводиться нирками.
Дефіцит калію провокують такі чинники:
Прийом сечогінних, психотропних препаратів.
Надмірне потовиділення.
Діарея.
Блювота.
Зловживання алкоголем, кофеїном.
Куріння.
Ознаки нестачі калію
Про дефіцит речовини в організмі сигналізують симптоми:
М’язові судоми.
Розлад кишечника — спазми, здуття, запори.
Запаморочення.
Слабкість, млявість.
Уповільнення, почастішання серцебиття.
Високий тиск.
Непритомність.
Відновлення рівня калію
Людина повинна щодня отримувати 3,5-4,7 г речовини. Щоб збільшити кількість калію в організмі, необхідно включити в раціон такі продукти:
Банани.
Квашена капуста.
Картопля, запечена зі шкіркою.
Молочні вироби.
Шпинат і морква.
М’ясо, птиця, риба.
Злаки.
Горіхи.
Бобові культури.
Дієтологи попереджають, що варіння, обробка або консервація знижують рівень калію. Краще використовувати свіжі або заморожені продукти. При узгодженні з лікарем можна застосовувати добавки, що містять цю речовину.