Фахівці з Університету Турку, Фінляндія, заявляють, що передбачити ризик смерті людини можна більше ніж за десять років з аналізу складу мікрофлори кишечника. Про це пише NewAtlas.
Свої висновки дослідники засновують на аналізі зразків калу, відібраних ще у 2002 році і 15-річному спостереженні за тими, у кого були взяті аналізи.
«Чіткий зв’язок був виявлений між мікробами з сімейства ентеробактерій і підвищеним ризиком смерті від гастроентерологічних і респіраторних причин», — заявляють експерти.
Зазначається, що вчені вже не в перший раз відзначають кореляцію підвищеної кількості ентеробактерій з раком кишечника і запальним захворюванням кишечника. Однак, все ще не встановлено, чи є цей зв’язок причинно-наслідковим.
«Дані, використані в цьому дослідженні, вперше роблять можливим вивчення довгострокового впливу на здоров’я мікробіоти кишечника людини на рівні населення», — сказав Теему Нііранен, один з авторів дослідження.
Експерти відзначають, що для остаточного встановлення зв’язку між тривалістю життя людини і бактеріями в кишечнику, необхідно провести додаткові дослідження. Проте, як підкреслюють вони, це перше дослідження, яке вказує на зв’язок складу мікробіоти з тривалістю життя.
Нагадаємо, американські вчені встановили, що таурин, який міститься в жовчних кислотах, допомагає вбивати бактерії в організмі людини.
Раніше повідомлялося, що високий рівень забруднення антибіотиками річкових вод може стати причиною масової загибелі людей.