• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Як чашка кави в день впливає на здоров’я

    Опубликовано: 2022-04-20 06:34:22

    Як чашка кави в день впливає на ваше здоров’я — результати дослідження. Висновок вчених вселяє оптимізм!

    Датська рада з профілактики захворювань випустила звіт, в якому зібрані всі існуючі дослідження, що мають відношення до кави і ряду поширених захворювань. Висновок вчених вселяє оптимізм: кава корисна для здоров’я! Але є і кілька застережень. Про них розповідає професор і головний автор звіту, інформує Ukr.Media.

    Кава знижує ризик розвитку діабету другого типу, синдромів Паркінсона і Альцгеймера, депресії… Список довгий. Але автор популярної наукової роботи про вплив кави закликає нас до стриманості: бувають і випадки, коли кава не так вже корисна.

    Більшість з нас пробували її хоча б раз у житті. Багато п’ють її майже кожен день. Дехто взагалі без неї жити не може. Може бути, ви прямо зараз її п’єте?

    Не буде перебільшенням сказати, що ми, данці, любимо каву. Взагалі-то ми забезпечили Данії як мінімум четверте місце у світі в рейтингу споживання кави на душу населення.

    З цієї ж причини Датська Рада з профілактики захворювань минулого року опублікувала звіт, в якому зібрані всі існуючі дослідження, що мають відношення до кави і ряду серйозних і поширених у нас захворювань. І зроблений у звіті висновок нам сподобався: кава корисна для здоров’я!

    Але завжди є деякі «але». Трапляється, що кава не так вже й хороша. Крім того, ми взагалі-то не знаємо, чому кава корисна. Ми дали головному автору доповіді можливість уточнити основні тези кавового звіту.

    «Нам було важливо розвіяти деякі міфи про каву, і ми це зробили. Наприклад, кава не викликає раку або проблем з серцем. Але бувають обставини, коли пити каву потрібно з обережністю, тож будьте впевнені: цей звіт — не просто гімн на славу виключно позитивних ефектів кави», — говорить професор і головний лікар К’єль Хермансен.

    У цих випадках кава може принести користь

    Кілька найбільш позитивних висновків звіту зводяться до того, що помірна кількість кави може давати оздоровлюючий ефект. Три-чотири чашки на день сприяють:

    зниженню ризику розвитку діабету другого типу та синдрому Паркінсона на цілих 25%;
    зниженню ризику утворення тромбів і розвитку інсульту на 10%;
    і, нарешті, схоже, що кава робить благотворний ефект при хворобі Альцгеймера і депресії.
    «Насправді у звіті згадано ряд досліджень, які вказують, що у тих з нас, хто п’є каву, деякі форми раку не розвиваються в тій же мірі, як у тих, хто її не п’є», — говорить К’єль Хермансен, співробітник Інституту клінічної медицини, а також відділення медичної ендокринології Орхуської університетської лікарні.

    Але тут є істотні застереження. Хоча база даних, на яку спирається звіт, дуже велика і ніякі данські наукові роботи раніше не охоплювали стільки аспектів, поки не можна говорити про надійні докази щодо раку, розповідає експерт: «йдеться лише про припущення і натяки, але нам дуже не вистачає досліджень в цій області».

    Вагітні і люди, що страждають від тривоги — остерігайтеся кави

    У звіті «Кава, здоров’я і хвороби» зроблені і менш приємні висновки, на підставі яких вчені закликають до обережності.

    Наприклад, потрібно з обережністю пити каву, якщо ви страждаєте від тривожного неврозу, вагітні або отримуєте з їжею занадто мало кальцію.

    У тих, хто вже страждає тривожними розладами, кофеїн може викликати тривогу.
    Вагітним слід випивати не більше трьох чашок кави з кофеїном в день. Можливо, великі обсяги погано позначаються на вагітності.
    Тим, хто споживає мало кальцію, можливо, не варто приймати кофеїн, тому що він підсилює виведення кальцію з сечею, а значить, може збільшувати ризик переломів і остеопорозу.
    Однак, як підкреслює К’єль Хермансен, в перерахованих вище пунктах ключове слово — «кофеїн». Важлива відмітна особливість досліджень, проведених в цій області, полягає в тому, що в багатьох з них вивчається лише вплив кофеїну, який прирівнюють до кави.

    Ми не знаємо, чому кава корисна

    Питання в тому, що мається на увазі, коли ми говоримо про «каву». Чи йде мова про кофеїн? Або про сотні біоактивних речовин, які містяться в чорному напої і дію яких, ймовірно, ніколи не вдасться ретельно вивчити окремо?

    «Важливо пам’ятати, що коли ми говоримо про каву, то маємо на увазі напій, в якому багато різних речовин. А що за речовини або комбінації речовин дають позитивний ефект, ми насправді не знаємо», — пояснює К’єль Хермансен. Наприклад, позитивний зв’язок між кавою і зниженням ризику розвитку діабету другого типу відзначається тож, коли людина п’є каву без кофеїну, а це означає, що оздоровчий ефект нашого улюбленого напою з кофеїном може і не бути пов’язаний.

    За словами Хермансена, щоб надійно продемонструвати позитивний ефект біоактивних речовин, потрібно провести великі інтервенційні клінічні дослідження за участю контрольних груп, вивчаючи кожну речовину окремо. А це дуже складно, дорого і довго.

    «Дослідження про каву, які у нас зараз є — це в основному обсерваційні дослідження, тобто великі популяційні дослідження, за результатами яких не можна щось сказати напевно про причини і наслідки».

    Кава — це не просто кава

    Крім того, будь-який справжній любитель чорного напою погодиться, що кава — це не просто кава. Є велика різниця, як ви її варите: в турці, у френч-пресі або в кавоварці з фільтром. І не виключено, що вплив на здоров’я у різної кави буде різний.

    «Наші знання про каву у першу чергу стосуються старої кави, яку заварювали через фільтр, а про більш сучасні види на зразок каппучіно, латте і розчинної ми знаємо не так вже й багато», — розповідає К’єль Хермансен. Крім того, він підкреслює, що немає досліджень про споживання по-справжньому великих обсягів кави, будь то напій «старого» або «нового» типу.

    «У нас немає надійних даних щодо споживання більше восьми чашок кави в день, але не можна зробити висновок, що чим більше кави ви п’єте, тим здоровіше стаєте. Самого позитивного ефекту можна домогтися, якщо пити від трьох до чотирьох чашок кави в день, але ми не знаємо, що відбувається, коли обсяги кави значно більше».

    Датська рада з профілактики захворювань планує ще раз переглянути свій звіт через кілька років і порівняти його висновки з результатами досліджень в цій галузі, які з’являться за цей час.

    Данці випивають від трьох до чотирьох чашок кави в день. Каву п’ють 86% всіх чоловіків і 76% всіх жінок. З віком ми п’ємо все більше кави.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.