• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Сонливість: звідки вона береться та реально працюючі наукові способи її знизити

    Опубликовано: 2022-02-22 15:15:56

    Багато хто з нас відчуває хронічний недосип. Це дуже неприємно, адже від цього страждає настрій, здоров’я, продуктивність. Експерти розповіли, звідки береться сонливість і як її перемогти, інформує Ukr.Media.

    Спіть необхідну кількість годин

    Багато людей сплять по 5 годин на добу, а потім дивуються, чому ж їм так сильно хочеться спати протягом дня. Немає нічого дивного, адже людина в середньому повинна спати по 8 годин за ніч. Комусь вистачить 7 годин, а комусь потрібні всі 9. Знайдіть свою кількість необхідного часу, а потім приступайте до менеджменту сну.

    Якщо ви просто фізично не можете спати вночі від 7 до 9 годин, компенсуйте цей час вдень. Результат буде гіршим, ніж якби ви спали безперервно необхідну кількість часу, але це все одно краще, ніж нічого.

    Коли людина спить дуже багато, вдень вона теж може бути сонливою і повільною, втомленою. Саме тому схема «сплю 12 годин і більше не хочу спати» не працює.

    Використовуйте стрес собі на благо

    Мова не про сварку з колегою на роботі, не про лайку на вулиці і бійки. Мова про спорт. Дайте своєму тілу і свідомості можливість вийти із зони комфорту. Це дуже корисно.

    Стрес — це не тільки біг в холодну погоду або похід в спортзал. Це ще й, наприклад, холодний душ вранці. Робіть те, що вам абсолютно незвично або навіть страшно, але пам’ятайте, що все добре лише в міру. Як підсумок — сонливість пропаде майже відразу.

    Більше світла

    Гормон мелатонін підвищується в крові в ті проміжки часу, коли на вулиці темно. Чим його більше, тим сильніше нам хочеться спати. Немає ніякої різниці, йдеться про сонячне світло або про світло лампи. Намагайтеся протягом дня включати яскравіше світло в офісі або у квартирі. Якщо на вулиці світить сонце, не закривайте штори.

    Перед сном, навпаки, вимикайте світло і засмикуйте штори, щоб дати зрозуміти своєму тілу, що пора йти спати. Так сон буде кращим, а сонливість протягом дня пропаде.

    Не забувайте про те, що кава — не порятунок. Максимум це лише тимчасовий захід. У більшості випадків кофеїн робить тільки гірше, адже в ньому є і ті речовини, які сонливість, навпаки, підсилюють.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.