• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • 50% економіки вже в тіні: законопроєкт №5600 поглибить проблему

    Опубликовано: 2021-12-09 12:05:10

    Майже половина української економіки перебуває в тіні, і економічні радники Президента вважають, що це з якогось боку навіть має позитивні аспекти, адже «найвищий за незалежність доларовий ВВП» може бути не $190 млрд, а $250 млрд.  Якщо «витягти» заборгованість із бізнесу.

    Чому спиратись на цей показник необ'єктивно – читайте у відповідному матеріалі УСПП.

    Причому загальновідомо, що «тінь» збільшує посилення податкового тиску. Як на цьому фоні має посприяти проголосований у парламенті в другому читанні законопроєкт №5600 – невідомо. Адже він навпаки підвищить фіскальне навантаження саме для малого і середнього бізнесу.

    При цьому драйвером економічного розвитку в розвинених країнах світу саме і є МСБ. Якого в Україні, за оцінками Київської школи економіки, тільки 50% і лише п’ята частина з них – ФОПи.

    «Дивує підхід урядовців і частково парламенту, котрі підтримують  №5600 та схожі законопроєкти. Адже це шлях до подальшого зростання тіні. Чому державі це невигідно? Бо окрім прямих втрат бюджету – десь на рівні 15% ВВП, це ще й спотворює конкурентне середовище на внутрішньому ринку, а інвестору показує вкрай низькі показники розвитку. Тому підрахувати втрати від сірої економіки вкрай важко, але вони величезні – не залучені інвестиції, низькі заробітні плати і платоспроможність, недоотримання в бюджет, виведення капіталів з України», - відмітив президент УСПП Анатолій Кінах.

    Єдиним виходом, вважає лідер ділової спільноти, є показати, що робота “в білу” зручніша та має переваги.

    «Чимало підприємців змушені перебувати в «тіні», інакше їх очікує банкрутство. Вибір між знищенням бізнесу та приховуванням своїх прибутків і витрат – неприпустимий. Тому УСПП, роботодавці наполягають на розробленні дорожньої карти податкових стимулів для середнього і дрібного підприємництва, узгодження їх з бюджетом-2022. Також основоположним в цій справі є масштабування кредитування економіки та подальше зниження облікових ставок», - підкреслив президент УСПП.

    Чимало шкодить бізнес-клімату і незахищеність прав власників та інвесторів в Україні. За останні 5 років чи не втричі зросла кількість рейдерських атак на підприємства.  У  2015 році  було відкрито 290 таких кримінальних проваджень, а в 2020-му – вже 849.

    «Тіньова економіка – це ще й свідчення високого рівня корупції в державі при загальній бідності населення. За даними ООН, 60% українців на межі чи за межею бідності. Тому боротися проти прихованої економіки збільшенням податкового тиску без створення умов – це те ж саме, що гасити пожежу дровами», -  переконані в УСПП.

    Свої пропозиції щодо підтримки бізнесу, окремих галузей промисловості, мінімізації негативного впливу пандемії коронавірусу та аномального росту цін на газ і інші енергоресурси ділова спільнота, Антикризова рада громадських організацій передала уряду, Офісу президента та парламенту.

    Також ця проблематика стане одним із пріоритетів діяльності Національної тристоронньої соціально-економічної ради в 2022 році. Нагадаємо, що вона є єдиним майданчиком для діалогу в трикутнику уряд-роботодавці-профспілки, рішення якого нормативно зафіксовані та обов’язкові до виконання всіма сторонами.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.