• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Пріоритетами роботи НТСЕР у 2022 році стануть інноваційний розвиток економіки, державна регіональна політика, ринок праці

    Опубликовано: 2021-11-17 15:13:42

    Сторони уряду, роботодавців, профспілок  попередньо погодили проєкт пріоритетів діяльності Національної тристоронньої соціально-економічної ради (НТСЕР) на 2022 рік. Цей документ стане базою для проведення засідання Національної ради, на яке сторони запрошують Президента В.Зеленського.

    Голова НТСЕР Анатолій Кінах підкреслив, що поновлення роботи майданчику для діалогу соціальних партнерів створює передумови для ефективного вирішення питань економічного розвитку, демографії, зайнятості тощо. Напередодні він провів низку зустрічей із Прем’єр-міністром Д.Шмигалем, координаторкою системи ООН в Україні Оснат Лубрані, представниками парламенту.

    «Головними пріоритетами діяльності НТСЕР на найближчі три роки є реформа національного трудового законодавства, розвиток людського потенціалу, подолання бідності, скорочення безробіття, інноваційно-індустріальний розвиток», - наголосив Анатолій Кінах.

    Інноваційний розвиток економіки зафіксований одним із головний пріоритетів Національної ради, адже від наповненості бюджету, наявності гідної оплати праці і достатньої кількості робочих місць залежать і інші сфери – освіта, наука, медицина, рівень платоспроможності громадян.

    Наразі, на жаль, Україна критично відстає за  показником ВВП на душу населення від сусідніх країн – в 1,5 від Румунії, і більш, ніж втричі - від Польщі.

    Проблемою є сировинна орієнтація виробництва і експорту. За останні 10 років у 1,8 разів впало виробництво у машинобудуванні. Частка товарів з використанням високих і середніх технологій складає тільки 17%. В інновації інвестується лише 0,5% ВВП, що критично мало, адже розвинені країни витрачають на ці цілі щонайменше 4-5%.

    Наслідком негативних тенденцій в економіці є не просто зниження доходів, а депопуляція і збільшення відтоку трудових кадрів з України. Їде переважно молодь,  60% з яких повертатися не планують.  Народжуваність  же  в країні скоротилася на 40% за останні 10 років. Україна входить до п’ятірки держав із найвищою інтенсивністю природного скорочення населення.

    Відтак,  розпочати потрібно із осучаснення трудового законодавства, у тому числі – з питань оплати праці. Оперативних дій потребує завершення пенсійної реформи та удосконалення загальнообов’язкового державного соціального страхування.  Пенсійний фонд на 65% дотаційний, а заборгованість Фонду соціального страхування із виплати матеріального забезпечення вже становить 2,1 млрд. грн.

     НТСЕР пропонує урядовій стороні вирішувати накопичені проблеми комплексно, а саме: розпочати із стратегічного планування. Критично важливо, щоб державний бюджет на 2022 рік та наступні роки приймався разом із Програмою діяльності Кабміну. Відповідно до чинної Генеральної угоди між сторонами соціального діалогу, роботодавці і профспілки повинні  бути долучені до консультацій на всіх стадіях бюджетного процесу.

    Зокрема, це б дало змогу усунути дисбаланси в зростанні цін і тарифів , що значно випередили реальну платоспроможність громадян.

    Також Національна рада позитивно оцінила політику децентралізації в Україні, водночас зауваживши, що разом із обов’язками ОТГ повинні отримувати і ресурсне забезпечення.  Особливо це стало помітно в рамках кризового початку опалювального сезону 2021/2022, коли на місцеву владу покладено завдання компенсації різниці в тарифах для населення. За численними повідомленнями мерів малих і середніх міст, через це будуть згорнуті  всі програми розвитку.

    «Ми повинні інвестувати в економічний розвиток всіх регіонів, адже зараз є відчутний дисбаланс. Якщо в Київській, Дніпропетровській області, столиці все більш-менш непогано із рівнем заробітних плат, розвитком бізнесу, то інші області потребують додаткових механізмів стимулювання – створення технопарків, допомога із пошуком інвесторів тощо», - зазначили в НТСЕР.

    В пріоритетах, окрім іншого, зазначені розвиток системи охорони здоров’я та медичного забезпечення українців, соціальний захист ветеранів  війни і їх сімей, подальше забезпечення ефективності соціального діалогу в Україні.

    У рамках Національної ради працюють окремі комітети, робочі групи, що провадять постійний моніторинг соціально-економічної ситуації в Україні. Вони ж напрацьовують погоджені всіма сторонами пропозиції до нормативних рішень уряду, законопроєктів у ВРУ тощо.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.