• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Через аномальний ріст цін на енергоносії 40% підприємств працюватимуть зі збитками

    Опубликовано: 2021-11-15 14:12:16

    За результатами регіонального дослідження процесів на підприємствах, УСПП підрахував, що мінімум 40% виробництв отримають збитки внаслідок значного збільшення вартості енергоносіїв.

    Таку цифру назвали на засіданні УСПП і Антикризової ради громадських організацій. До заходу долучилося більше сотні промислових асоціацій, окремих компаній, представників органів державної влади.

    За даними Української енергетичної біржі, середньозважена ціна на природний газ зросла до 35,7 тис. грн за тис куб м. Це втричі більше порівняно із листопадом 2020 року.

    Через це низка галузей вже стикнулася із гострими кризовими явищами. Так, тепличні комбінати мають частку енергоресурсів у собівартості своєї продукції на рівні 50-60%. Відтак, ціна її стає неконкурентною у порівнянні імпортною продукцією, яку постачатимуть виробники з Туреччини або Білорусі, яка споживає газ за ціною $270 за 1000 м3 , чи Нідерландів, де держава компенсує виробникам частину вартості енергоносіїв.

    Не менш стурбованою є  асоціація «Укрцукор». Представники галузі, УСПП вже звернулися з цього приводу до уряду. Бізнес-спільнота просить урядовців передбачити в держбюджеті 2022 дотації для виробників цукру в обсязі 150 грн. на тону. Сума розраховуватиметься пропорційно обсягу проданої сировини.

    Окрім подорожчання газу, злетіли тарифи і на електрику та енергетичне вугілля.

    Якщо на початку року вугілля коштувало  $60/тонна, то вже в кінці серпня його ціна стрибнула до $175-200/тонна. Асоціація «Укрцемент» подала відповідні пропозиції до узагальненого документу УСПП, який діловий союз надішле на адресу Кабміну, парламенту та Офісу президента.

    «В собівартості виготовлення нашої продукції від 52% до 55% складають енергоносії. Чи зможе будівельний сектор купувати цемент за вищою енергетичною собівартістю і в якій кількості – це питання», - йдеться в листі цементників.

    Вугільна криза почала провокувати і проблеми на ринку електроенергії. За останній місяць  запаси вугілля на складах ТЕС скоротились на 331,6 тис тонн. За окремими оцінками учасників ринку, навіть за умов штатної роботи наявних працюючих блоків АЕС дефіцит електроенергії в енергосистемі може становити в опалювальний сезон на рівні 5,5 млрд кВт-ч. За попередніми прогнозами, у несприятливих умовах обмеженого доступу до імпортних закупок Україні необхідно у короткий час імпортувати приблизно 3,5 млн тонн енергетичного вугілля для проходження зимового періоду.

    Ціни на електроенергію для бізнесу на ринку "на добу наперед" вже  зросла на 22,82% та становила 3091.34 грн/МВт.год.

    Що пропонують в УСПП?

    Першочергово – прийняти Програму діяльності уряду спільно із бюджетом 2022. Це дасть змогу спланувати антикризові дії на енергоринку і головне – передбачити на них ресурси.

    Йдеться про:

    - укладання довгострокових договорів куплі-продажу і постачання газу;

    - впровадження цільових програм з модернізації обладнання та/або заміщення газу як енергоресурсу;

    - сприяння збільшенню обсягів видобутку природного газу на такому рівні, який би дозволяв спрямувати його також на потреби промисловості;

    - здійснення прогнозів впливу на найбільш вразливі від цін на газ галузі з метою визначення інструментів адресної підтримки.

    «Тут потрібний системний підхід, інакше промисловість зазнає чималих збитків, вже перебуваючи не перший рік в стагнації. Це робочі місця, відрахування в бюджет, продовольча і економічна безпека», - підсумував Анатолій Кінах.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.