• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Посівна під загрозою: аграріям недоступні добрива - УСПП

    Опубликовано: 2021-10-28 14:44:11

    В Україні стрімко дорожчають мінеральні добрива, що використовуються в агросекторі для посівних кампаній. Причиною тому стали аномальні ціни на природній газ, який є сировиною (80% собівартості) при їх виробництві. Частина заводів хімічної промисловості, як-от Одеський припортовий, на деякий час призупинили роботу. Більшість стають збитковими.

    На цьому наголосили в УСПП. Тут звертаються до уряду із закликом підстрахувати фермерів в найближчі посівні (осінь та весна), адже вже очевидна тенденція із дефіцитом добрив та їх високою вартістю для агросектору.

    «Ціни на добрива підскочили на 30%. Це рекордне за останні роки підвищення, котре, безумовно, вже відобразилося на собівартості агропродукції. Зараз для аграріїв відповідальний час посівної, і від наявності та фінансової доступності добрив залежить врожайність.  Потрібно враховувати специфіку циклів в АПК», - відмітили в діловому союзі.

    Уряду слід розробити заходи задля забезпечення аграріїв мінеральними добривами  і їх сталого виробництва в Україні. Зараз вже активізуються імпортери з Білорусі, Грузії, Казахстану тощо.

    «У Білорусі, наприклад, вартість газу (законтрактованого і на 2022 рік) тільки 128 доларів за тисячу кубометрів. Ціна відрізняється в рази. Відповідно, вони можуть постачати на український ринок надзвичайно дешеві, у порівнянні із вітчизняним виробником, добрива. Турбують припущення в публічному просторі, що може бути знято ембарго на постачання хімпрому з РФ. Це неприпустимо як з точки зору політики, так і економіки. Якщо не підтримати українських виробників міндобрив – їх чекатиме розорення. Не можна узалежнюватися від імпорту, є ризик, що навесні фермери можуть і зовсім залишитися без добрив, навіть за найвищими цінами», - відмітив президент УСПП Анатолій Кінах.

    Підтримка аграріїв в забезпеченні їх потреб для посівної може полягати в страхуванні державою ризиків або компенсаціями певних відсотків від закупівельних цін.

    Щодо хімічної промисловості, то вартість сировини (газу) для неї зависока. УСПП наполягає на збільшенні видобутку власного українського газу (зараз на рівні 14 млрд. кубометрів щороку викачує Укргазвидобування), собівартість якого складає 2-3 грн. за кубометр.

    Діловий союз вимагає адресних дій з боку Кабміну по підтримці як аграріїв, так і хімпрому. Йдеться про закладення відповідних ресурсів у проєкт бюджету на 2022 рік, розробку окремих планів дій.

    З аналогічним зверненням виступила і Національна тристороння соціально-економічна рада. На нещодавній зустрічі із Прем’єр-міністром голова НТСЕР Анатолій Кінах наполіг, щоб пункт щодо підтримки виробників, що постраждали від стрибка цін на газ, було внесено до протоколу як урядове доручення.

    Національна тристороння соціально-економічна рада пропонує винести на обговорення тарифне питання, вплив росту цін на промисловість. На своє засідання запрошує президента В.Зеленського.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.