• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Суд у Варшаві встановив пріоритет законів Польщі над європейськими. В Євросоюзі не згодні

    Опубликовано: 2021-10-08 13:45:19

    Конституційний трибунал Польщі виніс рішення, що деякі закони та судові постанови Євросоюзу суперечать основному закону Польщі. В Єврокомісії з цим не погодилися. Про це повідомляють Associated Press і пресслужба Єврокомісії.

    Польські судді оголосили, що членство Польщі в Євросоюзі не дає органам ЄС верховенства в судовій сфері та не означає передання Польщею свого суверенітету ЄС. Трибунал постановив, що конституція Польщі – вищий закон цієї країни, а будь-яка міжнародна угода або договір є підпорядкованими щодо нього.

    В AP зазначають, що Євросоюз не вважає Конституційний суд Польщі легітимним через вплив правлячої в Польщі партії Право і справедливість на призначення в нього суддів. Багато з суддів трибуналу є прихильниками уряду, зокрема голова – суддя Юлія Пшілебська.

    У Єврокомісії заявили, що рішення Конституційного суду Польщі викликає серйозні побоювання щодо верховенства права ЄС і авторитету суду Європейського Союзу.

    У Комісії нагадали основоположні принципи правового порядку ЄС, а саме:

    - право ЄС має пріоритет над національним законодавством, включно з конституційними положеннями;

    - усі постанови Європейського суду обов'язкові для всіх органів влади держав-членів, включно з національними судами.

    "Ми детально проаналізуємо рішення Конституційного суду Польщі та визначимося з подальшими кроками. Комісія без вагань скористається своїми повноваженнями відповідно до договорів для забезпечення однакового застосування і цілісності законодавства Євросоюзу", – йдеться в заяві ЄК.

    Як зазначають в AP, відтоді як 2015 року до влади в Польщі прийшла партія Право і справедливість, вона вжила заходів щодо контролю над системою правосуддя та судовою системою, зокрема помістила своїх прихильників в орган з призначення суддів, змусила піти у відставку деяких суддів Верховного суду і створила дисциплінарну палату з правом карати суддів і прокурорів. Суд ЄС постановив, що дисциплінарна палата незаконна, і наказав закрити її, але цього не відбулося.

    Політика Польщі в царині права й судової системи призвела до конфліктів з Європейською комісією, включно з відсутністю рішення про виплату країні мільярдів євро з фонду ЄС для відновлення після пандемії.

    Уряд Польщі наполягає на тому, що система правосуддя і судова система є виключною прерогативою країн-членів ЄС, а не Євросоюзу, і проігнорував низку постанов суду ЄС.

    Наталия Медведева

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.