• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Як США намагаються уникнути дефолту. Що відбувається

    Опубликовано: 2021-10-01 14:15:46

    Палата представників Конгресу США пізно ввечері в середу схвалила законопроєкт, який призупиняє дію ліміту держборгу. Документ покликаний не допустити дефолту вже наступного місяця. Як повідомляє Reuters, законопроєкт у Сенаті можуть заблокувати республіканці.

    Американській економіці з 18 жовтня загрожує дефолт, якщо обидві палати Конгресу не підтримають законопроєкт про підвищення ліміту держборгу США. За словами міністерки фінансів США Джанет Єллен, це призведе до зупинки виплат податкових пільг на дітей для 30 млн сімей, затримки виплат соціального страхування для 50 млн людей похилого віку і до зростання безробіття.

    "З попередніх тупикових ситуацій із лімітом боргу ми знаємо, що зволікання може завдати серйозної шкоди бізнесу і довірі споживачів, підвищити вартість позик для платників податків і негативно вплинути на кредитний рейтинг Сполучених Штатів на довгі роки", – наголошується в листі Єллен.

    Що відбувається

    У США – величезний дефіцит бюджету. Щоб усунути дисбаланс, уряд позичає гроші, випускаючи боргові зобов'язання. Але він може випускати облігації тільки до межі, встановленої Конгресом. Ця межа неодноразово підвищується або призупиняється, і тепер республіканці виступають проти чергового підвищення.

    Республіканці у верхній палаті Конгресу напередодні заблокували законопроєкт про тимчасове фінансування уряду після 1 жовтня, представлений демократами минулого тижня. Цей документ також передбачає припинення дії ліміту держборгу. Тепер уряду США загрожує шатдаун, оскільки бюджет країни на новий фінансовий рік ще не прийнятий.

    Щоб не допустити цього, законодавці повинні прийняти законопроєкт, який дозволить виділяти $3,5 трлн з бюджету федеральним установам на минулорічному рівні. Зі свого боку, республіканці не хочуть брати участь у збільшенні ліміту боргу, заявляючи, що це проблема демократів, оскільки вони контролюють Конгрес і Білий дім.

    Демократи намагаються розділити дві ініціативи, щоб республіканці погодилися обговорювати і голосувати за кожну окремо. Спікерка Палати представників Ненсі Пелосі назвала голосування в середу "великою перемогою", однак республіканці в Сенаті налаштовані заблокувати будь-яку ініціативу, спрямовану на підвищення держборгу країни.

    Чим це все загрожує

    Економісти вважають, що на США чекає економічний спад, якщо не підняти ліміт держборгу. За прогнозами Moody's, дефолт може коштувати економіці приблизно 6 млн робочих місць і до $15 трлн добробуту домогосподарств.

    Бюджетні експерти заявили, що процес підвищення "боргової стелі" може зайняти у демократів до двох тижнів, і це відбувається тоді, коли демократи одночасно намагаються просувати великий економічний порядок денний Байдена, пише Washington Post.

    Наталия Фреик

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.