• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Все про персики: поживна цінність та користь. Як правильно обирати та зберігати

    Опубликовано: 2021-07-27 14:30:50

    Персики – чудовий літній фрукт, який слід додати у свій раціон вже сьогодні. Серед його позитивних властивостей: покращення травлення, стану шкіри та збільшення споживання вітамінів.

    Окрім цього, персик смакуватиме як у свіжому вигляді, так і в складі повноцінних страв на сніданок, перекус чи вечерю.

    Поживна цінність

    За даними Nutrition data, в 100 г персика міститься:

    калорій: 39;
    вуглеводів: 9,9 г;
    клітковини: 1,5 г;
    цукру: 8,4 г;
    жирів: 0,3 г;
    білків: 0,9 г;
    вітаміну А: 326 МО – міжнародних одиниць (7% денної норми);
    вітаміну С: 6,6 мг (11% денної норми);
    вітаміну Е: 0,7 мг (4% денної норми);
    вітаміну К: 2,6 мкг (3% денної норми);
    вітаміну В3: 0,8 мг (4% денної норми);
    калію: 190 мг (5% денної норми);
    міді: 0,1 мг (3% денної норми);
    марганцю: 0,1 мг (3% денної норми).

    Користь споживання

    Вміст вітамінів, каротиноїдів та клітковини в персиках робить їх корисними для здоров'я людини. Зокрема, споживання персиків:

    Покращує травлення. У персиках міститься два види клітковини, які позитивно впливають на травну систему. Розчинна клітковина годує корисні бактерії у кишківнику. Згодом ці бактерії виробляють коротколанцюгові жирні кислоти (ацетат, пропіонат та бутират), які живлять клітини кишківника. Кислоти також допомагають зменшити запалення та покращити симптоми розладів травлення, наприклад, синдром подразненого кишківника (СРК) та виразковий коліт. Нерозчинна клітковина ​​допомагає їжі рухатись кишківником, зменшуючи ймовірність закрепів.
    Сприяє поліпшенню стану шкіри. Персик – джерело вітаміну С. Це важливий антиоксидант, який бере участь у виробництві колагену – білка, який становить 75% шкіри. Огляд досліджень 2015 року показало, що додавання вітаміну С в раціон покращує принаймні один фактор зовнішнього вигляду та стану шкіри: зморшкуватість, еластичність та забарвлення. Інші дослідження також доводять, що екстракти, виготовлені з квітів персика або м'якоті, нанесені на шкіру, можуть запобігти пошкодженню шкіри ультрафіолетовим промінням.
    Позитивно впливає на серцево-судинну систему. Дослідження на тваринах та в пробірках доводять, що споживання персиків може знизити фактори ризиків розвитку серцево-судинних захворювань – високий кров'яний тиск та рівень холестерину. Так одне дослідження показало, що персики можуть зв’язуватися з жовчними кислотами – сполуками, які виробляються у печінці з холестерину. Зв’язані жовчні кислоти виводяться з каловими масами з організму, сприяючи зниженню рівня холестерину в крові. Вчені зазначають, що необхідні подальші дослідження за участі людей, щоб підтвердити аналогічну користь на організм особи.
    Збільшують споживання вітаміну А. Персики містять каротиноїди. Вони можуть синтезуватися організмом у вітамін А, який позитивно впливає на імунну систему та зір.

    Персики VS Нектарини

    І персики, і нектарини – це кісточкові плоди. Останні – це різновид персика. Їх відрізняє генетична мутація, у результаті якої нектарини отримали гладку шкірку.

    Щодо корисних властивостей, то за даними ресурсу Nutrition Data, калорійність 100 г нектаринів (44) дещо вища, ніж персиків (38). Проте вміст цукру менший – персики (8,4 г), нектарини (7,9 г).

    Однак, в цілому обидва фрукти мають схожу поживну цінність. Вони містять пристойну кількість клітковини та невелику кількість мікроелементів, таких як калій, вітаміни А, С та Е.

    Як правильно обирати та зберігати персики
    Чим солодший запах персиків, тим вони стигліші. Експерти ресурсу Healthline радять уникати підбитих, зморщених персиків та плодів з коричневими плямами. Натомість купуйте тверді або дещо м'які персики.

    Вони продовжують дозрівати після їх збору. Тож якщо персики занадто тверді, спробуйте залишити їх на столі на 1-3 дні.

    Стиглі персики зберігаються близько тижня при кімнатній температурі. Якщо ви не плануєте їх їсти протягом цього терміну, покладіть їх у холодильник, щоб уникнути перезрівання.

    Стиглі персики також можна заморозити. Проте експерти радять спочатку нарізати їх скибочками, а на м'якуш збризнути лимонним соком. Це допоможе уникнути потемніння плодів.

    Персики також можна придбати в консервованому або замороженому вигляді. Проте обирайте такі продукти ретельно, адже більшість з них містить велику кількість цукру.

    Як додати у раціон

    Персики можна споживати у свіжому вигляді на перекус, додавати їх у страву на сніданок або навіть у салати.

    Наприклад, спробуйте приготувати смузі:

    Як приготувати персиковий смузі на перекус
    Персик смакуватиме зі шпинатом, смаженими волоськими горіхами, моцарелою та куркою. Також додайте персики до вівсянки, млинців та французьких тостів на сніданок.

    Альона Низовець

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.