• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Світові ціни на продовольство знизились вперше за 12 місяців

    Опубликовано: 2021-07-09 09:17:22

    Індекс продовольчих цін ФАО в червні впав на 2,5 відсотка після року послідовного зростання.

    Глобальні ціни на продовольчі товари знизились у червні – вперше за 12 місяців, йдеться у доповіді, опублікованої сьогодні Організацією Об'єднаних Націй (ООН).

    Індекс продовольчих цін ФАО становив у середньому 124,6 пункту в червні 2021 року, що на 2,5 відсотка менше, ніж у травні, але все-таки на 33,9 відсотка перевищує рівень за аналогічний період минулого року. Зниження в червні стало першим падінням індексу після дванадцяти щомісячних зростань поспіль.

    Індекс продовольчих цін ФАО відстежує зміни міжнародних цін на продовольчі товари, які найбільш активно продаються у світі. Падіння в червні відобразилось на знижені цін на рослинну олію, крупи та, хоча і більш помірковано, молочні продукти, що компенсує загалом вищі котирування м’яса та цукру.

    Індекс цін ФАО на рослинну олію за місяць впав на 9,8 відсотка, сягнувши мінімуму за останні чотири місяці. Значне місячне падіння в основному відображає зниження міжнародних цін на пальмову, соєву та соняшникову олії.

    З травня індекс цін ФАО на зернові впав на більш помірні 2,6 відсотка, але залишився на 33,8 відсотка вищим за свій показник у червні 2020 року. Міжнародні ціни на кукурудзу знизились на 5,0 відсотка, що зумовлено падінням цін в Аргентині внаслідок збільшення постачання останніх урожаїв, які зумовлені вищими, ніж раніше очікувалось, врожаями. Міжнародні ціни на пшеницю в червні знизились лише на 0,8 відсотка, при цьому сприятливий світовий прогноз підтримувався покращеними перспективами виробництва у багатьох ключових виробників, які переважають більшу частину тиску, що збільшується від сухих умов, які впливають на посіви в Північній Америці.

    Індекс цін ФАО на молочні продукти в червні впав на 1 відсоток до 119,9 пункту. Міжнародні котирування всіх молочних продуктів, представлених в індексі, знизились, причому найбільшого падіння зазнало котирування вершкового масла, підкріплене швидким падінням світового імпортного попиту та незначним збільшенням запасів, особливо в Європі.

    Індекс цін ФАО на цукор суперечив загальній тенденції цін на продукти харчування, і збільшився на 0,9 відсотка в порівнянні з попереднім місяцем, що є третім поспіль щомісячним зростанням, та досяг нового багаторічного максимуму. Невизначеність щодо впливу несприятливих погодних умов на врожайність сільськогосподарських культур у Бразилії, найбільшого світового експортера цукру, чинила тиск на ціни.

    Індекс цін ФАО на м'ясо також зріс на 2,1 відсотка протягом місяця по червень, продовжуючи зростання дев'ятий місяць поспіль і розмістивши індекс на 15,6 відсотка вище свого значення у відповідному місяці минулого року, але все ще на 8,0 відсотка нижче свого піку, досягнутого у серпні 2014 року.

    Очікується, що світові запаси зернових зростуть вперше з 2017-2018 років

    Прогноз ФАО щодо глобального виробництва зернових культур у 2021 році був незначно знижений до 2 817 мільйонів тонн, згідно з останнім зведенням пропозицій та попиту на зернові, опублікованим сьогодні. Однак цей показник залишається на рівні 1,7 відсотка, або 47,8 мільйона тонн, вище ніж у 2020 році, що означатиме новий рекорд.

    Прогнози світового виробництва кормового зерна були скорочені до 1 513 мільйонів тонн, що на 3 мільйони тонн менше очікувань минулого місяця. Значне скорочення прогнозу виробництва бразильської кукурудзи становить основну частину очікуваного глобального спаду, а тривалі періоди сухої погоди затягують очікування врожайності.

    Світове виробництво пшениці у 2021 році було зменшено на 1 мільйон тонн до 784,7 мільйона тонн, що все ще на 1,2 відсотка більше в порівнянні з попереднім роком, оскільки сухі погодні умови на Близькому Сході скоротили перспективи врожайності.

    На відміну від цього, прогноз світового виробництва рису у 2021 році зазнав незначного коригування вгору з червня, з рекордним показником у 519,5 мільйонів тонн рису, які зараз, як очікується, будуть зібрані у 2021 році, що на 1,0 відсотка більше у порівнянні з 2020 роком.

    Світове використання зернових культур у 2021-2022 роках було зменшено на 15 мільйонів тонн у порівнянні з попереднім місяцем до 2810 мільйонів тонн, проте все ще на 1,5 відсотка вище, ніж у 2020-2021 роках. Перегляд у бік зниження відбувається в основному через нижче, ніж очікувалося раніше використання кукурудзи в Китаї для годівлі тварин.

    Прогнозується, що світові запаси зернових до кінця сезонів у 2021-2022 роках вперше з 2017-2018 років піднімуться вище їхніх початкових рівнів після різкого перегляду у бік підвищення до 836 мільйонів тонн, що на 2,4 відсотка більше у порівнянні з відносно жорстким рівнем минулого року. Більші запаси кукурудзи, передбачені в Китаї, становлять основну частину перегляду цього місяця в бік збільшення світових запасів зернових.

    Останній прогноз ФАО щодо світової торгівлі зерновими у 2021-2022 роках був незначно підвищений з червня і зараз становить рекордні 472 мільйони тонн, що зумовлено, головним чином, великими закупками кукурудзи з Китаю, що виводить світову торгівлю кукурудзою до рекордних рівнів.

    Продовольча безпека та COVID-19

    Наслідки пандемії COVID-19, в першу чергу, з точки зору втрат доходів, посилили вразливість та підвищили існуючий рівень продовольчої незахищеності, йдеться в останньому звіті про прогнози врожаю і продовольчу ситуацію, опублікованому також у четвер. ФАО оцінює, що в усьому світі 45 країн, у тому числі 34 в Африці, 9 в Азії та 2 в Латинській Америці та Карибському басейні, потребують зовнішньої продовольчої допомоги, а конфлікти та потрясіння, пов'язані з кліматом, продовжують впливати на високий рівень серйозної продовольчої незахищеності.

    Звіт про прогнози врожаю і продовольчої ситуації також містить останні дані про країни з низьким рівнем доходу і дефіцитом продовольства (LIFDC). Згідно з останніми оцінками, загальний обсяг виробництва зернових у 47 LIFDC, за прогнозами, зменшиться на 2,1 відсотка у 2021 році до 190 мільйонів тонн. Падіння здебільшого пов’язане з очікуваним спадом виробництва в країнах Близького Сходу країн Азії, зокрема в Афганістані та Сирійській Арабській Республіці, де широко розповсюджені та тривалі посушливі умови знизили врожайність та послабили виробничі перспективи цього року. Очікується, що серед країн LIFDC в Африці, дефіцит опадів у Сомалі призведе до значного зниження виробництва, а також невелике скорочення є також ймовірним у кількох країнах Західної Африки, де конфлікти продовжують погіршувати виробничі потужності фермерських господарств. У країнах Південної Африки, як очікується, зростання виробництва збільшить доступність продуктів харчування для домогосподарств і частково компенсує деякі негативні наслідки пандемії COVID-19.

    45 країн, які потребують зовнішньої продовольчої допомоги: Афганістан, Бангладеш, Буркіна-Фасо, Бурунді, Кабо-Верде, Камерун, Центральноафриканська Республіка, Чад, Конго, Народно-Демократична Республіка Корея, Демократична Республіка Конго, Джибуті, Еритрея, Есватіні, Ефіопія, Гвінея, Гаїті, Ірак, Кенія, Ліван, Лесото, Ліберія, Лівія, Мадагаскар, Малаві, Малі, Мавританія, Мозамбік, М’янма, Намібія, Нігер, Нігерія, Пакистан, Сенегал, Сьєрра-Леоне, Сомалі, Південний Судан, Судан, Сирійська Арабська Республіка, Об’єднана Республіка Танзанія, Уганда, Венесуела, Ємен, Замбія та Зімбабве.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.