• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна повинна оприлюднити власну офіційну позицію по Донбасу ще до зустрічі Байден-Путін

    Опубликовано: 2021-06-10 15:06:04

    Зустріч президентів США Джо Байдена та Росії Владіміра Путіна – спроба пошуку балансу інтересів геополітичних гравців на міжнародній арені, зміцнення світової безпеки. І сам факт даної події, незалежно від підсумків, є позитивним. З іншого боку, великих очікувань від даних перемовин немає: нечітко сформульований порядок денний, не готуються якісь проєкти угод, які будуть підписані і так далі. Це так звана «пілотна» зустріч.

    Ти не менше, Україні потрібно якомога швидше сформулювати нормативно затверджену державну позицію вирішення питання Донбасу. Адже  це те, на що можуть і повинні спиратися США, як наш партнер, в комунікаціях з Росією.

    На цьому наголосив президент УСПП Анатолій Кінах.

    «Впевнений, буде розмова і по Україні. Країні, її очільнику – президенту В.Зеленському - необхідно чітко сформулювати нашу позицію та затвердити її нормативно. Не через записи в Фейсбуці, не через інтерв’ю - навіть самим поважним виданням – а через офіційний документ. В ньому зазначити, що  Мінські угоди в тій черговості, яку вони пропонують, не ведуть до відновлення територіальної цілісності Україні. А, отже, не можуть бути виконані і повинні бути перезавантажені. Тільки  тоді світ буде бачити, що Україна, як держава, має свою позицію. Немає альтернативи мирному, політичному, дипломатичному шляху, але сам алгоритм повинен бути удосконалений, перезавантажений», - зазначив Анатолій Кінах.

    Державний діяч і лідер ділової спільноти України переконаний, що така офіційна позиція має бути  оголошена ще до зустрічі Байдена з Путіним. Більше того – про це потрібно було казати ще на Нормандському форматі.

    «Ми дещо втратили цей шанс, коли на останньому Паризькому саміті Норманської четвірки пролонгували тезис, що немає альтернативи мінським угодам, підписали відповідне комюніке, яке апріорі не могло би бути виконане.  І тепер нам кажуть, що Україна не виконує свої зобов’язання. Ті, які не відповідають національним інтересам і кінцевій меті відновлення територіальної цілісності», - відзначив президент УСПП.

    Анатолій Кінах підкреслив, що зустріч Байден-Путін запланована в Женеві в середині червня та відбудеться вже після засідання G7,  саміту НАТО тощо. На ці заходи Україна не запрошена, що  також підтверджує поступову втрату суб’єктності на міжнародній геополітичній арені.

    «Вкрай  важливо не допустити, щоб питання, які стосуються України, обговорювалися без України. Це вимагає дуже системної, високопрофесійної роботи - дипломатичної, політичної в першу чергу», - вважає президент УСПП.

    Тим часом, в Офісі Президента заявили, що позиції США і України скоординовані напередодні американсько-російських перемовин. Ця позиція сформульована на рівні тези про те, що  «США підтримують суверенітет і територіальну цілісність України».

    Анатолій Кінах також окреслив власні прогнози щодо того, що ще обговорюватиметься на перемовинах очільників США та РФ.

    «Перше -  це рішення про пролонгацію та моніторинг угоди про контроль над стратегічною зброєю. Це дуже позитивно з точки зору світової безпеки. Однозначно США на цій зустрічі будуть зондувати можливості дещо відірвати РФ від КНР, котрий на сьогодні є головним глобальним конкурентом Вашингтону. Китай поступово виходить на позиції глобального лідера в питаннях економічного зростання. І союз РФ і КНР, безумовно, формує дуже серйозні загрози з точки зору національних інтересів США. Вважаю, що Байдену не вдасться розірвати цей небажаний для Заходу союз, але якогось балансу інтересів можуть досягти», - підсумував президент УСПП.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.