• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Страхові компанії уповільнили виплати відшкодування за збитки від ДТП: інфографіка

    Опубликовано: 2021-06-08 14:00:07

    У першому кварталі було укладено 1,9 млн договорів автоцивілки.

    У першому кварталі середній строк врегулювання страхових вимог за шкоду, заподіяну майну автовласників у ДТП, склав 69 днів, тоді як у четвертому кварталі 2020 року цей показник складав 68 днів. Про це йдеться у повідомленні Моторного (транспортного) страхового бюро України.

    У третьому кварталі 2020 року цей показник становив 73 дні, а у другому – 77 днів.

    "Відповідно до вимог чинного законодавства, страховик зобов’язаний здійснити виплату протягом 90 днів з моменту подання заяви на виплату відшкодування та необхідних документів, що мають додаватись до заяви", – пояснюють у МТСБУ.

    Такими є показники у сегменті вимог, врегульованих до 365 днів.

    У системі прямого врегулювання збитків (коли постраждалий у ДТП звертається за відшкодуванням не до страхової компанії винуватця аварії, а до компанії, де він придбав поліс автоцивілки) середній строк врегулювання у першому кварталі 2021 року склав 40 днів (так само, як у четвертому та у третьому кварталах 2020 року).

    Частки вимог, урегульованих до 60 днів після ДТП та до 90 днів після ДТП, зменшилися у першому кварталі з 58,5% до 55% та з 76,7% до 75%.

    Інфографіка: МТСБУ

    Скільки укладено договорів
    У першому кварталі 2021 року було укладено 1,9 млн договорів автоцивілки. Це на 7,7% більше, ніж за аналогічний період 2020 року.

    Сума страхових платежів у січні-березні склала 1,5 млрд. грн. (+13%).

    Страховики за вказаний період врегулювали понад 40 100 вимог постраждалих у ДТП (у четвертому кварталі 2020 року – 41 600 вимог).

    Показник кількості врегульованих вимог зріс на 10% у порівнянні з аналогічним кварталом 2020 року, а суми виплат – на 21%.

    Що таке автоцивілка
    Автоцивілка (або обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів, ОСЦПВ) – це страховий поліс автоцивільної відповідальності.

    Водій повинен купити такий поліс до реєстрації авто, але не пізніше ніж через 10 днів після придбання транспортного засобу.

    Автоцивілка покриває витрати виключно винуватця аварії (якщо власник полісу в'їде в інше авто, страхова компанія оплатить ремонт постраждалого автомобіля та лікування його водія. Це ж стосується випадків пошкодження нерухомості під час водіння авто).

    Поліс автоцивілки не дає права на отримання компенсації на ремонт власного авто.

    Коли інший водій, який має поліс автоцивілки, в'їхав у ваше авто, ремонт оплачує його страхова компанія (тобто страхова компанія винуватця).

    Якщо в ДТП винні обидва водії – компенсацію виплачують обидві страхові компанії.

    Що таке МТСБУ
    Моторне (транспортне) страхове бюро України – це некомерційна організація, що об'єднує страхові компанії, які займаються обов'язковим страхуванням цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСЦПВ).

    МТСБУ працює відповідно до закону "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів". Участь страховиків у МТСБУ є умовою здійснення діяльності щодо обов'язкового страхування автоцивільної відповідальності.

    МТСБУ виконує гарантійні та координаційні функції у сфері автоцивілки.

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.