• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • На яких умовах буде створена коаліція демократичних сил?

    Опубликовано: 2006-03-30 16:21:00

    Дмитро ВИДРІН (директор Європейського інституту інтеграцій та розвитку):

    „Поскольку Тимошенко любит, когда соблюдаются договоренности, то, видимо, на тех условиях, которые выдвигались месяц тому назад. Я думаю, что Юлия Владимировна с удовольствием поддержит эти условия, главным из которых является то, что партия, набравшая внутри демократической коалиции максимальное количество голосов, выдвигает премьера и фактически формирует Кабинет Министров”.

    Олесь ДОНІЙ (голова Центру досліджень політичних цінностей):

    „Помаранчева коаліція може бути створена лише на чолі з прем'єром Юлією Тимошенко. Іншого прем'єра в помаранчевій коаліції на сьогодні бути не може. Решту посад будуть ділити натхненно й довго. Формула, за якою заповнюються посади у варіанті Мороза, надає переваги мінорітаріям, в даному випадку СПУ. Хоча СПУ й набрало менше голосів, аніж на попередніх парламентських виборах, тим не менш, вона може збільшувати свої вимоги, бо без цієї партії голосів у помаранчевої коаліції буде недостатньо. Найважче підійти до принципу розподілу посад «Нашій Україні». По-перше, в «Нашій Україні» ще не всі впевненні, що слід утворювати коаліцію з БЮТ, а не з Партією Регіонів, а по-друге, через те, що при будь-якій коаліції, «Нашій Україні» доведеться розпрощатися зі значною кількістю посад, які нині обіймають її висуванці.

    Ідеологічна частина меморандумів більше пишеться для населення, щоби позбутися закидів у відвертому «дерибані портфелів»”.

    Віктор НЕБОЖЕНКО (керівник соціологічної служби «Український барометр»):

    „Я думаю, что само название «коалиция демократических сил», говорит о том, что ее авторы сильно удивлены результатом и не знают как быть в возникшей политической ситуации. Как только в Украине я слышу что-то о союзе демократических сил, сразу становится ясно, что политики, составляющие ее, не знают, что делать, они озадачены, встревожены и не знают в какую сторону двигаться. Поэтому, такое же отношение нужно иметь и к этому документу в целом. Ни о какой демократической коалиции не идет речь, нужно исходить из главного принципа парламентаризма – принципа пропорциональности, который снимает этакие внутриполитические деления для того, чтобы все-таки представить все возможные политические группы в Верховной Раде. Поэтому, я думаю, что это только начало процесса различных моделей создания коалиции, это странный способ прикрыть ту неуверенность в себе, которая очень характерна сейчас для всех, кто прошел в парламент”.

    Михайло ПОГРЕБІНСЬКИЙ (директор Центру політичних досліджень і конфліктології):

    „Я думаю, що під цим меморандумом в тому вигляді, в якому він є, навряд чи підпишеться «Наша Україна». Для Юлії Тимошенко там дечого не вистачає: вона говорить, припустимо, що хоче мати одне із силових відомств (мається на увазі прокуратура, СБУ, МВС). У меморандумі є досить дивний механізм отримання посад, про який, до речі, говорив ще Турчинов. Мені видається, що з цим механізмом не погодиться Ющенко та його команда. У меморандумі чітко записано, що виключається будь-яке вето, але це, на мою думку, неприйнятна практика – я не знаю, де вона взагалі використовується. Якщо ви створюєте коаліцію, то ви маєте якось рахуватися з консенсусним принципом, особливо в деяких речах. Якщо якусь кандидатуру (виключаючи, мабуть, прем'єра) не сприймають два партнери, то повинна бути можливість зняти цю людину з посади.

    А так, загалом меморандум такий, що будь-хто може його підписати, навіть Партія регіонів – там нема нічого неприйнятного для них. Але там відсутнє дещо, без чого не погодиться підписати Юлія Тимошенко, наприклад, жорсткі зобов'язання повернути вкрадені підприємства.

    Отже, це варіант Мороза, вигідний для самого Мороза. Поки що його можна розглядати як пропозицію для обговорення й удосконалення”.

    Микола МИХАЛЬЧЕНКО (президент Української Академії політичних наук):

    „На 60% – на умовах Юлії Тимошенко і по 20% – «Нашої України» та соціалістів, тому що все ж таки домінантою цієї коаліції, якщо вона відбудеться, виступає Тимошенко, і вона перспективна в тому відношенні, що в неї ореол майже переможниці. Так загалом перемогли Регіони, але в «помаранчевому» таборі перемогла вона, а тому має можливість диктувати свої умови”.

    Володимир ПОЛОХАЛО (керівник проекту «Політична думка»):

    „Я думаю, що основною умовою може бути орієнтація на демократичні цінності. І політики сьогодні не можуть не зважати на волевиявлення громадян і на те, що громадяни дуже чітко позиціонують ті чи інші політичні сили, а це означає, що електорат трьох політичних сил – БЮТ, «Нашої України» і соціалістів – на 90% орієнтується на демократичні цінності й стандарти. Саме це є концептуальною й визначальною засадою створення такої коаліції.

    Наступна засада – це консенсус в розумінні національних інтересів, і консенсус з точки зору стратегії розвитку країни, базових орієнтирів розвитку держави й суспільства. Якщо буде щось інше взято за орієнтири (маю на увазі інтереси корпорацій, певних осіб, кланів, що менш вірогідно), то це призведе до втрати легітимності такої коаліції. А ця коаліція за всю політичну історію України, якщо вона створиться, а для цього є всі шанси, може попри різні пророкування бути найбільш стабільною й усталеною, через те, що це перша коаліція в умовах парламентсько-президентської республіки. Отже не воля Президента, не тільки його одне бажання, а насамперед політичні сили, які створять коаліцію, мають сьогодні по суті карт-бланш. За традицією й через те, що Ющенко є лідером «Нашої України», звісно, відбувається консультації з Президентом. Але ці консультації вже не можуть мати характер тиску з боку Президента, оскільки створиться нова політична реальність й нові правила гри. Отже, я хочу сказати, що, незважаючи на невелику перевагу Партії регіонів, в кількісному арифметичному вимірі, тим не менш ми будемо бачити потужну й легітимну коаліцію. Легітимну не тільки з точки зору процедур демократії, а й з точки зору підтримки такої коаліції більшістю помаранчевого електорату, який хотів би бачити саме такий формат коаліції, голосуючи і за БЮТ, і за СПУ, і за «Нашу Україну». Тому в цьому контексті будь-які протидії, будь-які спроби затягнути її створення, безперечно будуть сприйматися негативно тими, хто голосував за ці політичні сили»”.

    Центр Досліджень Політичних Цінностей

    Інф. Рolitikum

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.