• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Перший центр по боротьбі з дитячою сліпотою відкрито сьогодні на базі «Охматдит»

    Опубликовано: 2006-03-30 15:45:00

    Відкриття цього Центру - перший етап Міністерства охорони здоров’я та уряду щодо створення Національного центру охорони здоров’я матері та дитини – високоспеціалізованого та високотехнологічного закладу, підкреслив керівник медичної галузі Юрій Поляченко. «Сьогодні ми мали змогу на власні очі побачити  відділення такого рівня. В планах – вже в цьому році почати відпрацьовувати питання відповідного обладнання у західному Центрі у Львові, також поступово будуть створюватися відповідні Центри у інших регіонах держави», повідомив міністр.

    За словами Головного дитячого офтальмолога МОЗ України, головного лікаря Київського центру мікрохірургії ока Сергія Рикова, перший Центр по боротьбі з дитячої сліпотою, який відкрито сьогодні, фінансується і буде фінансуватися Міністерством охорони здоров’я. Він зауважив, що кожна дитина України може приїхати до цього Центру, де її проконсультують,  діагностують патологію та, в разі потреби, прооперують. Згідно з програмою Всесвітньої організації охорони здоров’я «Боротьба зі сліпотою-2020» поставлено завдання - зменшити кількість дітей з вадами зору у нашій країні у два рази до 2020 року. На думку Сергія Рикова,  це реально. «Ми вже розпочали цю роботу – лікарі-офтальмологі пройшли навчання у провідних клініках Європи та України; обладнання, за допомогою якого здійснюється діагностика та оперативні втручання,-  найвищого світового рівня. Я впевнений, що робота швидко піде і кількість дітей, які погано бачать, суттєво зменшиться», - підкреслив він.

    Він також пояснив, що основні причини інвалідності дитинства по зору, це вроджена катаракта, глаукома та патології зору у глибоко недоношених малюків. Так, наприклад, останню операцію українські офтальмологи зробили дитині, вага якої була усього 900 грамів.

    Голова Наглядової ради Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» Катерина Ющенко назвала «визначною подією відкриття дитячого Центру боротьби з сліпотою. Я сьогодні побачила сучасну апаратуру, висококваліфікованих спеціалістів, новітню діагностику та лікування. Ми дуже раді, що програма боротьбі з сліпотою існує на державному рівні і вона поєднується з  роботою Фонду у межах програми «Від лікарні до лікарні». За словами Катерини Ющенко, Фонд буде прагнути щукати більше партнерів для співпраці і допомоги у впровадженні нових технологій у сфері медицини. 

    Дитяча сліпота та слабкозорість - основні причини очної інвалідності українських дітей, котра в структурі загальної дитячої інвалідності посідає четверте місце.

    Рівень захворюваності та інвалідності через втрату чи зниження зору у дитячому віці свідчить про необхідність удосконалення сучасної діагностики та лікування дітей. На жаль, в більшості регіонів України матеріально-технічний та кадровий потенціал дитячої офтальмологічної служби не може забезпечити сучасного рівня лікування. Високовартісне обладнання, яке для цього необхідне, недоцільно купувати для кожної області, де воно не буде раціонально використане. Разом з тим, дітям необхідно забезпечити своєчасне, безкоштовне, доступне для всіх висококваліфіковане обстеження та лікування.

    З цією метою на базі Української дитячої спеціалізованої лікарні “Охматдит” МОЗ України організовано нове офтальмологічне відділення на 20 ліжок. На устаткування  відділення і забезпечення його роботи в режимі сучасних медичних технологій з державного бюджету виділено близько 1,5 млн. гривень: на суму 1,2 млн. гривень придбано сучасне обладнання для діагностики та хірургічного лікування дітей, решта коштів витрачено на сучасний ремонт та придбання меблів для забезпечення комфортних умов перебування дітей у стаціонарі відділення.  

    Безперечно, нове сучасне обладнання відділення та використання новітніх технологій лікування дозволять в Україні  на високому сучасному рівні вирішувати проблеми діагностики та хірургічного лікування таких захворювань, як вроджена та набута катаракта, глаукома, косоокість тощо. Устаткування операційної дасть можливість проводити складні мікрохірургічні втручання на передньому та задньому відрізках ока. Велику увагу планується приділяти своєчасному виявленню та лікуванню злоякісних новоутворень очей.

    Лікування сучасного рівня, яке буде забезпечено у відділенні, та заходи медичної і соціальної реабілітації дозволять суттєво знизити у нашій державі рівень дитячої сліпоти та інвалідності.

    Інформаційно:

    •          Під час профілактичних оглядів у 1990-2004р. частота виявлення дітей зі зниженням гостроти зору збільшилась з 44,7 до 52,2 на 1000 оглянутих дітей.

    •          Рівень поширеності (всього зареєстровано) хвороб ока і його придаткового апарату у дітей 0-14 років постійно збільшується і у 2004 р. становив 89,5 на 1000 дитячого населення, з них на вперше виявлені випадки приходиться 50%. Рівень захворюваності (вперше виявлені) складав 44,3 на 1000 дитячого населення. У 2005 р. поширеність даних хвороб становила відповідно 90,4, а захворюваність 45,0 на 1 тис.дит.населення

    •          В регіонах України частота реєстрації хвороб ока і його придаткового апарату коливається у межах від 136,1 (у м.Києві) до 57,1 (у Херсонській обл.) на 1000 дитячого населення.

    •          В Україні тільки зареєстровано 500 дітей з ретинобластомою, кожен рік у 20 дітей діагностується це захворювання, а смертність від нього складає 47,3% (порівн.: в розвинутих країнах смертність від ретинобластоми складає менше ніж 30%).

    •          Офтальмологічну допомогу дітям надавали у 2005 р. 696 дитячих офтальмологів (забезпеченість якими 0,1 на 1 тис. дит.населеня), з них атестовано на відповідну категорію 73,7%; лікарів з вищою категорією – 156.

    Інф. Прес-служба МОЗ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.