• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Прикерченську ділянку надр вивчатимуть з метою промислової розробки виявлених родовищ нафти і газу

    Опубликовано: 2006-03-27 11:30:00

    25 березня 2006 року відбулося відкрите засідання Міжвідомчої комісії з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції по Прикерченській ділянці надр.

     Участь у засіданні взяли Прем’єр-міністр України Ю.І.Єхануров, Перший віце-прем’єр-міністр України, Голова міжвідомчої комісії С.Т.Сташевський, Міністр охорони навколишнього середовища, співголова міжвідомчої комісії П.М.Ігнатенко, заступник Міністра економіки, співголова міжвідомчої комісії В.А.Ігнащенко, члени Міжвідомчої комісії, представники дипломатичного корпусу та міжнародних організацій, представники компаній-заявників.

     Під час засідання було розкрито пакети із заявками на участь у конкурсі на право укладення угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря. 

    Участь у конкурсі взяли такі компанії: “Шелл Експлорейшн”, “Хант Ойл Кампані оф Юкрейн”, “Чорноморнафтогаз”, “Венко Інтернешнл Лімітед”, “Росукренерго АГ”, “Туркіє Петроллері А.О.”, “Альфекс Уан Лімітид”, Бурова компанія “Рудіс”, ВАТ “Укрнафта”, “JNR (UK) Limited”.

    Освоєння глибоководної зони української частини акваторії Чорного моря, де зосереджено більше половини перспективних та прогнозних вуглеводневих ресурсів, потребує залучення іноземних інвесторів, які мають для цього необхідні фінансові можливості, технічні потужності, технології та досвід роботи на глибокій воді.

    Кабінетом Міністрів України прийнято рішення про включення Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря до переліку ділянок надр (родовищ корисних копалин), що можуть надаватися у користування на умовах, визначених угодами про розподіл продукції (розпорядження Кабінету Міністрів України від 04.02.2004 № 59).

    Крім того, з метою нарощування власного видобутку нафти і природного газу та зменшення залежності України від зовнішніх постачальників вуглеводневої сировини постановою Кабінету Міністрів України від 22.12.2005 № 1263 затверджені “Умови конкурсу на право укладання угоди про розподіл продукції по Прикерченській ділянці надр континентального шельфу Чорного моря”.

    Відповідно до зазначеної постанови Кабінету Міністрів України 24 грудня 2005 року у газеті “Урядовий кур’єр” розміщено оголошення про проведення конкурсу на право укладання угоди про розподіл продукції по Прикерченській ділянці надр з метою її геологічного вивчення та промислової розробки виявлених родовищ нафти і газу.

     Угода про розподіл продукції укладається за результатами конкурсу на укладення угоди про розподіл продукції.

    Відповідно до угоди про розподіл продукції інвестор здійснює видобуток корисних копалин та доставляє вироблену продукцію до пункту виміру. Вироблена продукція розподіляється на компенсаційну продукцію, що передається у  власність  інвестора  в  рахунок компенсації його витрат та прибуткову продукцію, яка розподіляється  між  інвестором  і  державою.

    Інвестор має право вільно розпоряджатися  частиною виробленої продукції, право власності на яку набуто ним відповідно до умов угоди,  в тому числі:  продавати в Україні,  експортувати, обмінювати,  передавати безоплатно та  здійснювати  будь-які  інші операції  щодо  такої продукції.  На таку продукцію не поширюється режим ліцензування та квотування під час  експорту  та  аналогічні обмеження під час реалізації її на території України.

    При виконанні угоди про розподіл продукції  інвестор сплачує  податок на додану вартість, податок на прибуток підприємств, збір за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету, визначений в угоді про розподіл продукції, збір на  обов'язкове  соціальне  страхування  українських працівників та іноземних громадян, найнятих на роботу в Україні, збір на обов'язкове державне пенсійне страхування українських працівників та іноземних громадян, найнятих на роботу в Україні, платежі за користування надрами, визначені в угоді  про розподіл продукції.

    Крім цих податків і зборів стягнення з інвестора інших передбачених законодавством загальнодержавних та місцевих податків і зборів (обов'язкових платежів), протягом строку дії угоди про розподіл продукції замінюється розподілом виробленої продукції між державою та інвестором на умовах такої угоди.

    Податок на прибуток підприємств може сплачуватись інвестором у грошовій або у натуральній формі, якщо це обумовлено угодою. Не підлягає утриманню  податок на репатріацію доходів іноземного інвестора, отриманих від діяльності за угодою про розподіл продукції.

    При ввезенні на митну територію України товарів (робіт, послуг) та інших матеріальних цінностей, призначених для виконання угоди про розподіл продукції, митні платежі (за винятком митного збору) та податок на додану вартість не справляються.

    При вивезенні з митної території України продукції, набутої відповідно до умов такої угоди інвестором у власність, митні платежі (за винятком митного збору), акцизний збір та інші податки і обов'язкові платежі також не справляються.

    Інф. Міністерство економіки України

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.