• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Український ринок газу знаходиться у двох кроках від початку лібералізації

    Опубликовано: 2006-03-22 16:22:00

    Встановлення для «Укргазенерго» квоти у розмірі 5 мільярдів кубометрів для поставки кінцевим споживачам внесло певну ясність у те, як в майбутньому виглядатиме ринок газу. Про це повідомив президент асоціації «Газові трейдери України» Роман Сторожев.

    На думку Р. Сторожева, це рішення є виваженим і об’єктивним, що повністю відповідає вимогам антимонопольного законодавства. Адже близько 30 мільярдів позаквотових кубометрів, які вийдуть на оптовий ринок, суттєво стимулюватимуть його бурхливий розвиток.

    В той же час Р. Сторожев зазначив, що подібний оптимістичний сценарій стане можливим лише за умови, якщо торгівля цими оптовими обсягами газу буде здійснюватися на недискримінаційних та прозорих засадах, коли всі трейдери, що бажають купити газ в «Укргазенерго» матимуть рівний доступ до ресурсу, незалежно від того, пов’язані вони якимись іншими стосунками з керівництвом СП чи ні. Тому Асоціація «Газові трейдери України» сподівається на партнерські та взаємовигідні відносини з «Укргазенерго», що піде на користь як газовому ринку зокрема, так і державі в цілому.

    Якщо говорити про те, наскільки вигідними є нові правила гри на газовому ринку, то, за підрахунками Асоціації, рентабельність всіх суб’єктів залишатиметься задовільною. 15 доларів прибутку на тисячі кубометрів, що складають різницю між вартістю газу на вході та граничною відпускною ціною, є досить непоганим показником для двох суб’єктів ланцюга, тобто «Укргазенерго» та трейдера, зазначає пан Сторожев.

    Єдиним негативним моментом є те, що газові трейдери будуть змушені зменшити відстрочку для підприємств щодо розрахунків за поставлений газ. У цьому випадку відстрочка складе не більше 3-х тижнів з моменту початку поставки. Проте сам факт появи на ринку великої кількості нових гравців та активізація старих вже є надзвичайно позитивним фактором для всього ринку, вважає Сторожев.

    У чому ж користь для ринку від присутності великої кількості посередників?

    «Перш за все необхідно пам’ятати, що СП „Укргазенерго“ є монополістом, який, по суті, володіє трьома четвертями балансу газу України. І віддавати до одних рук торгівлю стратегічним для країни ресурсом є дуже небезпечно. Розділивши газ між посередниками, ми створюємо конкурентне середовище, пожвавлюємо оптову торгівлю газом і при цьому, що найголовніше, залишаємо ціни на газ для промисловості не вищими, ніж передбачено НКРЕ, в розмірі 110 доларів за тисячу кубометрів. Крім того, треба зауважити, що залучення якомога більшої кількості гравців на газовий ринок стимулюватиме його лібералізацію, а також сприятиме розвитку банківського та фінансового сектору»,— сказав Р. Сторожев.

    Таким чином, сьогодні український ринок газу знаходиться у двох кроках від початку лібералізації. Для здійснення першого кроку та нівеляції монопольного становища «Укргазенерго» на ринку нам необхідно укласти з «РосУкрЕнерго» та іншими структурами в Україні угоди про закупівлю газу за цінами, передбаченими раніше підписаними домовленостями. В результаті Україна отримає майже повністю конкурентний ринок газу, щоправда обмежений граничними відпускними цінами на нього та одним зовнішнім постачальником.

    За словами президента асоціації «Газові трейдери України», за розумної та послідовної політики в ПЕК вони могли б вибудувати ефективну модель конкурентного ринку, налагодити прозору оптову торгівлю через біржу або аукціони, збалансувати попит і пропозицію та узгодити прийнятну ціну.

    Проте всі зусилля будуть марними, якщо раптом «Росукренерго» не зможе надалі постачати в «Укргазенерго» паливо за узгодженими обсягами та цінами. Таким чином, для переходу до вільного газового ринку нам потрібно, крім нівеляції монополії «Укргазенерго», як головного оператора на внутрішньому ринку, зменшити ризики, що витікають з монопольного становища «РОсУкрЕнерго» як єдиного постачальника газу в Україну, вважає Сторожев.  

    За його словами, на жаль, головною проблемою, яка постала після підписання газових угод, є те, що відтепер ми повністю відмовилися від диферсифікаційних поставок з Туркменістану, Казахстану та Узбекистану і отримали одного постачальника — «РосУкрЕнерго». Отже, про диверсифікацію зовнішніх джерел газу не йдеться, оскільки вже зроблено крок у зворотній бік. Таким чином, асоціації доведеться відшуковувати та залучати внутрішні ресурси через збільшення власного видобутку, скорочення енергоспоживання та впровадження нових технологій з видобутку шахтного метану. Крім того, зважаючи на неможливість побудови в найближчому майбутньому альтернативних газопроводів з Близького Сходу, необхідно значну увагу приділити будівництву нових морських терміналів з прийому зрідженого газу.

    Водночас, пан Сторожев, звернувся до усіх політиків із застереженням від необдуманих кроків. Асоціація закликає їх відмовитися від використання газового питання в якості предмету тиску чи торгу при розподілі парламентських комітетів та міністерських портфелів.

    Довідка Elcomart News. Асоціація «Газові трейдери України» створена в жовтні 2003 року. В її склад входять ЗАТ «Торгово-енергетична компанія „ІТЕРА Україна“», ООО «Газтрейд ЛТД», ООО «Український газовий союз», ООО «Євротрансакції», ООО «Енерготорг», ООО «Агроенергосоюз», АО «ЛК „Сприяння“», ООО «Дон-колорит», ЗАО «Укрнадра-ресурси», АОЗТ «Миронівський хлібопродукт», ВАТ «Укрзакордонгеологія», ООО «Промгаз», ООО «Техноцентр», ОАО «УЦЕБОП нафтогаз», ООО «Веста», ЧП «Епіцентр», ООО «Многоотраслевой концерн „Содружество“», ООО «Укренерго», ООО «Енергогазмаш», ООО «АлМар», ООО «Політрейд», ЗАО «Харьковгазсбыт», ООО «Март-2005», ООО «Юг-Газ».

    Наталія Погосова,

    кореспондент

    ELCOMART News

    (www.e-news.com.ua)








    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.