• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Юрій Єхануров: Найближчим часом частка атомної енергетики в енергетичному балансі України збільшиться з 50 до 60-70 відсотків

    Опубликовано: 2006-03-10 17:43:00

    Частка атомної енергетики України поступово зростатиме і вже найближчим часом збільшиться в енергетичному балансі України на 10-20 відсотків. Про це заявив сьогодні під час спілкування з викладачами та студентами Волинського державного університету імені Лесі Українки Прем'єр-міністр України Юрій Єхануров. "У нас немає альтернативи атомній енергетиці. І в майбутньому вона становитиме 60-70 відсотків української електроенергії", - наголосив Юрій Єхануров, підкресливши при цьому, що нині атомна енергетика становить в енергетичному балансі України лише 50 відсотків.

    За словами Прем’єр-міністра, Україна має всі можливості для ефективного розвитку ланцюгів замкненого ядерного циклу, оскільки володіє достатніми запасами власного урану та цирконію, що використовуються при виробництві ТВЕЛів. При цьому він зазначив, що вартість ядерної сировини, яка може видобуватися в Україні, постійно зростає на світовому ринку. Так, за його словами, 20 лютого на Лондонській біржі 1 кілограм незбагаченого урану коштував близько 100 доларів, що у 5 разів більше, ніж ще рік тому.

    Керівник Уряду також висловив думку, що питання експорту надлишків української електричної енергії до Російської Федерації може бути вирішено протягом найближчих двох років. "Ми дуже розраховуємо, що десь за два роки вийдемо з електричною енергією на європейську частину Росії, оскільки там не вистачає електроенергії. І тільки неекономічні чинники зараз заважають нам активно там працювати. Я думаю, ми домовимося", - заявив Юрій Єхануров.

    При цьому Прем’єр-міністр України зазначив, що нині близько 20 відсотків українських електроенергетичних потужностей використовуються не у повному обсязі. Тому, за його словами, Україна має намір активно експортувати електроенергію на енергетичні ринки країн Європи, Білорусі та Прибалтики. "У Білорусь ми вже 2,5 мільярди кіловат поставимо цього року і зараз уважно стежимо, чи буде закриватися атомна електростанція у Литві, як це було обумовлено під час вступу цієї країни до ЄС", - зазначив керівник Уряду.

    Прес-служба Кабінету Міністрів







    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.