• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Аграрні розписки як частина звичного інструментарію українських агровиробників

    Опубликовано: 2020-03-26 15:24:29

    Аграрні розписки в Україні були впроваджені ще у 2015 році з регіональним запуском в Полтавській області. Відтоді інструментом скористалися понад 1,5 тис. агровиробників по всій Україні, частина з яких вже запровадила аграрні розписки до стандартного інструментарію своїх підприємств і з сезону в сезон повторно використовує інструмент для залучення фінансування. Саме у таких фермерів ми поцікавилися щодо їхнього досвіду роботи з інструментом.

    ТОВ «Дуброва», сімейне фермерське господарство з Львівської області, має в обробітку орієнтовно 900 гектарів. Господарство спеціалізується на вирощуванні ріпаку, пшениці, соняшника і сої. За словами Дмитра Суслика, керівника підприємства, у своїй діяльності на 70% користуються кредитними ресурсами. «Ми почали господарство з нуля – з 3 гектарів. І для того, щоб далі розвиватися, щоб обслуговувати землі, нам потрібна була нова і якісна техніка. Тому що на початках працювали на старій, мали великі проблеми, через поломки часто не встигали з посівною кампанією. І тому потребували додаткових ресурсів, щоб далі рухатися. Згодом придбали новий трактор, новий комбайн».

    Щоб вчасно отримувати необхідне фінансування, підприємство ще з 2018 року почало працювати з аграрними розписками – одразу після запровадження інструменту в регіоні. «Це найлегший і найкращий інструмент кредитування серед всіх існуючих, – запевняє Дмитро Суслик. – Тому що в банку складно взяти кошти, потрібна тверда застава – нерухомість або техніка». Стара техніка ТОВ «Дуброва» як застава не приймалася банками, а на нову не було коштів. Вихід з ситуації допомогли знайти фінансові аграрні розписки. За першою господарство залучило 600 тис. гривень, зобов’язання виконали вчасно, а потому аграрні розписки почали використовувати на регулярній основі.

    Дмитро Суслик додає, що залучити фінансування за аграрною розпискою значно простіше, ніж отримати банківський кредит: «Розписка потребує менше документів. Поїхав до нотаріуса, підписав аграрну розписку, погодив з кредитором заставу (це майбутній врожай) і невдовзі вже отримуєш від нього потрібний ресурс – гроші або ті ж мінеральні добрива, ЗЗР тощо». Тривала позитивна робота з кредиторами за аграрними розписками дозволила ТОВ «Дуброва» збільшити обсяг доступного фінансування до 1,5 млн. гривень за однією розпискою.

    «Якби не аграрні розписки, я не знаю, як би я до цього часу працював. Напевно, вже і не працював би. І в поточному році буду залучати додаткові кошти, буду ще видавати аграрні розписки», – підсумовує Дмитро Суслик.
     
    ТОВ «Файнофрут» розташоване в Закарпатській області, обробляє близько 80 гектарів, з яких 42 гектари однорічних насаджень (зернові та олійні) і 30 гектарів яблуневого інтенсивного саду. У своїй діяльності господарство активно використовує кредитні ресурси, вчасно виконує зобов’язання та підтримує позитивну кредитну історію.

    За словами Віталія Мельника, заступника директора ТОВ «Файнофрут», перевага аграрних розписок для агровиробників – це відсутність додаткових суттєвих витрат, щоправда, при належно оформленому праві використання земельних ділянок. «Ціна цього інструменту дуже прийнятна. Це абсолютний, я би так сказав, лояльний тариф за те, що ти оформляєш якесь забезпечення», – наголошує Віталій Мельник і продовжує: «В Україні багато господарюючих суб’єктів не мають упорядкованих питань з користуванням, володінням земельними ділянками. А аграрні розписки підштовхують до такого земельного упорядкування, бо без цього аграрну розписку видати неможливо».

    Користуватися аграрними розписками в ТОВ «Файнофрут» почали минулого року, в заставу за розпискою передали майбутній врожай кукурудзи, залучили 750 тис. гривень. «Це повністю влаштувало наших контрагентів, і нам було дуже зручно, – стверджує Віталій Мельник. – Фактично ми за один день документально все оформили, зареєстрували. Все було дуже швидко, класно і недорого нам вийшло порівняно з витратами за іншими фінансовими інструментами».

    Цього року підприємство вже погодило з кредиторами видачу ще двох аграрних розписок – під зернові та під майбутній врожай яблук, а очікувана сума фінансування складатиме вже 2 млн. гривень.

    ФГ «Еколани» з Тернопільщини також є невеликим сімейним господарством: втрьох обробляють до 200 гектарів та вирощують пшеницю, сою та малину. За словами голови фермерського господарства Олександра Бойка, потреба підприємства в додаткових фінансових ресурсах є гострою, оскільки власних обігових коштів бракує. Також господарство постійно працює над розширенням земельного банку, що створює додатку потребу в залученні кредитних коштів.

    «Фактично завдяки аграрній розписці я і розпочав свою кредитну історію, – говорить Олександр Бойко, – бо аграрна розписка розв’язала руки в плані взяття кредиту. У мене інших застав на той час не було – тільки посіви. Тому банкам був нецікавий. Сталося це в 2017 році. Аграрні розписки на той час на Тернопільщині тільки починали впроваджуватися. До певної міри ми ризикували, але ризикували свідомо: завдяки аграрним розпискам отримуємо додаткові ресурси під майбутній врожай. Це дозволяє нам виживати. І не тільки нам – іншим фермерським господарствам також».

    Всього підприємство видало 10 аграрних розписок, щороку – по 2-3 під заставу традиційних зернових та олійних культур. Користувалися  як фінансовими розписками з кредиторами-банками, так і товарними розписками, залучаючи фінансування від елеваторів. «Головне, – які умови співпраці пропонуються. Але добре й те, що є право вибору. За потреби я можу надати перевагу фінансовій розписці або товарній. Тут я виходжу з власних потреб», – зазначає Олександр Бойко.

    Незважаючи на порівняно невеликий розмір господарства, ФГ «Еколани» також вже має досвід міжнародного фінансування, знову ж таки, за допомогою аграрних розписок. Міжнародну аграрну розписку підприємство видало наприкінці 2019 року. Нею передбачається, що наприкінці 2020 року ФГ «Еколани» відвантажить сою. «Кредитором виступила естонська компанія «Евервелле», представництво якої знаходиться в Дубно Рівненської області. Для мене міжнародна аграрна розписка має свої переваги. Наприклад, за допомогою «Евервелле» я зможу реалізувати за хорошою ціною свою продукцію за кордоном. І в мене ще залишиться ПДВ. Тобто з їхньої сторони це підтримка для мене в плані експорту», – підкреслює Олександр Бойко.

    «Аграрні розписки на всі 100% задовольняють наші потреби, – підсумовує Олександр Бойко. – Ми отримуємо кошти і чималі. Обігових коштів цілком вистачає для того, щоб покрити потреби наявних гектарів у фермерському господарстві. І ще – аграрні розписки оформляються дуже швидко. Це одна з найбільших їхніх переваг. Вони розглядаються і підписуються набагато швидше, ніж, наприклад, банківські кредити».

    Для довідки
    IFC відіграє важливу роль у розширенні доступу до фінансування для малих і середніх сільськогосподарських підприємств в Україні. За підтримки Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO) у 2015 році IFC  розпочала п’ятирічну програму «Аграрні розписки в Україні», яка дозволить українським агровиробникам використовувати аграрні розписки, щоб отримати фінансування для поповнення обігового капіталу, придбання техніки, високоякісного насіння та інших виробничих ресурсів. Станом на 24 березня поточного року вже видано понад 3,4 тис. аграрних розписок на загальну суму, яка перевищила 23 млрд. гривень.

    Микола ЛУГОВИЙ,
    Національний прес-клуб «Українська перспектива»

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.