• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Справи поштові

    Опубликовано: 2006-03-06 11:58:00

    Загальна сума чистого доходу українського державного підприємства поштового зв’язку Укрпошта за 2005 рік склала 2 068,1 млн. грн, або 107,1% плану, що на 21,8% перевищує відповідні минулорічні показники. Про це повідомив генеральний директор Укрпошта Ігор Кравець.  За його найбільший приріст доходів порівняно із запланованими обсягами мають такі послуги, як пересилання посилок, відправлення з оголошеною цінністю, розповсюдження періодичних друкованих видань, пересилання поштових переказів, доставка і виплата пенсії і грошової допомоги.

    Витрати підприємства в 2005 році становлять 2 032,7 млн грн, або 105,9% плану. Порівняно з минулорічними показниками вони зросли на 23,6%. За словами генерального директора Укрпошти, зростання витрат викликане підвищенням законодавчо встановленого мінімального рівня заробітної плати, збільшенням вартості перевезень пошти у зв’язку зі зростанням цін на паливно-мастильні матеріали, збільшенням сум оплати банківським установам за касове обслуговування тощо. При рентабельності 0,8% чистий прибуток підприємства становить 16,8 млн грн.

    Як повідомив І. Кравець, підприємство не має заборгованості по платежах до бюджету.

    За словами І. Кравця, Укрпошта надає споживачам понад 50 видів послуг. Крім суто поштових, це й інші види послуг: торгівельна діяльність, реалізація лотерей, карток попередньої оплати за послуги електрозв’язку та доступу в Інтернет, доставка друкованої, рекламної та інформаційної продукції, розповсюдження періодичних видань, окремі види фінансових послуг, логістичні послуги (експрес-доставка міжнародних поштових відправлень, кур’єрські послуги, внутрішні відправлення «Експрес», перевезення вантажів), каталожна торгівля. Діють комерційні проекти «Ліки на замовлення» та «Фото-послуги поштою». Розвиваються послуги на основі інформаційних технологій, через Інтернет, зокрема, електронна пошта, електронний переказ, переказ через Інтернет, передплата через Інтернет.

    Обсяги пересилання переказів у цілому зросли на 12,9%, водночас кількість простих переказів зменшується на фоні збільшення обсягів електронних переказів.

    Обсяги міжнародних електронних переказів зросли у 8,5 разів, розширено сферу їх надання. Зокрема, як повідомив Ігор Кравець, відкрито обмін цими переказами між Україною та Молдовою, Україною і Вірменією. Такий обмін діє також з Російською Федерацією, Казахстаном, Азербайджаном, а з початку цього року – і з Португалією.

    Значним здобутком у сфері розширення видів діяльності Укрпошти стало отримання Генеральної ліцензії НБУ на здійснення операції з валютою. Незабаром планується в рамках пілотної зони розпочати пересилання міжнародних переказів у валюті.

    За даними І. Кравця, обсяги пересилання письмової кореспонденції в цілому зросли на 6,7%, вихідної міжнародної письмової кореспонденції – на 22,9%, обсяги посилок збільшилися на 47,0%, вихідних міжнародних посилок – на 35,1%.

    Активізується пересилання внутрішніх поштових відправлень «Експрес». Збільшилися обсяги надання послуги «Товари-поштою», розпочато надання послуги «Консигнація» (згруповані поштові відправлення) за каталогами фірми «Неккерманн» в напрямку зі Словаччини в Україну. Заплановано розширити цей вид бізнесу, укласти відповідні угоди з поштовими службами Фінляндії, Австрії та інших країн.

    Водночас, І. Кравець повідомив, що спостерігається тенденція до спаду доходів від надання послуги «Доставка рахунків», послуг засобів електрозв’язку, реалізації лотерейних білетів.

    Середня заробітна плата по підприємству становить 630,1 грн, що на 31,9% перевищує показник аналогічного періоду минулого року, однак її розмір на 40,4% є меншим за середню заробітну плату в галузі зв’язку (1057,5 грн), на 21,8% – ніж у народному господарстві (806, 2 грн), але на 39,0% перевищує прожитковий мінімум (453 грн).

    Як зазначив Кравець, продуктивність праці зросла на 28,9% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

    Довідка ElcomartNews. Українське державне підприємство поштового зв’язку Укрпошта (УДППЗ «Укрпошта») є національним оператором поштового зв’язку України згідно з розпорядженням КМУ від 10 січня 2002 року. Укрпошта функціонує як самостійна господарська одиниця з 1994 року, Українське об’єднання поштового зв’язку «Укрпошта» в липні 1998 року реорганізовано в нині діюче УДППЗ «Укрпошта» згідно з Програмою реструктуризації Укрпошти, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 04.01.98 за №1. До складу підприємства входить 31 філіал.

    Мережа підприємства Укрпошта нараховує понад 15 000 об’єктів поштового зв’язку: 24 поштамти, 62 центри поштового зв’язку, 295 вузлів поштового зв’язку, 14 105 відділень поштового зв’язку (3611 міських, 10 494 сільських). У системі Укрпошта працює 109 000 чоловік, з них 47 000 листонош та 14 000 операторів.

    Наталія Погосова,

    кореспондент

    ELCOMART News

    (www.e-news.com.ua)

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.