• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Хто обкрадає інвесторів?

    Опубликовано: 2006-03-01 14:20:00

    Київраду знову звинувачують у порушенні законодавства. На цей раз у центрі скандалу опинилася будівельна компанія «Алекс-Буд». За словами директора компанії Олександра Наконечного, Київрада неправомірно скасувала власне рішення про надання компанії «Алекс-Буд» земельної ділянки під будівництво.

    Як повідомив О. Наконечний, компанія «Алекс-Буд» 17 листопада 2003 року отримала рішення Київради про виділення земельної ділянки 0,5 Га під будівництво житлового будинку за адресою: проспект Правди, 80-82. Після цього були зібрані усі необхідні документи: проведена експертиза, затверджений проект будівництва житлового будинку, отримані дозволи на проведення будівельних робіт, виданий ордер на «порушення благоустрою». Компанія уклала ряд інвестиційних договорів з громадянами, які проінвестували будівництво своїх майбутніх квартир. За словами О. Наконечного, будинок планувалося здати у використання у другому кварталі 2006 року.

    Проблема в тому, що підготовчі роботи перед початком будівництва викликали обурення жителів прилеглих будинків. І це при тому, що компанія «Алекс-Буд» до того як отримати дозвіл на будівництво, повідомила через ЗМІ про майбутній проект і жодного зауваження з боку жителів не отримала. Через деякий час незадоволеність мешканців почала зростати і вони почали руйнувати і навіть підпалювали огороджувальні спорудження навколо будівельних площадок, ламати техніку і загрожувати робітникам. Компанія неодноразово зверталася до правоохоронних органів, але представники влади не вбачали в цих діях злочину.

    Як зазначив директор компанії, найцікавіше те, що бунтували ті люди, які проживають не в цих будинках, а в тих, що знаходяться поряд. «Це є свідченням того, що всі ці акції чітко сплановані і профінансовані зацікавленими в постійних конфліктах особами»,— повідомив він. На його думку, не останню роль тут зіграв депутат Київради Г. Дигама.

    Але справжньою несподіванкою стали дії міської влади. Замість пошуків компромісних шляхів у вирішенні конфлікту, Київрада на чолі з міським головою просто скасувала власне рішення про надання ділянки під будівництво. Неправомірні спроби Київради заборонити будівництво компанії «Алекс-Буд» були й раніше, що змусило забудовників звернутися до суду. Законність будівництва, наявність усіх необхідних документів була визнана двома судами — Господарським судом міста Києва і Київським апеляційним судом — однак, як виявилося, у представників міської влади свої власні закони. Ще до прийняття Київрадою рішення про скасування землевідводу і заборони будівництва, компанія звернулася в прокуратуру міста Києва, у результаті чого наприкінці січня прокуратура направила до Київради протест, який залишився без розгляду.

    Тиск на компанію продовжувався, і, з подачі міського голови, в «Алекс-Буд» почалися численні перевірки. Компанія справно виконувала усі вимоги контролюючих органів, однак перевірки не припинялися. Представники влади шукали найменші зачіпки для видачі чергового розпорядження, яке б загальмувало будівництво житлового будинку.

    При цьому ще восени минулого року перенесення строків будівництва викликало неабияку стурбованість інвесторів, адже будинок планувався до здачі ще в другому кварталі 2006 року. З'ясувавши, хто насправді є винуватцем ситуації навколо будівництва, інвестори направилися з протестом під київську мерію в надії знайти там підтримку і захистити свої законні права. Це була не перша акція протесту інвесторів, що, на жаль, залишилася непомітною як для ЗМІ, так і для суспільства. Пікетування столичної мерії ніяких результатів не дало, так само як і сотні листів, спрямованих інвесторами і забудовниками у різні інстанції. Тоді інвестори звернулися з відкритим листом до Президента України з проханням припинити спроби міської влади перешкоджати будівництву, але і цей лист залишився без відповіді.

    Так, 18 лютого поточного року відбувся черговий неприємний інцидент. Біля будівництва з'явилися близько 20 автомобілів КаМаз, завантажених чорноземом, які спробували проїхати на територію будівництва, щоб засипати котлован, де вже забиті палі під фундамент, проте таким діям завадили охоронці забудовників. Тоді земля була розсипана по периметру будівельної площадки. За словами робочих, що супроводжували автомобілі, їх керівництво отримало таке розпорядження від міського голови О. Омельченка.

    У відповідь юристи компанії і представники контролюючого органу склали відповідний акт, що, скоріше за все, стане ще однією підставою для судового розгляду.

    Як зазначив О. Наконечний, компанія за будь-яких обставин планує завершити будівництво в 2007 році.

    «Ніяких порушень у нас не було і немає, що підтверджують і рішення судів, і результати численних інспекцій, тому заборонити нам побудувати будинок для людей ніхто не зможе. Розмови про надання іншої ділянки під забудову залишилися просто розмовами. Чесно кажучи, іншого ми і не чекали. Те, що в міської влади власні „поняття“ і закони, для нас давно не новина. Ми самі врегулювали питання з жителями прилеглих будинків, тому нарікань з їхнього боку немає і не буде, тим більше, що більшість з цих протестів організовувалися і фінансувалися самими ж депутатами Київради. Звичайно, ми несемо значні втрати через постійні зриви строків будівництва, але і з цим ми впораємося. Інвестори прекрасно розуміють, хто винний у цій ситуації. Вони на нашому боці і пропонують свою допомогу».

    Як повідомила інвесторка Александра Губіна, багато хто з інвесторів, для того щоб придбати квартиру брав кредити у банках і наразі їм нічого не залишається як віддавати кредити за квартиру, яку вони ще навіть не отримали.

    «Ми мали засилитися в будинок у другому кварталі цього року і дай Боже, щоб це сталося хоча б бодай через два роки»,— сказала вона.

    За її словами, інвестори подавати до суду на компанію «Алекс-Буд»не збираються, оскільки вони все ж таки сподіваються отримати квартиру, а не гроші. Тим паче, що цих коштів буде не достатньо, щоб купити на сьогоднішній день квартиру навіть на первинному ринку нерухомості.

    Отже, інвесторам залишається лише чекати...

    Наталія Погосова,

    кореспондент

    ELCOMART News

    (www.e-news.com.ua)







    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.