• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Президент України підписав Закон України “Про ратифікацію Протоколу №12 та Протоколу №14 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод”

    Опубликовано: 2006-03-01 10:30:00

    Президент України підписав схвалений Верховною Радою 9 лютого 2006 року Закон України, яким було ратифіковано два важливі протоколи до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року – Протокол №12 та Протокол №14.

    Протокол № 12 встановлює загальну заборону будь-якої дискримінації, а не лише стосовно прав, визначених у Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Відповідно до статті 1 Протоколу № 12 здійснення будь-якого передбаченого законом права забезпечується без дискримінації за будь-якою ознакою: статі, раси, кольору шкіри, мови, релігії, політичних чи інших переконань, національного чи соціального походження, належності до національних меншин, майнового стану, народження або за іншою ознакою.

    Протокол №12 був відкритий до підписання у 2000 році й набув чинності 1 квітня 2005 року. Наразі сторонами Протоколу № 12 є 11 держав - членів Ради Європи, ще 24 держави підписали Протокол.

    Протокол № 14 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, який змінює контрольну систему Конвенції, передбачає реформу контрольного механізму Конвенції, зокрема, шляхом підвищення ефективності функціонування Європейського Суду з прав людини.

    Протокол № 14 набирає чинності в перший день місяця, що настає зі спливом тримісячного строку з дати, коли всі Високі Договірні Сторони Конвенції висловили свою згоду на обов'язковість для них цього Протоколу. Станом на 27 лютого 2006 року Протокол № 14 підписали 45 держав, 27 з них вже висловили свою згоду на обов'язковість для них цього Протоколу.

    У своїй Декларації від 12 травня 2004 року „Забезпечення ефективності впровадження Європейської конвенції з прав людини на національному та європейському рівнях" Комітет Міністрів Ради Європи настійливо закликав держав - членів Ради Європи вжити якнайшвидше всіх необхідних заходів для підписання та ратифікації Протоколу № 14 з тим, щоб забезпечити набрання ним чинності впродовж двох років з дня відкриття Протоколу до підписання (13 травня 2004 року).

    Ратифікація Протоколу №12 та Протоколу №14 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод передбачена Планом заходів із виконання обов'язків та зобов'язань України, що випливають з її членства в Раді Європи, затвердженим Указом Президента України №39 від 20 січня 2006 року. Ратифікація Протоколу №14 передбачена також заходами щодо виконання у 2005 році Плану дій Україна-ЄС, затвердженими розпорядженням Кабінету Міністрів України №117-р від 22 квітня 2005 року.

    Протокол №12 набере чинності для України в перший день місяця, що настає після закінчення тримісячного строку від дати передачі Міністерством закордонних справ України ратифікаційної грамоти на зберігання Генеральному секретареві Ради Європи.

    Протокол №14 набуває чинності в перший день місяця, що настає після закінчення тримісячного терміну від дати, коли всі учасниці Конвенції (держави, що підписали її) висловили свою згоду на обов’язковість для них цього Протоколу шляхом здійснення відповідних внутрішньодержавних процедур та передачі ратифікаційної грамоти на зберігання Генеральному секретареві Ради Європи.

    Текст Протоколу № 12 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (офіційний переклад)

    Текст Протоколу № 14 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (офіційний переклад)

    Інф. Прес-служба Міністерства юстиції України


    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.