• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Підписані закони несуть значні ризики для малого бізнесу

    Опубликовано: 2019-10-21 08:59:42

    Ділова спільнота вважає ризиком для малого бізнесу підписання Президентом України  змін до закону  «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» №1053-1 та змін в Податковий кодекс України «Про детінізацію розрахунків в сфері торгівлі та послуг» №1073.  Запроваджені тут норми несуть серйозні загрози малому та середньому бізнесу, ставлять ФОПи на межу закриття.

    Обгрунтовані пропозиції про скасування резонансних законопроектів УСПП, Антикризова рада громадських організації, об’єднання роботодавців   направляли відповідним органам, закликаючи  внести низку змін до документів, втім, така позиція не була врахована. Факторів ризиків тут багато. Зміни несуть значне збільшення обліку, яке малому  бізнесу взагалі не притаманне.  У публічному просторі відсутні результати тестування новітніх моделей програмних комплексів, розробка яких мала відбуватись в рамках експериментального проекту, що провадився КМУ. Не має  нових технологій,  відсутня  нормативна документація.  Підприємці виступають  проти застосування штрафів та суттєвого збільшення їх розмірів. Непорозуміння викликало запровадження додаткового механізму контролю у вигляді так званого «кешбеку»: перевірки на підставі скарг-звернень споживачів з наступною компенсацією скаржникам частини сум від стягнених штрафів. Законом не враховується специфіка інтернет-торгівлі, у сьогоднішніх умовах відсутнє законодавче врегулювання цих питань. Відсутність чітких процедур допускає можливість для маніпуляцій та зловживань. 

    «Однак не про лише фактичне ускладнення роботи малого бізнесу йдеться. УСПП наголошував, що нині Україні зіткнулася з небаченою трудовою міграцією, і є абсолютно очевидним,  що вільне підприємництво, значно більша лібералізація підходів до  малого та середнього бізнесу є одним з засобів зменшення відтоку робочих кадрів та  повернення вже працюючих за кордоном людей. Закони № 1053 і 1073 діють з точністю до навпаки, вони подають поганий сигнал тим фахівцям та робітникам, хто є мігрантом або збирається ним стати,  настроям бізнес-спільноти взагалі», – переконаний президент УСПП Анатолій Кінах.

    На його думку, недоліком ситуації  є те, що  нова влада не пристала на   конструктивний діалог з підприємцями. «Всією країною пройшли круглі столи, зустрічі, прес-конференції малого бізнесу з приводу названих законів,  і владі  треба було до них приєднатися, щоб знайти точки дотику, моменти компромісу. До речи,  підприємці до того неодноразово закликали. Неувага до думки людей, до фахової оцінки практиків не є ознакою прозорості та демократичності влади. Є дуже важливим, щоб з цього були винесені правильні уроки», – підкреслив президент УСПП.

    Він запевнив, що УСПП продовжить захищати спрощену систему оподаткування, чим займається вже дуже багато років.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.