• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Парламент має прийняти закон щодо енергозбереження

    Опубликовано: 2006-02-17 16:31:00

    Парламент повинний прийняти законопроект про податкові стимули для підприємств, що впроваджують енергозберігаючі технології. Законопроект, за яким передбачені податкові стимули для підприємств, що впроваджують енергозберігаючі технології, буде прийнятий ще діючим складом парламенту. Таку надію висловив голова Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу Андрій Клюєв, про що він повідомив журналістам на прес-конференції.

    А. Клюєв відзначив, що законопроект уже пройшов профільний Комітет і буде винесений на розгляд у першому читанні на наступному тижні. "У ньому ми виробили, як і обіцяли наприкінці грудня, стимули для підприємств, що допоможуть нашим компаніям, нашим заводам, фабрикам впроваджувати енергозберігаючі технології", – сказав він. За словами голови Комітету, стимули мають відношення до ввозу устаткування, технологій, оподаткування підприємств, які будуть впроваджувати енергозберігаючі технології.

    Також А. Клюєв нагадав, що Комітет готує ще один законопроект щодо джерел фінансування впровадження енергозберігаючих технологій і реконструкції енергетичної галузі.

    Голова Комітету заявив: "У нас одним з найбільших платників податків є, вірніше, вже був, НАК "Нафтогаз України". Зараз фінансовий стан НАК дуже серйозно погіршився. Вся дистрибуція, тобто вся реалізація газу на промислові підприємства, передана до СП. А. Клюєв пояснив, що промислові підприємства останні кілька років розраховуються за постачання газу на 100%, на відміну від підприємств житлово-комунального господарства і населення, що залишилися споживачами НАК. Крім цього, за словами А. Клюєва, істотно скоротиться і прибуток промислових підприємств, оскільки прийнятна для них гранична ціна на газ у розмірі $110 встановлена урядом без ПДВ і тарифу на транспортування. У середньому ж ціна газу для підприємств, за його словами, складе від $136 до $138 за тисячу кубометрів.

    Нагадаємо, у зв'язку зі складною ситуацією з надходженнями в Державний бюджет його видаткова частина повинна буде збільшитися у зв'язку з дотаціями на житлово-комунальне господарство.

    А. Клюєв відзначив, що законопроект розроблений у рамках Концепції енергетичної безпеки України до 2030 року, також поданій у парламент у вигляді законопроекту.

    Концепція енергетичної безпеки України до 2030 року, розроблена в парламенті, містить аналіз усіх енергетичних галузей і пропозиції щодо виходу з кризи у зв'язку з дефіцитом енергоносіїв.

    У Концепції, за словами А. Клюєва, проаналізований стан вугільної промисловості, газової і нафтової галузей, розглядаються питання енергозбереження.

    У свою чергу, голова парламентського Комітету з питань житлово-комунального господарства та лідер Народно-демократичної партії Валерій Пустовойтенко, що також був присутнім на прес-конференції, виразив надію, що Концепція буде прийнята до завершення роботи Верховної Ради нинішнього скликання. За словами В. Пустовойтенка, для того, щоб Концепція пройшла в парламенті, він звернувся до групи народних депутатів, зокрема, А. Клюєва, Ігоря Єремеєва й Ігоря Шурме, для того, щоб документ знайшов широку підтримку.

    "Без вирішення питань енергетичної безпеки, я можу впевнено сказати, ніякого розвитку економіки в Україні не буде. Це показала саме історія з газовою кризою, з питань житлово-комунального господарства і багато іншого ", – сказав В. Пустовойтенко.

    За словами В. Пустовойтенка, якщо не знизити ціни на енергоносії, то Україну цього року очікує голод.

    Відзначивши, що у будь-який спосіб необхідно знизити ціни на енергоносії, В. Пустовойтенко підкреслив, що варто негайно переглянути бюджет і дотувати закупівлю мінеральних добрив для АПК. "Тому що ми озимі не посіяли, мінеральних добрив не закупили, і якщо це не буде зроблено сьогодні, у нас буде в Україні цього року просто голод. У наступному – році не буде чого посіяти ", – сказав він.

    В. Пустовойтенко відзначив, що цього року озимих посіяно тільки 30%. "А рахунок дуже простій: 10 млн. гектарів площ на 30 центнерів – у середньому це врожайність України всієї. А раз посіяно 30%, залишається три на ті ж тридцять. Усе. Залишається практично нічого", – пояснив він. На думку В.Пустовойтенка, Прем'єр-міністр України Юрій Єхануров повинний або негайно почати займатися цими проблемами, або залишити роботу в уряді і займатися виборами.

    Нагадаємо, що нещодавно Міністр палива й енергетики України Іван Плачков повідомив, що відбудеться підвищення тарифів на електроенергію для населення з 15,6 коп. за один квт/година до 25 коп. за один квт/година, а ціни на газ – з 180 грн. за тисячу кубометрів до 394 грн. за тис. кубометрів. При цьому для малозабезпечених родин будуть збережені дотації. При середньому споживанні на рівні 75 квт/година ціна на електроенергію повинна скласти 19 грн, а дотація – 14 грн. При середньому споживанні газу малозабезпеченими громадянами на рівні 43 кубометрів газу на місяць ціна зросте до 17 грн., однак дотація складе 12 грн.

    Існуюче ціноутворення на енергоресурси, на думку Івана Плачкова, не тільки не має логіки, але і соціально несправедливо. Газ і електроенергія відпускаються за цінами нижче собівартості, а різницю дотує держава . При цьому, чим більше споживає родина, тим вища ця дотація. Так, за підрахунками міністерства, дотується малозабезпеченим громадянам, при площі квартири до 60 кв. метрів, газ у розмірі 9 грн, електроенергія – 8,6 грн. У той же час, забезпечені родини, що мають житлову площу близько 1000 кв. метрів, де-факто одержують дотацію на газ 196 грн, на електроенергію – 79 грн. На думку міністра, для забезпечених громадян це неістотні гроші, а в масштабах країни вийде значна економія. Для більшої переконливості Іван Плачков продемонстрував графік, що порівнює динаміку роздрібних цін на газ для населення в Україні і Росії.

    Наталія Погосова,

    кореспондент

    ELCOMART News

    (www.e-news.com.ua)





    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.