• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україні необхідна нова концепція розвитку космічної галузі – Віктор Ющенко

    Опубликовано: 2006-02-16 11:20:00

    Основною темою сьогоднішньої робочої поїздки Президента України Віктора Ющенка до Дніпропетровської області є питання розвитку космічної галузі нашої країни. Про це він заявив на прес-конференції в Дніпропетровську.

    Глава держави наголосив, що космічна діяльність у сучасному світі є фактично синонімом слова «прогрес», інтегрована до базових систем технологій і має пряме відношення до безпекової політики держави та суверенітету її промислової діяльності. На думку Президента, космічна галузь – це «колосальний компонент технологій, який за своїм розвитком підтягує десятки галузей народної економіки».«Це серцевина того, що ми можемо віднести до глобального поняття прогрес», – сказав В. Ющенко.

    Говорячи про функціонування космічної галузі в Україні, Президент зазначив, що сьогодні ми маємо завершений цикл космічних технологій, до якого входить і виробництво ракетоносіїв, і запуск та обслуговування супутників. Будь-яка країна третього тисячоліття, зазначив він, бажатиме мати інформацію, отриману завдяки космічній діяльності, користуватися відповідними послугами, або зрештою володіти космічними апаратами чи устаткуванням.

    Космічна галузь є тою сферою, де формуються національні інтереси України – як внутрішні, так і зовнішні, наголосив Президент. «Ми вважаємо, що цей ринок стратегічно важливий для України – тому він має бути абсолютно перспективним», – підкреслив він, нагадавши, що на сьогодні у вітчизняній космічній галузі задіяно близько сорока підприємств та інститутів, де працює понад 42 тисячі спеціалістів. Протягом останніх 14 років завдяки цій діяльності було запущено 89 ракетоносіїв, за допомогою яких на космічну орбіту виведено близько двохсот апаратів. «Це велике підґрунтя для національної промисловості», – зазначив Глава держави. Водночас, підкреслив він, саме космічна галузь, зважаючи на її високотехнологічність, вимагає «планетарної кооперації». У цьому контексті Президент зазначив, що Україні важливо не втратити динаміку своєї участі у таких міжнародних проектах, як «Морський старт», «Дніпро», додавши також, що у спільному українсько-бразильському проекті «! Циклон-4» вже «багато зроблено» і можна сподіватися на перший старт за цією програмою у 2008 році.

    В. Ющенко, крім того, повідомив, що на засіданні РНБО та нараді з представниками космічної галузі кілька місяців тому було поставлено завдання щодо необхідності розробки нової національної концепції розвитку цієї сфери з тим, щоб на її базі виписати космічну програму України. Президент підкреслив важливість визначення ролі держави у розвитку такої програми та перспективи подальшого розширення цієї діяльності на базі таких підприємств, як «Виробниче об’єднання «Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова», Конструкторське бюро «Південне» ім. М. К. Янгеля та інших, що належать до космічного комплексу України. У цьому контексті може йтися про національну супутникову систему зв’язку, ряд замовлень від Міністерства оборони тощо.

    Через нову космічну програму Україна сформує для себе нові цілі та знайде способи реалізації свого значного потенціалу в космічній галузі, переконаний Президент.

    Инф. Офіційне інтернет-представництво Президента України

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.