• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Прес-реліз засідання правління Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття

    Опубликовано: 2006-02-15 16:51:00

    16 лютого 2006 року після завершення засідання правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, орієнтовно о 13.30, у приміщенні Міністерства праці та соціальної політики України (вул. Еспланадна, 8/10, 19-й поверх, к.1907) відбудеться брифінг за участю голови правління Фонду, заступника міністра праці та соціальної політики України Наталії Іванової, заступника голови правління Фонду, голови Федерації профспілок Кіровоградської області Якова Бондаря, заступника голови правління Фонду, першого віце-президента Українського союзу промисловців і підприємців Сергія Прохорова, директора Державного центру зайнятості – керівника виконавчої дирекції Фонду Валерія Ярошенка.

    На засіданні правління буде заслухано звіт про діяльність та виконання бюджету Фонду в 2005 році, розглядатиметься бюджет Фонду на 2006 рік. Буде представлений проект Закону України „Про розстрочення заборгованості роботодавців, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, зі сплати внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”, проект постанови Кабінету Міністрів України „Про затвердження нормативно-правових актів з питань загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття”.

     Одним з головних питань, якому постійно приділяється увага, є забезпечення ефективного використання коштів Фонду в ході реалізації ним основних завдань. Збереження соціальної спрямованості Фонду, спрямування основної частини видатків на фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг – основоположні принципи, покладені в основу його діяльності.

    У 2005 році послугами Фонду скористалося понад дві третини реально безробітних громадян. Усього протягом року соціальні послуги та матеріальне забезпечення були надані 2,9 млн. незайнятих осіб, котрі перебували на обліку в державній службі зайнятості як виконавчій дирекції Фонду, що на 12,9 тис. менше, ніж у відповідному періоді 2004 року. Основною причиною цього є покращення ситуації на ринку праці у багатьох регіонах України та скорочення чисельності безробітних громадян, що визначені за методологією Міжнародної організації праці.

    З метою розширення можливостей працевлаштування безробітних забезпечено розширення банку вакансій. Потреба підприємств, установ та організацій у працівниках у 2005 році становила 2415,6 тис. осіб. Кількість зареєстрованих вакансій за станом на кінець 2005 року, порівняно з даними на початок року, зросла на 12%.

    На вільні та новостворені робочі місця протягом 2005 року державною службою зайнятості працевлаштовано 1 млн. 049,8 тис. осіб, що на 6,7% більше, ніж у 2004 році.

    Протягом року працевлаштовано шляхом надання дотацій роботодавцям 43,1 тис. осіб. За даними регіональних центрів зайнятості в загальній чисельності безробітних, які були працевлаштовані на такі робочі місця, жінки становили близько 60%, кожна четверта особа – з числа молоді віком до 28 років, майже кожна третя особа – з числа сільського населення.

    У 2005 році за направленнями центрів зайнятості професійне навчання проходило 193,3 тис. безробітних, що на 4,8% більше, ніж у 2004 році. Навчання відбувалося за 568 професіями та спеціальностями, які користуються попитом на ринку праці.

    Протягом 2005 року облдержадміністраціями за поданням центрів зайнятості були організовані громадські роботи, в яких взяли участь 419,2 тис. незайнятих осіб. Ці роботи організовувалися в сільському господарстві, промисловості, житлово-комунальному господарстві, будівництві, сфері торгівлі та громадського харчування тощо. Безробітні брали участь у відбудові історико-архітектурних пам’ятників, виконували підсобні роботи на будівництві або ремонті об’єктів соціальної сфери.

    Одним з головних видів інформаційних та консультаційних послуг у 2005 році було здійснення профорієнтаційного та профконсультаційного обслуговування громадян, проведення семінарів (семінари для роботодавців та безробітних, семінари з техніки пошуку роботи та орієнтації на підприємницьку діяльність, семінари-тренінги тощо).

    Здійснювалися заходи щодо посилення мотивації до праці безробітних, особливо у випадках родинного та тривалого безробіття. На семінарах з техніки самостійного пошуку роботи безробітні навчалися аналізу пропозицій роботи, методам і прийомам подання себе роботодавцям, подоланню помилок у співбесіді при працевлаштуванні.

    Збільшилась кількість семінарів з орієнтації безробітних на підприємницьку діяльність, у т. ч. у сільській місцевості. Участь у таких заходах брали 216,5 тис. безробітних (на 21,0% більше, ніж у 2004 році), з яких 50,5 тис. отримали допомогу для організації власної справи одноразово.

    У цілому в 2005 році до різних за змістом і формою семінарів для безробітних було залучено 1 млн. 505,2 тис. учасників (на 10,4% більше, ніж у попередньому році).

    Протягом 2005 року в середньому в місяць допомогу по безробіттю отримували 606,4 тис. осіб, що на 49,1 тис. осіб менше, ніж у середньому за 2004 рік. Середній розмір допомоги по безробіттю становив 172,6 гривні проти 132 грн. у 2004 році.

    З метою поступового наближення мінімального розміру допомоги по безробіттю до прожиткового мінімуму правлінням Фонду в 2005 році збільшено розмір мінімальної допомоги по безробіттю до 108 гривень, що на 22,3% перевищує розмір відповідної допомоги в 2004 році та відповідає 23,8% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Для окремих категорій застрахованих осіб встановлено підвищений розмір мінімальної допомоги, який протягом 2005 року збільшувався разом із підвищенням мінімальної заробітної плати і з 1 вересня 2005 року склав 150 гривень або 45,2% мінімальної заробітної плати.

    У 2005 році чисельність безробітних, яким у встановленому порядку було одноразово виплачено допомогу по безробіттю для зайняття підприємницькою діяльністю, становила 50,5 тис. осіб. Середня виплата цієї допомоги на одного безробітного склала 2 950 грн. проти 2 123 грн. у 2004 році. Основними напрямами організації підприємницької діяльності безробітних завдяки отриманню допомоги по безробіттю одноразово були: сільське господарство (фермерство, птахівництво, тепличне господарство), торгівля, пошиття одягу, автосервіс, транспортні послуги тощо.

     Бюджет Фонду на 2006 рік розраховано на основі показників прогнозу економічного та соціального розвитку України та виходячи з розміру відрахувань до Фонду (прогнозний розмір страхових внесків до Фонду – 1,8% ФОП), що встановлено Законом України “Про внесення змін та доповнень до Закону України ”Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування” відповідно до статті 102 Закону України „Про Державний бюджет України на 2006 рік”.

    За прогнозними розрахунками в 2006 році послугами центрів зайнятості скористається понад 2,8 млн. незайнятих осіб. З метою забезпечення соціального захисту безробітних протягом 2006 року виконавчою дирекцією передбачається:

    ·          працевлаштувати на вільні робочі місця та вакантні посади не менше 1 млн. 062,9 тис. осіб; у т. ч. за рахунок надання дотацій роботодавцям – не менше 38,4 тис. осіб; за рахунок надання допомоги по безробіттю для зайняття підприємницькою діяльністю одноразово – не менше 42,7 тис. осіб;

    ·          направити на професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації не менш ніж 193,3 тис. осіб;

    ·          залучити до громадських робіт – 410,0 тис. осіб;

    ·          виплачувати допомогу по безробіттю в середньому на місяць 589,7 тис. безробітних громадян.

    Розрахунки видатків на виплату допомоги по безробіттю здійснено, враховуючи тенденції розвитку ринку праці, розгортання державною службою зайнятості активних програм зайнятості та динаміку зменшення чисельності безробітних, які отримують допомогу по безробіттю.

    Передбачено підвищення протягом року мінімального розміру матеріального забезпечення безробітних з урахуванням поетапного зростання мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму. Мінімальний розмір матеріального забезпечення безробітних у 2006 році складатиме:

    ·           для незастрахованих осіб (крім військовослужбовців) та застрахованих, які тривалий час не працювали – з 1 січня  2006 року – 118 грн., з 1 квітня 2006 року – 120 грн., з 1 жовтня 2006 року – 122 грн. Це відповідає 24,2% прожиткового мінімуму для працездатних осіб (у середньому за 2006 рік - 495 грн.);

    ·           для застрахованих осіб, розмір заробітної плати яких дозволяє виплачувати допомогу по безробіттю в мінімальному розмірі, та незастрахованих осіб з числа військовослужбовців – з 1 січня 2006 року – 160 грн., з 1 липня 2006 року – 170 грн., з 1 грудня 2006 року – 180 грн. Це відповідає 45,5% мінімальної заробітної плати (у середньому за 2006 рік – 364,6 гривень).

    Пріоритетним напрямом професійного навчання в 2006 році визначено задоволення потреб роботодавців у робочих кадрах відповідної кваліфікації. З цією метою передбачається розширення напрямів підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації безробітних громадян за робітничими професіями та фахівців з вищою освітою, навчання за гнучкими інноваційними технологіями, активне впровадження модульного навчання. Наближення навчання безпосередньо до виробництва, а саме: індивідуальне та стажування. Навчання громадян за професіями, що сприяють залученню до підприємницької діяльності та відкриття власної справи. Загалом професійне навчання відбуватиметься за більш ніж за 560 професіями та спеціальностями.

    З метою надання інформації про перспективні професії та можливості працевлаштування, стан соціально-економічного розвитку конкретного регіону, забезпечення профінформаційного консультування молоді як засобу досягнення збалансованості між професійними інтересами, можливостями молодої людини та потребами суспільства планується створити в 2006 році 3 656 інформаційних куточків у школах.

    Для створення належних умов, надання рівних можливостей кожному громадянинові у виборі професії та роду трудової діяльності, в тому числі електронними засобами, в 2006 ріці планується створити в кожному центрі зайнятості Інтернет-центри (куточки) та умови для вільного доступу клієнтів служби зайнятості до глобальної інформаційної мережі Інтернет.

    У 2006 році також передбачається провести 8,9 тис. ярмарків та міні-ярмарків вакансій, днів відкритих дверей, днів кар’єри; провести 16,6 тис. різнопланових заходів з орієнтації молоді на професії, актуальні на ринку праці; провести 63,5 тис. інформаційних семінарів для безробітних, у т. ч. з орієнтації на підприємницьку діяльність; тренінгів з техніки пошуку роботи, в т. ч. з використанням індивідуальних методик; семінарів з основ комп’ютерної грамотності. Передбачається провести понад 11 тис. семінарів, „круглих столів” та інших заходів спільно з соціальними партнерами та громадськими організаціями.

     Інф. Державний центр зайнятості Міністерства праці та соціальної політики України 

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.