• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Біохіміки шукають нові шляхи лікування наркоманії

    Опубликовано: 2006-02-15 12:49:00

    Канадські біохіміки виявили механізм, що підсилює дію наркотиків на мозок. Ученим удалося відключити його, позбавивши тим самим піддослідних усякого задоволення. Поки дослідники попрацювали з нікотином і марихуаною. І тепер мають намір перейти до більш важких наркотиків.

    Міжнародній групі дослідників вдалося виявити сигнальну систему мозку, що бере участь у механізмі дії наркотиків.

    Очолювана ад'юнкт-професором Хіа Жангом з канадського університету Саскачевана група досліджувала нейрони у вентральній частині головного мозку, що називається VTA. Дана група нейронів чутлива до серотоніну та дофаміну - гормону, зв'язаному зі сном і настроєм. І більшість наркотиків впливає саме на ці клітини, так чи інакше порушуючи механізм серотонінового та дофамінового обміну.

    Також Жанг із колегами виявили фермент PTEN, що діє на ті ж нейрони. При впливі ферменту PTEN на ці рецептори активність нервових клітин різко підсилюється, що збільшує ефект від вживання наркотиків.

    Біохіміки сконструювали молекулу пептиду, що здатна блокувати PTEN. Пептид випробували на пацюках. З'ясувалося, що в оброблених PTEN-блокатором пацюків-наркоманів залежність й "ломка" припинялися. На тваринах випробували нікотин та активний компонент марихуани. За матеріалами: Газета.Ru

     Інф. Оsvita.org.ua

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.