• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Держава руйнує депозитарну систему Україні

    Опубликовано: 2006-02-15 11:51:00

    Учасники фондового ринку і керівники професійних об'єднань виступають проти ініціативи уряду скасувати Указ Президента про створення єдиного клірингового депозитарію на базі ВАТ «Міжрегіональний фондовий союз».

    Нагадаємо, що уряд України ініціює прийняття постанови, якою буде зупинена дія Указу Президента №703/99 від 22 червня 1999 року «Про загальні принципи функціонування Національного дипозитарію України». Затвердження цього сумнівного з юридичної точки зору документа усуне останню перешкоду на шляху розпаду діючої депозитарної системи в Україні.

    За словами голови правління ВАТ «МФС» Миколи Швецова, з моменту затвердження постанови, діючий на сьогодні загальнонаціональний кліринговий депозитарій ВАТ «Міжрегіональний фондовий союз» буде примусово замінений на Національний депозитарій України. Як повідомив генеральний директор інвестиційної компанії «Тект» Вадим Гриб, нову структуру будуть контролювати не учасники фондового ринку, як це прийнято у світовій практиці, а держава.

    Реалізація цього сценарію наражає фондовий ринок України на численні небезпеки. По-перше, контроль над діями центрального депозитарію перейде до групи чиновників. Різко збільшиться вірогідність використання депозитарію у корпоративних конфліктах, тоді як сьогодні корупція у діяльності МФС унеможливлена завдяки перехресному контролю роботи компанії з боку акціонерів.

    По-друге, збільшаться ризики політичних втручань у діяльність інститутів фондового ринку. До того ж, учасникам ринку можуть нав’язуватись непотрібні їм послуги (один з прикладів — кодифікація цінних паперів та зберігачів).

    По-третє, невиключно, що погіршаться стосунки із Світовим банком та USAID, які вже виклали у своїх письмових зверненнях до Президента та Уряду своє незадоволення діями та намірами Уряду зруйнувати створену за допомогою іноземних інвесторів депозитарну систему.

    По-четверте, буде втрачена довіра з боку іноземних інвесторів до фондового ринку України, що призведе до відтоку коштів з цінних паперів місцевих емітентів. Призупиняться процеси інвестування портфельного типу. Окрім того, НДУ не зможе ефективно виконувати обов’язки центрального депозитарію, бо на сьогоднішній день для цього немає технічних можливостей.

    За словами спеціалістів, зміна депозитарію є вкрай обтяжливою для держави, оскільки потребує суми в 1 млрд. грн. Таку ж суму буде примусово стягнено з учасників фондового ринку. У прагненні замінити ефективно діючий приватний МФС на державний НДУ вбачається намір керівництва НДУ отримати доступ до цих коштів.

    У свою чергу М. Швецов додав, що, відповідно до діючого законодавства, держава не може розпоряджатися більш ніж 25%-ним пакетом акцій у подібних структурах і у випадку, якщо уряд все ж таки дозволить подібне розширення функцій НДУ, учасники фондового ринку будуть оскаржувати це рішення в суді. Однак поки вони сподіваються на те, що їхня думка буде почута і уряд прийме «розумне рішення».

    М. Швецов також зазначив, що НДУ сьогодні не тільки не виконує передбачені законодавством вимоги, але й ніяким чином не сприяє фондовому ринку.

    У бюджеті поточного року на підтримку і розвиток національної депозитарної системи України передбачено 32 млн. грн. За словами голови правління ВАТ «МФС», ніхто з нинішнього керівництва НДУ не може відзвітуватися про витрачені кошти. Замість цього, як відзначає М. Швецов, представники НДУ з кожним роком вимагають на своє утримання і розвиток все більшої суми.

    За словами Швецова, перший крок у напрямку втілення наміру уряду вже зроблено. Нагадаємо, МФС діє на підставі Меморандуму 1999 року про взаєморозуміння між Урядом України, Міжнародним банком реконструкції та розвитку та Урядом США стосовно створення клірингового депозитарію, що належить галузі цінних паперів. 18 січня 2006 року Кабінет Міністрів України на виконання Указу Президента України за №1648/2005 від 24 листопада 2005 року прийняв Постанову №31 «Про припинення дії Меморандуму».

    ВАТ «Міжрегіональний фондовий союз» було створено 12 березня 1997 року кількома великими банками у формі відкритого акціонерного товариства для проведення облікових операцій з цінними паперами. У лютому 1999 року на базі депозитарію МФС було започатковано проект USAID\PWC «Створення клірингового депозитарію, що належить галузі цінних паперів». У його рамках передбачалося створення приватного загальнонаціонального клірингового депозитарію, який би обслуговував учасників ринку на території усієї України.

    У 1999 році «Міжрегіональний фондовий союз» став переможцем конкурсу, у якому розглядалися три варіанти побудови єдиного депозитарію: створення нової установи, розвиток на базі щойно заснованого Національного депозитарію та розвиток на базі МФС.

    Статутний фонд депозитарію, сформований за рахунок грошових коштів, складає станом на 01 січня 2006 року 4 364 800 гривень і розподілений на 352 прості іменні акції номінальною вартістю 12 400 гривень, випущені у бездокументарній формі.

    Довідка ElcomartNews.

    Сьогодні найбільшими акціонерами МФС є:

    - Технічній центр «Перша фондова торгівельна система» — 35 акцій (9,94%)

    - ЗАТ «Перший український міжнародний банк» — 22 акції (6,25%)

    - ВАТ «Державний ощадбанк України» — 22 акції (6,25%)

    - Товариство з обмеженою відповідальністю «Інвестиційна компанія „Бізнес-інвест“» — 22 акції (6,25%)

    - АКБСР «Укрсоцбанк» — 21 акція (5,97%)

    - Закрите акціонерне товариство комерційний банк «ПриватБанк» — 21 акція (5,97%)

    - Акціонерний комерційний банк «Морський транспортний банк» — 20 акцій (5,68%)

    - ТОВ «Депозитарна-фондова компанія „Славутич-Капітал“» — 14 акцій (3,97%)

    - ЗВФ «ІТТ-Інвест» закритого акціонерного товариства інвестиційна компанія «ІТТ-Інвест» — 12 акцій (3,41%)

    - Професійні учасники фондового ринку (як правило, по одній-дві акції) — 163 акції (46,31%)

    На початку лютого 2006 року номінальна вартість цінних паперів, що знаходяться в депозитарному обслуговуванні МФС, складала 85 млрд. грн, в тому числі: бездокументарних цінних паперів — 49,3 млрд. грн., документарних цінних паперів — 35,8 млрд. грн.

    Наталія Погосова,

    кореспондент

    ELCOMART News

    (www.e-news.com.ua)





    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.