• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Головний державний санітарний лікар України зустрівся зі старшим Координатором Системи ООН

    Опубликовано: 2006-02-15 09:45:00

    Головний державний санітарний лікар України С. Бережнов зустрівся зі старшим Координатором Системи ООН з питань пташиного та людського грипу Девідом Набарро, який перебуває в Україні з офіційним візитом.

    В ході зустрічі були обговорені питання спільних дій щодо недопущення поширення високопатогенного грипу птиці та співробітництва України з міжнародними організаціями з питань протидії пташиному та людському грипу. Девід Набарро зазначив, що необхідним є моніторинг ситуації з пташиного грипу в Україні та в світі в цілому. Важлива активність і координованість дій всіх структур, які задіяні в боротьбі з пташиним грипом.

    В Україні, як констатував Сергій Бережнов, повною мірою усвідомлюють всю серйозність проблеми пташиного грипу, у тому числі небезпеку пандемії людського грипу - цьому питанню приділяється велика увага на найвищому державному рівні.

    Після зустрічі С. Бережнов та Д. Набарро відвідають Центральну санітарно-епідеміологічну станцію МОЗ України, на базі якої розташована вірусологічна лабораторія.

    Міністерство охорони здоров'я наголошує на необхідності інформування населення України щодо проблеми розповсюдження пташиного грипу. Обізнаність населення у багатьох випадках допомагає запобігти захворюванню на пташиний грип.

    Інформаційно

    Відомо, що природним резервуаром вірусу пташиного грипу є мігруючі водоплавні птахи, частіше - дикі качки, водночас вони найменш сприйнятливі до інфекції. Домашні птахи, включаючи курей, гусей і індиків, навпаки, дуже сприйнятливі до збудника інфекції, тому епізоотії смертельного грипу швидко поширюється серед них. Вірус пташиного грипу, як правило, не вражає тварин інших видів, окрім птахів і свиней.

    Основним заходом, який зменшує ризик захворювання людей під час великих спалахів пташиного грипу, є вибраковка та знищення поголів'я хворої птиці, що дозволяє зменшити інтенсивність епізоотії та знизити ступінь контакту людини з джерелом інфекції. При контактуванні з птахами необхідно користуватися відповідним, спеціальним одягом та засобами індивідуального захисту, котрі потрібно використовувати одноразово або обов'язково дезінфікувати, так як збудник пташиного грипу чутливий до температури - при 60оС він знищується протягом 30 хвилин, та дезінфектантів, які містять йод чи формалін.

    Клінічно ефективними для дорослих і дітей є антивірусні препарати, частина з яких може бути використана як для лікування, так і для профілактики захворювань, викликаних штамами вірусів грипу А., однак вони мають певні протипоказання.

    Особи, які доглядають за птицею, вибраковують та знищують хворих птахів, повинні бути вакцинованими проти грипу - з метою зменшення ймовірності інфікування їх одночасно штамами курячого грипу і грипу людини, при цьому зменшується ризик обміну генами між вірусами.

    Основні симптоми "курячого грипу" у людини: кон'юнктивіт, риніт, сльозовиділення, загальні симптоми, які спостерігаються при звичайному грипі. При перших ознаках захворювання - біль у горлі, кашель, нежить, підняття температури чи інших - обов'язково треба негайно звернутися до лікаря або фельдшера для призначення відповідного лікування.

    Інф. Прес-служба МОЗ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.