• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Економічний розрив між Україною і розвиненими країнами збільшується: потрібна національна стратегія розвитку та нова якість влади

    Опубликовано: 2019-02-22 15:14:47

    Для України темпи розвитку в середньому на 3% ВВП в рік явно недостатні. Адже до цього, нагадаємо, у 2014-2015 рр. виробництво   валового внутрішнього продукту скоротилося на 17%, і до повернення на цей рівень ще далеко.  Наразі розрив із розвиненими країнами світу  стрімко збільшується. Так, польський ВВП вп’ятеро вищий за український, відтак не дивно, що ця країна – одна із лідерів з прийому вітчизняних трудових мігрантів.  Для того, щоб бути справді європейською державою, із міцною економікою, розвиненим внутрішнім ринком та платоспроможними громадянами, в Україні слід об’єднати зусилля влади, бізнесу, суспільства та працювати над впровадженням комплексних соціально-економічних стратегій, у тому числі – щодо збільшення промислового виробництва,  інноваційної індустрії, інвестиційної політики  та ін.
    Таку думку висловив голова Антикризової ради громадських організацій, президент УСПП, голова ООРУ Анатолій Кінах під час свого виступу на економічному форумі «Влада та бізнес: новий суспільний договір».
    Організаторами заходу стали  Українська рада бізнесу, Міжнародний центр балтійсько-чорноморських досліджень та консенсусних практик і Центр політичного діалогу. Серед запрошених у тому числі – три екс-президенти країни: Л.Кравчук, Л.Кучма та В.Ющенко.
    «Найбільшими загрозами для української держави  є наразі навіть не війна на сході, а відсутність програм розвитку, загальнонаціональної економічної стратегії, посилення тенденцій  деіндустріалізації, депопуляції, трудової міграції. За минулий рік ми, на жаль, втратили близько 200 тис. населення – за даними державної статистики. Щороку країну покидає біля 1 млн. трудових мігрантів. Економіка та експорт орієнтуються на сировину, останній, до прикладу, на 70% складається із необроблених чи з низькою доданою вартістю товарів. Відтак, економічна дистанція між нами і світом поглиблюється. Потрібно міняти якість влади, підвищувати ефективність реформ, що проводяться, провадити не просто діалог, не його  імітацію,  а дієздатний діалог влади, бізнесу і громадськості  в колі соціальних партнерів», – наголосив Анатолій Кінах.
    Він закликав українців зважено підійти до вибору кандидатів – що на президентських, що на парламентських виборах, уважно вивчати їх програми, аналізувати обіцянки на предмет їх здійсненності чи навпаки –популізму. Водночас, бізнес також повинен підтримати професійних, відповідальних людей у владі, а не намагатися просунути власну креатуру.
    «Боротися за «ручного» депутата чи свого міністра в уряді – це глухий кут. Потрібно делегувати у владу конституційним, прозорим шляхом людей, чиї професійні, моральні та патріотичні якості будуть відповідати тим високим посадам, на які вони претендують», – каже президент УСПП.
    І додав: які готові працювати виключно в діалозі  із громадськістю, бізнесом, приймати рішення, орієнтуючись на інтереси держави.
    Нагадаємо, Антикризова рада громадських організацій, УСПП, ООРУ, напрацювали низку важливих документів – Платформу економічного патріотизму та стратегію «Нова індустріалізація – реальний шанс для України», спрямовані на відновлення промислового, економічного  розвитку. Всі ці ініціативи  оголошені  відкритими для доступу кандидатам у президенти, які поділяють викладені тут принципи та мають реальні наміри  вивести країну з системної кризи та створити умови для сталого розвитку України. Претенденти на високу посаду можуть  взяти ці рекомендації до користування та об’єднати  зусилля з громадянським суспільством і діловими колами.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.