• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Щодо питань виконання Україною рішень Європейського Суду з прав людини

    Опубликовано: 2006-02-09 11:49:00

    Заступник Міністра юстиції Дмитро Котляр взяв участь у засіданні Комітету Міністрів Ради Європи, яке відбулося 8 лютого 2006 року в Страсбурзі. Він поінформував представників держав - членів Ради Європи про стан виконання Україною низки рішень Європейського Суду з прав людини (ЄСПЛ), у яких було констатовано порушення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

    Заступник Міністра юстиції України представив інформацію про вжиття Україною індивідуальних і загальних заходів на виконання рішень ЄСПЛ у справах Мельниченка (порушення права бути обраним), Салова (порушення права затриманого негайно постати перед суддею, права на справедливий судовий розгляд та права на вільне вираження поглядів), Афанасьєва (нелюдське та таке, що принижує гідність, поводження) та інших справах щодо невиконання рішень національних судів з виплати заробітної плати та інших виплат (справи Жовнер, Півень тощо).

    Дмитро Котляр також поінформував Комітет Міністрів РЄ про заходи, що вживаються для покращання стану виконання Україною рішень ЄСПЛ, зокрема про положення Плану заходів із виконання обов'язків та зобов'язань України, що випливають з її членства в Раді Європи, затвердженого Указом Президента України від 20 січня 2006 року №39.

    Відповідно до Плану заходів Уповноваженому у справах дотримання Конвенції про захист прав і основних свобод людини, Міністерству юстиції України, іншим центральним органам виконавчої влади України доручено: забезпечувати швидке та повне виконання рішень Європейського Суду з прав людини проти України в частині індивідуальних та загальних заходів; забезпечувати дружнє врегулювання із заявниками до Європейського Суду з прав людини з питань, що є предметом розгляду цього Суду, в повторюваних (аналогічних) справах. Крім того, Кабінет Міністрів України має забезпечити супроводження у Верховній Раді України проекту Закону про виконання рішень та застосування практики Європейського Суду з прав людини (20 грудня 2005 року Верховна Рада України схвалила в першому читанні проект Закону № 7261, котрий було внесено у вересні 2005 року народними депутатами України Сергієм Головатим та Василем Онопенком).

    Довідка. Протягом 2005 року Європейський Суд з прав людини виніс 120 рішень щодо суті у справах проти України. У 119 справах ЄСПЛ було констатовано порушення з боку державних органів України прав, гарантованих Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод. Переважна більшість справ, у яких ЄСПЛ було винесено рішення протягом 2005 року, стосувалася невиконання чи тривалого виконання рішень національних судів (67 справ). Також ЄСПЛ було констатовано порушення положень Конвенції з таких питань: право на життя (1 справа), заборона катувань, нелюдського чи такого, що принижує гідність, поводження (4 справи), право на свободу та особисту недоторканність (5 справ), право на справедливий суд упродовж розумного строку (107 справ), право на повагу до приватного та сімейного життя (1 справа), право на свободу вираження поглядів (2 справи), право на ефективний засіб юридичного захисту (33 справи) тощо.

    Інф. Прес-служба Міністерства юстиції України

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.