• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В умовах низької платоспроможності громадян розвиток неможливий

    Опубликовано: 2019-01-17 15:20:53

    На початку року українців чекав черговий неприємний комунальний сюрприз: тарифи на теплопостачання і гарячу воду у середньому підвищилися на 12 - 24%. Така ситуація виникла через подорожчання газу на 23,5%, рішення про що прийняв Кабмін у жовтні минулого року. Збільшення газового тарифу було однією з умов виділення Україні кредиту МВФ. Країна, 60% населення, за даними ООН, знаходяться за межею бідності, отримала чергове зростання фінансового навантаження на громадян і виробників без жодних стимулів для розвитку підприємництва, пожвавлення ринку, створення нових робочих місць. Держава вкотре руйнує один з основних законів економіки: без підвищення платоспроможності громадян, внутрішнього ринку неможливе економічне зростання, створення сприятливо інвестиційного клімату. Таку думку висловили в УСПП.
    «Підвищувати тарифи і ціни без випереджающих компенсаторних механізмів росту реальних доходів громадян і розвитку бізнесу в Україні – непоправна помилка. Це тягне за собою низьку негативних наслідків – прогресуючу бідність, трудову міграцію, депопуляцію, пролонгацію економічної кризи. Адже ті 2-3% росту ВВП, які закладаються в бюджеті вже не перший рік, не є сталим розвитком країни. З одного боку, бізнесу, інвесторам буде невигідно вести свою справу в умовах високого тарифного, податкового навантаження, з іншого – він позбавлений стимулів розвитку з огляду на низьку купівельну спроможність на внутрішньому ринку», – каже президент УСПП Анатолій Кінах.
    Він наголосив на тому, що в історії світового економічного розвитку ще не було прикладу, за яким країна б розвивалася на фоні низької платоспроможності власних громадян.
    В УСПП переконані: продовження такої політики без прийняття системних соціально-економічних програм, розвитку доступнішого кредитування підприємництва, активних стимулів для виробників – лише поглибить тенденції деіндустріалізації країни, посилення її сировинного статусу (вже зараз 70% українського експорту – продукт сировинного типу або з низькою доданою вартістю).
    «Уряд, парламент та президент повинні здійснити невідкладні заходи, щоб поступово піднімати доходи населення, заробітні плати та пенсії. Натомість підписана із МВФ програма «stand-by», що є, до речі, однією з найпримітивніших в міжнародній практиці, «закриває очі» на проблеми низьких доходів громадян, брак обігових коштів на підприємствах. По суті, це згода на економічну стагнацію заради отримання грошей тут і зараз», – підкреслив лідер ділової спільноти.
     «Запасу часу та міцності у нас обмаль. Країна, що страждає від зовнішньої агресії, яка не проводить комплексних економічних, соціальних реформ – в зоні величезного ризику. Наші домашні завдання за нас не виконає ніхто – ні західні партнери, ні міжнародні кредитори», – резюмував президент УСПП.
    У діловому союзі ініціюють проведення в березні ц.р. Всеукраїнського форуму бізнесу, де разом з урядовцями планують обговорити механізми економічного, промислового розвитку на середньостроковий період.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.