• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вдосконалюється ПМТ енергоблока № 3 ЮУ АЕС

    Опубликовано: 2006-02-07 16:57:00

    В учбово-тренувальному центрі (УТЦ) ВП “Южно-Українська АЕС” здано в дослідну експлуатацію тренажер резервного щита управління ПМТ (повномасштабного тренажера) 3-го енергоблока. Сьогодні відбулася урочиста процедура його відкриття. У ній брали участь представники атомної станції, НАЕК “Енергоатом”, розробника проекту і постачальника необхідного устаткування - фірми “GSE”, а також Тихоокеанської Національної Ядерної лабораторії (США). Таким чином, реалізовано черговий проект технічної допомоги за Міжнародною програмою ядерної безпеки, що надається ЮУ АЕС з боку департаменту енергетики США.

    Мета даної роботи - приведення тренажера у відповідність з діючим обладнанням енергоблока, де резервний щит управління призначений для виконання аварійного зупинення і підтримки безпечного стану реактора в умовах проектної і запроектної аварій. 

    Одразу ж після традиційних урочистостей одна з оперативних змін атомної станції розпочала відпрацювання дій при виникненні на блочному щиті управління умовної пожежі. Відповідно до умов, справитися з умовним вогнем на БЩУ не вдалося, тому оперативникам довелося переміститися на резервний щит управління, де вони успішно виконали поставлене завдання – перевели реакторну установку в безпечний стан.

    Підсумок занять: учбової мети досягнуто, обладнання тренажера РЩУ спрацювало чітко, без збоїв. Після такого резюме учасники проекту підписали протокол готовності тренажера до експлуатації. Його гарантійне обслуговування фірма “GSE” здійснюватиме протягом року.   

    Слід зазначити, що це вже другий етап удосконалення системи технічних засобів навчання УТЦ ВП ЮУ АЕС. Торік завершено модернізацію ПМТ першої черги – він також доповнений тренажером резервного щита управління.

               

    З введенням у дію тренажера РЩУ 3-го блока співпраця в рамках  Міжнародної програми ядерної безпеки не завершиться. Вже сьогодні фахівці Южно-Українського учбово-тренувального центру готуються до великої серйозної роботи з чергової реконструкції повномасштабного тренажера енергоблока №3. Цього разу йдеться про крупний проект щодо заміни інформаційно-обчислювальної системи (ІВС). Розпочати його впровадження передбачається вже найближчим часом.

    На діючому обладнанні третього блока реконструкцію ІВС верхнього рівня на базі апаратури компанії “Вестінгауз” (США) було виконано в ході планово-попереджувального ремонту 2005 року. Інформаційно-обчислювальна система ПМТ  – основне джерело інформації для персоналу, що навчається, тому вона повинна відповідати блоку-прототипу.

    Южноукраїнці сподіваються, що роботи з модернізації ПМТ-3 буде завершено до вересня, і в новий навчальний рік УТЦ вступить з оновленим тренажером.

    НАЕК “Енергоатом”





    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.