• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Оперативна інформація МОЗ щодо переохолоджень та обморожень

    Опубликовано: 2006-02-06 15:20:00

    Міністерство охорони здоров’я повідомляє, що за оперативними даними у період з 16.01.2006 станом на 9.00 год. 06.02  всього в Україні за допомогою до медиків з причин холодних травм звернулись 7 522 особи, госпіталізовано 4464 чоловіка  з діагнозом “переохолодження організму” та “обмороження”  (найбільше верхніх або нижніх кінцівок та вух), померло 738 людей.

    За попередню добу станом на ранок 6 лютого за допомогою до медиків звернулось 122 особи, госпіталізовано 99 чол., померло 8  людей (АР Крим – 2 , Донецька обл. – 2, Дніпропетровська обл. -  1, Кіровоградська обл.. – 1, Житомирська обл. – 1, Чернігівська обл. – 1).

    Протягом останньої доби у м.Києві зареєстровано 5 звернень громадян за медичною допомогою у зв’язку з переохолодженням організму, з них 5 чоловік госпіталізовані, померлих немає.

    Найбільша кількість загиблих від переохолодження та обмороження за період з 16.01.2006 станом на 9.00 год. 06.02  у Донецькій (117), Херсонській (66), Харківській (64), Дніпропетровській (45) областях та АР Крим (77).

    Серед загиблих від замерзання – в основному представники асоціальних верств населення, котрих привозили у медичні заклади у дуже важкому стані або здебільшого вже померлих. Найбільше хворих було виявлено у районах, серед великих міст – у Харкові. Слід відзначити, що нічна температура повітря –18–20ºС вважається достатньою для замерзання людини, хоч при

    –6–7ºС уже можливе замерзання організму. Окрім того, довготривалий холод виснажує організм, тому з продовженням холодів кількість постраждалих збільшується.

    Ситуація щодо стану здоров’я громадян України контролюється МОЗ.

    Міністерство охорони здоров’я звертається до громадян України з проханням прислухатись до порад медиків, щоб уберегти себе і своїх близьких від переохородження та обмороження.

    Рекомендується  дотримуватись основних правил поведінки в умовах низьких температур, а саме:

    1.                 скоротити перебування на морозі і без необхідності не виходити на вулицю;

    2.                 не одягати тісний одяг та взуття, бо це сприяє зменшенню обсягу кровообігу та швидкому замерзанню;

    3.                 не носити важких предметів (сумок, кошиків тощо), які здавлюють судини, зокрема рук, що сприяє замерзанню;

    4.                 не вживати алкоголь, який сприяє розширенню судин, що призводить до втрати тепла та швидкого замерзання;

    5.                 не користуватися зволожуючим кремом для обличчя та рук.

    ·                     Особливо треба берегтись від обмороження кінцівок хворим на судинні захворювання та цукровий діабет.

    При виявленні ознак обмороження необхідно: вжити наступні заходи:

    1.                                  При обмороженні першого ступеню, для якого характерно почервоніння кінцівок, необхідно помістити людину у тепле приміщення. Можно проводити масаж кінцівок.

     Увага! Не слід зігрівати кінцівки за допомогою високої температури (на батареї опалення, гарячою чи теплою водою тощо) — перепади температури погіршують стан та наслідки при обмороженні.

    2.                                  При обмороженні другого – четвертого ступеню (блідість, втрата чутливості кінцівок) слід відігрівати постраждалого за допомогою теплого повітря (застосовувати фен та інші нагрівальні прилади) чи води, починаючи з температури 20 градусів і поступово підвищуючи до 33 – 34 градусів. Якщо відігрівання неможливе або помітні ушкодження шкіри, а також при транспортуванні до медичних закладів, на обморожені місця необхідно накласти термоізолюючу (ватно-марлеву, вовняну) пов’язку.

    Увага! Не слід відігрівати постраждалого з обмороженнями гарячою та теплою водою, бо швидке нагрівання може призвести до виникнення тромбозу судин та ускладнити перебіг захворювання.

    Інформаційно:

    Обмороження наступає внаслідок впливу низьких температур. Температура 3-4º С   вище нуля уже може бути причиною охолодження організму, а при мінусових погодніх температурах, навіть при -3º чи -4ºС,  наступає обмороження. Особливо несприятливо діє на організм вологість повітря.

    Розрізняють три стадії замерзання: озноб - температура тіла знижується до 35º С; судома - наступає при температурі тіла 34-33 градуси; кома (втрата свідомості) появляється при температурах 33-32 градуси.

    Обмороження насамперед найчастіше стосується відкритих частин тіла - рук, обличчя, а також нижніх кінцівок. Обмороження буває 4-х ступенів: при І спостерігаються функціональні порушення, при ІІ - появляються пухирі, при Ш - омертвілість шкіри, ІУ - відмирання всіх тканин. При обмороженнях Ш та ІУ ступенів потрібно хірургічне лікування з приводу пересадки шкіри або ампутації кінцівок. При обмороженнях верхніх кінцівок хвороба загрожує втратою руки, обличчя - здебільшого втратою вух, носа (потрібно робити пластичні операції), нижніх кінцівок (до середини гомілки)- хворий може померти. Процес лікування  проходить у стаціонарі: протягом 2-3тижнів - при обмороженні ІІ стадії, 35-40 днів - при хворобі Ш стадії, до 2-2,5 місяці - при ІУ стадії.

    Міністерство охорони здоров’я звертається до батьків з проханням прислухатись до порад медиків, щоб вберегти своїх дітей від переохолодження та обмороження.

    Для того, щоб захистити дитину від холоду:

    ·                     не виводьте на вулицю дітей до 3 років, якщо температура повітря понад 10 ºС морозу та при морозі на тлі швидкості вітру понад 5 м/с;

    ·                     варто запобігти виходу на вулицю дітей дошкільного та шкільного віку, якщо температура повітря нижча - 20º С морозу (для школярів 10-11 класів – нижча -25ºС);

    ·                     перед виходом на морозне повітря не давайте дитині гарячих страв та напоїв (зокрема, чаю);

    ·                     у зимовий період подбайте про калорійне харчування дітей зі збільшенням споживання вітамінів А та Д;

    ·                     підготуйте адекватний одяг за віком (багатошаровий, з натуральних тканин) з обов’язковим використанням зимової білизни, шарфа, шапки та теплих рукавичок;

    ·                     підберіть відповідне за віком та розміром взуття (ні у якому разі не тісне) з обов’язковим використан% EC теплих шкарпеток та устілок;

    ·                     особливу увагу приділіть захисту носа, вух та щік  дитини.

    У випадку ознак обмороження відразу відведіть дитину в тепле приміщення і розмасажуйте обморожені частини тіла теплою рукою (але не снігом і не рукавичкою — сніг може пошкодити шкіру, а рукавичка – занести інфекцію). Обморожені пальці рук і ніг розтирають у напрямку до тулуба, потім занурюють їх у ледь теплу воду. Поступово доливайте теплішу воду і доведіть її температуру до 37 – 38ºС. Після цієї ванночки зробіть знову масаж обморожених місць м'яким рушником чи рукою, але тепер змастіть їх якимось жиром чи кремом від опіків, а зверху накладіть пов'язку. Дитину слід укутати теплою ковдрою, напоїти гарячим чаєм. Однак, якщо час після обмороження прогаяно, робити масаж і теплу ванночку не можна – треба обов’язково звернутися до лікаря за кваліфікованою медичною допомогою.

    При обмороженні ІІІ ступеню дитина повинна бути госпіталізована до хірургічного відділення або відділення реанімації та інтенсивної терапії дитячого стаціонару.

    Увага!

    - Симптоми обмороження: оніміння обмороженої частини тіла, біль, пекучість, жорстка блідо-жовта або блідо-синя шкіра, пухирі.

    -  Найчастіше дитина відморожує відкриті частини тіла: пальці, вуха, ніс та щоки.

    -  Разом з обмороженням у дитини може бути загальне переохолодження.

    -  Якщо дитина піддалась тривалому впливові холоду, зверніться до лікаря або викличте невідкладну допомогу.

    - Не можна відігрівати пошкодженні частини тіла на вулиці.

    - Якщо чутливість і колір шкіри відновились, то в подальшому лікуванні немає потреби, в іншому випадку – негайно зверніться до лікаря.

    -                     Якщо у дитини сильне тремтіння, слабість, сонливість, нечітка свідомість, порушення дихання, інколи шок, дуже низька температура тіла – нижче 35°С — викликайте невідкладну допомогу. 

    Будьте уважні до стану здоров’я своїх дітей та оберігайте їх від переохолоджень!

    Інф. Урядовий портал

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.